Magyar rangadó Mainzban • SportTV

Magyar rangadó Mainzban

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 23. 09:33    
Olvasási idő: 3 perc

A Bayern meccse vasárnapra került a tavaszi nyitó fordulón, a szombati program „fő mérkőzése” mindenképpen a Lipcse mainzi vendégjátéka, amelynek kérdése, lőtávolon belül marad-e az első számú üldöző a rekordbajnokhoz képest. A mérkőzés persze csak a közepét képezi három élő meccsünknek, előtte lesz egy szokásos kora délutáni másodosztályú csata, mögötte meg – egy szűk egyórás összefoglalót követően – két, a kiesőzónából felfelé igyekvő együttes mérkőzése következik.

Egy hatalmas Gulácsi bravúr Mainzban. Négy éve, áprilisban 3–2-re nyrt a Lipcse idegemben, a magyar válogatott kapus akkor is csapara egyik legjobbjábak bizonyult (Fotó: Getty Images)

BRAUNSCHWEIG–HAMBURG

Jelentős a különbség a két csapat közt a másodosztályban, A házigazda Eintracht 14 ponttal az osztályozós helyen áll, a HSV több mint a kétszeresével, 33-mal vezeti a ligát.
A két klub már 54-szer találkozott korábban, négy sorozatban (Bundesliga, Oberliga Nord, Oberliga-döntő torna és DFB-kupa), a másodosztályban viszont ez lesz az első összecsapásuk.
A Braunschweig elmúlt hat tétmeccsén nyeretlen (3-3 döntetlen és vereség), a HSV ugyanennyi összecsapásra visszatekintve egy remitől eltekintve a többit mind megnyerte. Minden elózmény vendéggyőzelmet sugall, ha ez mégsem következne be, annak alighanem a második Bochum – Sandhausenbe látogat a fordulóban – és a harmadik Düsseldorf – 3–3-at játszott pénteken a Fürthtel – örülne a legjobban, előbbi akár előzhet is, utóbbinak nem nőne a hátránya.

MAINZ–LEIPZIG

Youssuf Poulsen ellövi a labdát a mainzi Diakhaté mellett. A dán válogatott csatár szerezte csapata második gólját szeptemberben, a Lipcsében 3–1-es hazai sikerrel végződő  találkozón  (Fotó: Getty Images)

Méltán hívhatjuk a párosítást magyar rangadónak, hiszen a Bundesliga öt magyar játékos-szereplője közül három is pályára kerülhet. (A másik kettő közül a frissen igazolt Szoboszlai Dominik még sérült, Dárdai Marci pedig a Herthában lassan kiérdemli az „örök tartalék” kifejezést, az idényben 10-szer ott volt a cserék közt, s csupán kétszer küldte pályára Bruno Labbadia , egyszer egy percre, egyszer meg egy negyedórára.)
Gulácsi és most már újra Willi Orbán is lassan kihagyhatatlan a vendég Lipcséből, a hazaiaknál pedig Szalai az elmúlt négy meccs mindegyikén pályára lépett, igaz, egyszer sem kapott 16 percnél több játékidőt Bo Svenssontól, a nemrég kinevezett svéd szakvezetőtől. Az új tréner egyelőre egy pont megszerzésére volt képes a csapattal, amely legutóbbi tíz tétmeccséből egyszer sem tudott győzni.
A két együttes nem túl sok éves közös múltja – ne feledjük, az RBL mindössze öt éve Bundesliga-tag, ezalatt tört fel a közvetlen élmezőnybe – is erősen a lipcseiek felé billenti a mérleg nyelvét, a Mainz 9 eddigi meccsükből – valamennyi Bundesliga-bajnoki volt – csupán egyetlenegyszer tudta legyőzni szombati vendégét, és a másik oldal 6 győzelme közt akadt 8–0-s és 6–0-s, méghozzá egy idényben, a 2019–20-as „Covid-szezonban” lőtt 13-at a Lipcse anélkül hogy egyet is kapott volna. Ha már a kapott – vagy nem kapott – góloknál tartunk: mind a 9 meccsen Gulácsi Péter védte a lipcsei kaput, három shutouttal, összesen 13-szor találtak a hálójába, ez 1.44-es meccsenkénti átlagnak felel meg, ami jó teljesítmény.

A hazai csapatból Fernandes a koronavírus-fertőzése után újra a társakkal edz, Brosinski tárd- és St. Juste combsérüléséből még nem épült fel teljesen, de a tartalékok közé nevezhető. A csatárduót a svéd válogatott Quaison mellett Burkardt alkotja, vélhetőleg valamelyikük helyére cseréli be Svensson Szalai Ádámot, ha eljön az ideje.
A lipcseieknél Nagelsmann-nak forgatnia kell a csapatot. Orbán Willi mellett Adams, Haidara, Forsberg és Youssuf Poulsen lehet az „új erő”, közülük a magyar válogatott védőn kívül (aki nem került pályára) a másik négy csereként állt be az Union elleni szoros, 1–0-s győzelmet hozó találkozón a hét közben.

Kapcsolódó

MAINZ–LEIPZIG örökmérleg

Összesen: 9 mérkőzés, 1 Mainz-győzelem, 2 döntetlen, 6 Leipzig-siker / 13–31-es gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez. Mainzban: 4–1–1–2 / 8–11. Mainzban a Bundesligában: ugyanez. A legutóbbi mérkőzés: Leipzig–Mainz 3–1 (1–0). G.: Forsberg, Y. Poulsen, Haidara, ill. Mateta (Bundesliga, 2020. 9. 20.). A legutóbbi három mainzi mérkőzés: 0–5 (2019-20, Bl), 3–3 (2018-19, Bl), 3–0 (2017-18, Bl). A legutóbbi Leipzig-győzelem Mainzban: 0–5 (Bundesliga, 2020. 5. 24.)

A délutáni és az esti találkozó közt szűk egyórás összefoglalót láthatnak két élcsapat között, a Leverkusen–Wolfsburg összecsapást.

HERTHA–WERDER

gy ünnepelték a berliniek Peter Pekarík vezető gólját az őszi, brémai 4–1-es vendégsikerrel végződő meccsen (Fotó: Getty Images)

Tabellaszomszédok találkoznak Berlinben: a vendég Werder 18 ponttal a 13., a hatai Hertha egy hellyel és egy ponttal áll mögötte. Mivel az osztályozós helyet elfoglaló Kölnnek csak két egységgel van kevesebbje, könnyen belátható: van honnan menekülni.

A berliniek közül Aldrete gyengélkedett a Hoffenheim ellen, Torunarigha válthatja a védelem közepén, Stark társaként. Az őszi brémai meccs egyik Hertha-gólszerzője,  Lukebakio az első számú csatártartalék. Ezen a meccsen nem szoríthatunk a középső Dárdai-fiú, Marci becseréléséért, mert kisebb izomsérülése miatt nem nevethető a keretbe. A brémaiak még nem számolhatnak Rashica kezdőbe állításával, a centernek túl sok a kihagyása, még nem küldhető pályára a teljes 90 percre. Jelenleg Labbadia a Schmid, Sergant támadó kettősben gondolkodik, de Selke és/vagy Bittencourt szerepeltetése sem elképzelhetetlen egyikük vgy másikuk helyén.

Kapcsolódó

HERTHA–WERDER örökmérleg

Összesen: 83 mérkőzés, 21 Hertha-győzelem, 21 döntetlen, 41 Werder-siker / 99–148-as gólkülönbség. A Bundesligában: 92–34–24–34 / 134–132. Berlinben: 40–15–13–12 / 55–49. Berlinben a Bundesligában: 37–15–12–10 / 51–42.
A legutóbbi mérkőzés: Werder–Hertha 1–4 (0–2). G.: Selke, ill. Pekarík, Lukebakio, M. Cunha, Córdoba (Bundesliga, 2020. 9. 19.). A legutóbbi három berlini mérkőzés: 2–2 (2019-20, Bl), 1–1 (2018-19, Bl), 0­–0 (2017-18, Bl). A legutóbbi Werder-győzelem Berlinben: 0–1 (Bundesliga, 2016. 12. 10.)

Késő estére is marad még egy mérkőzés felvételről a Sport1-re, igaz nem Német-, hanem Törökországból. Ezen a 21. forduló keretében a 18. helyezett fővárosi Genclerbirligi a 7. Trabzonsport fogadja.

2. BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport2 13:00 Eintracht Braunschweig–Hamburger SV (kommentátor: Faragó Richard).
BUNDESLIGA, 19. forduló. Sport2 15:30 1. FSV Mainz 05–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 17:30  TSV Bayer 04 Leverkusen–VfL Wolfsburg (felv., öf., kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2  18:30  Hertha BSC–SV Werder Bremen (kommentátor: Fülöp László)
SÜPERLIG, 20. forduló. Sport1 23:30  Genclerbirligi Ankara–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Gyulai Miklós)