Snakebite a harmadik Eb-trófeájára hajt • SportTV

Snakebite a harmadik Eb-trófeájára hajt

2024. 10. 24. 08:40    
Olvasási idő: 2 perc

Négynapos, 32 résztvevős, 600 ezer fontos összdíjazású major tornává nőtte ki magát az Európa-bajnokság, amely az European Tour döntő tornájából lett naggyá. S mint minden major tornán, a legendás dortmundi Westfalenhallében is a sportág teljes krémje felvonul.

Peter Wright újabb major trófeára áhítozik, egy évvel a tavalyi Eb-siker után (Fotó: pdctv.com)

A regnáló bajnok Peter Wright egyike az öt korábbi győztesnek, akik az idei ET-sorozaton is kvalifikálták magukat a résztvevők közé. Wright tavaly második alkalommal nyerte el a trófeát, James Wade döntőbeli legyőzésével. A 17. alkalommal megrendezendő viadalon – amelyen az előzetes hírek szerint biztos a nézőrekord – Snakebite mellett ott lesz a világelső Luke Humphries, a 4-szeres tornagyőztes Michael van Gerwen és a tinizseni Luke Littler is.
Az első forduló 16 meccsét csütörtökön és pénteken este játsszák le. Wright a holland Jermaine Wattimena ellen kezdi meg címvédő hadjáratát. Az extravagáns skót tavaly kétéves szünet után nyert tévés nagy tornát az Eb-vel, a szintén szűk 2024-es idény vége felé, a múlt havi német bajnokság megnyerésével tért vissza ismét a győztesek körébe.
„Sokat jelentett nekem, hogy tavaly megnyertem ezt a trófeát. Megmutattam, hogy még mindig versenyképes vagyok a legjobbakkal, és úgy gondolom, hogy az elmúlt hónapok néhány teljesítménye megmutatta, hogy még mindig képes vagyok legyőzni bárkit a világon. Kemény meccsre számítok Jermaine ellen. Erős évet zárt az Európa Touron, de ha a saját meccsemet játszom, tudom, hogy egy újabb remek hétvégét tölthetek Dortmundban. Mindig hihetetlen támogatást kapok a németországi szurkolóktól, és mivel sok nagy verseny közeleg, ennek a címnek a megtartása nagyszerű módja lenne az év beindításának” – áradozott a kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok skót dartsidol.
Ugyancsak csütörtökön este lép a pódiumra az egyik helyi kedvenc Martin Schindler, aki a 2022-es elődöntős holland Dirk van Duijvenbode ellen játszik az első körben. Két versenyt is nyert az évben, az International Darts Opent és a Swiss Darts Trophyt, ő lett az első nlénet dartsos, aki egynél több ET-tornát tudott megnyerni.
„Nagyon büszke vagyok arra az évre, amit az Európai Touron töltöttem, és az első számú kiemeltnek lenni nagyszerű érzés. Az ET mindig is nagyon nagy lépés volt a játékosok számára; ha még több European Tour-viadalon indulnának, még jobban teljesítenének a nagyobb versenyeken. Nagyon várom már Dortmundot. Ez az egyik legjobb versenyünk Németországban, és remélhetőleg ott is meg tudom szerezni az első győzelmemet! Úgy gondolom, hogy az elmúlt három-négy évben nagyon sokat fejlődtem. Játékosként fejlődtem, emberként nőttem fel, és valószínűleg ez a kulcsa a sikeremnek.”

Schindler páros vb-partnere, Gabriel Clemens is részt vesz a nyitó estén Dortmundban, nem kisebb sztárral, mint  a négyszeres Európa-bajnok Michael van Gerwennel játszik a szombati második körbe jutásért.
A 2022-es tornagyőztes Ross Smith a debütáló Luke Woodhouse ellen lép pályára, míg Dave Chisnall – aki kétszeres győztes a 2024-es European Tour-on – ellenfele a világranglista második helyezettje, Michael Smith lesz.
A Masters bajnoka, Stephen Bunting és a kétszeres világbajnok Gary Anderson egy újabb kasszasikert jelentő mérkőzésen csap össze, míg a nyolcadik kiemelt Ryan Searle a kétszeres elődöntős Raymond van Barnevelddel találkozik.
A 2019-es második Gerwyn Price az újjáéledő Daryl Gurney ellen kezdi meg menetelését, míg a tavalyi elődöntős Gian van Veen a visszatérő Ritchie Edhouse-zal lép színpadra a csütörtöki nyitó estén.

DARTS EURÓPA-BAJNOKSÁG, Dortmund, Westfalenhalle. Sport2 18:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

DARTS EB, 1. NAP A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Gian VAN VEEN (holland)–Ritchie EDHOUSE (angol)
Gerwyn PRICE (walesi)–Daryl GURNEY (északír)
Ross SMITH (angol)–Luke WOODHOUSE (angol)
Stephen BUNTING (angol)–Gary ANDERSON (skót)
Ryan SEARLE (angol, 8. kiemelt)–Raymond VAN BARNEVELD (holland)
Michael VAN GERWEN (holland, 5.)–Gabriel CLEMENS (német)
Martin SCHINDLER (német, 1.)–Dirk VAN DUIJVENBODE (holland)
Dave CHISNALL (angol, 4.)–Michael SMITH (angol)

(A mérkőzések a jobbik fél 6. megnyert legjéig tartanak)