A Barca sporttörténeti revansot szeretne • SportTV

A Barca sporttörténeti revansot szeretne

2024. 10. 23. 15:33    
Olvasási idő: 4 perc

Nyolc BL-mérkőzéssel jelentkezünk szerdán, három keddi felvétellel, négy élővel és egy csúsztatott felvételes találkozóval. Négy klub csatlakozhat a három játéknap után egyedül százszázalékos Aston Villához, közülük három összecsapást élőben adjuk. A legnagyobb érdeklődés azonban két „csak” hárompontos óriás küzdelmét övezi, az egyaránt 1-1 győzelemmel és vereséggel álló 5-szörös kupabirtokos Barca a hatszoros védő Bayernt fogadja az Estadi Olympic Lluis Companysban, azaz még mindig a városi másik La Liga-csapat, az Espanyol otthonában.

Lewandowski négy éve egyet lőtt a 8-ból Bayern-mezben a Barcának. Most fordított szereposztásban az az egy elég lenne a katalánoknak is, persze ha a bajorok nem találnak be a hazai kapuba... (Fotó: Getty Images)

BREST–LEVERKUSEN

Az első két nap utáni 7 hatpontos, azaz hibátlan csoportból kedden a Villa megőrizte, a Juventus elvesztette ezt a státusát, a fennmaradó ötből maximum négy csatlakozhat a birminghami Villához. Prózai okból: az abszolút újonc Brest és a meglepetés Bundesliga-bajnok Leverkusen egymás ellen fut ki a guingampi Stade de Roudourou Stadion gyepére.

Aligha kérdéses, hogy az előző idény két szenzációs együttese közül utóbbi a favorit. Csak a bajnoki formákat figyelve is áll a megállapítás. A Brest 8 játéknap után 3–1–4-es mérleggel, azaz 10 ponttal csupán 11. a Ligue 1 táblázatán, máris tízpontos hátrányban a vezető PSG, Monaco duó mögött.
A Bayer is visszaesett persze, de nem annyira. A bajnoki veretlenség ugyan hamar, már a második fordulóban odalett (2–3), de Xabi Alonso nem hagyta kétségbe esni csapatát, azóta sikerült egy bravúrdöntetlen Münchenben, a legutóbbi körben pedig színvonalas meccsen rangadógyőzelem a Frankfurt ellen, s ezekkel már újtra 4., azaz BL-helyes a táblázaton, s mindössze egygyőzelemnyi a hátránya rekordbajnok bajorok mögött, azaz ahogy mondani szokás, lőtávolon belül van. Eközben pedig a két BL-meccset kapott gó
l nélkül sikerül megnyerni két korábbi csúcskupagyőztes, a Feyenoord és a Milan ellen – azaz a Bayer tulajdonképpen „rendben van”, semmi ok sincs, amely arra utalna, ne vihetné el, ha nem is tükörsimán, de biztosan mindhárom pontot Franciaországból.

ATALANTA–CELTIC

Mindkét együttes a „playoffzónában” helyezkedett el az első két nap után,a bergamóiak 4, a glasgow-iak 3 szerzett ponttal. A Celtic a gebbi és a „szaporább” kupaszereplő, az Atalantának évtizednél hosszabb kihagyásai is akadtak Európában, így nem meglepő.hogy először találkoznak tétmeccsen.
Az északolasz együttes hullámzóan szerepelt az idényben, ám vasárnap simán megverte otthon a Veneziát, ezzel 13 ponttal a 6., de csak egy ponttal van elmaradva a „BL-helyes” Milantól.
A Celtic otthon a szokásos magabiztossággal teljesít (8 meccsből 22 ponttal vezeti a Premiership táblázatát), ám a BL-ben eddig a szélsőségek jellemezték: előbb 5–1-re legázolta a Slovan, utána azonban belefutott egy arcpirító 1–7-be Dortmundban. Az Atalanta jóval kiegyensúlyozott
abb – ez akár el is döntheti mindhárom pont sorsát a Gewiss Stadionban.

BARCELONA–BAYERN

Az elmúlt hetekben kötetekre valónyit írtak össze a nap meccséről, amelyen az 5-szörös BEK-/BL-győztes fogadja a 6-szorosat.
Régen ismerik egymást Európában is,
több emlékezetes csata van már mögöttük ebben a párosításban. Szám szerint összesen 15, s a két klub összesített trófeatermését tekintve roppant egyoldalú az örökmérleg: a katalánok mindössze két győzelmet számlálnak a bajorok 11-ével (!) szemben, s kétszer remiztek felek. S nem csupán szoros, egy-két gólos győzelmek sorakoznak a listán, akad három 3–0, két 4–0 és persze a megkerülhetetlen 8–2, a Barca „lisszaboni Mohácsa”. A szerda esti csata abszolút különlegessége, hogy a négy évvel ezelőtti KO két főszereplője, Hansi Flick a kispadon és Robert Lewandowski a pályán most éppen a másik oldal sikeréért tesz meg mindent. (Csak az érdekesség kedvéért: az akkori hivatalosan nevezett 23 játékosból a Barcából ma senki sem léphet pályára, a Bayern kezdőjéből 7 egy persze a másik oldalon a cserepadról pedig három futballista). Mindkét klub vezeti a maga topligáját, a Barca egy vereséggel, de három tiszta pont előnnyel a Real, 7-tel az Atlético előtt (noha mindkét madridi veretlen), a Bayern kudarc nélkül, pontazonossággal, jobb gólkülönbséggel a Lipcse előtt.
Persze, mindig mindenki elkoptatja azt a sablont, hogy „csak a következő meccsre koncentrálunk”, de nem árt megjegyezni, hogy míg a bajorok legközelebb vasárnap délután Bochumban lépnek fel bajnokin, a Barcára szombaton este 9-kor a Bernabéuban a Real Madrid vár, azaz a 189. bajnoki Clásico.
S bárminden fanatikus katalán drukker sóvárog egy igazi nagy re
vansért a 2–8-ért, alighanem egy szerda esti barcelonai és egy szombat esti madridi 1–0-val tökéletesen boldogok lennének…
Mi a magunk részéről helyszíni kommentálással járulunk hozzá a nagy viadal élményéhez, Petur Andrés a két csapat minden fontos információmorzsáját felcsipegetve számol majd be atalálkozóról.

MAN CITY–SPARTA

A City továbbra is a kontinens egyik, ha nem „a” legjobb csapata, de nem hibátlan a két csúcsligában, az európaiban és az angolban sem. Utóbbiban kétszer is ikszelt – otthon az Arsenal, idegenben a Newcastle ellen –, előbbiben pedig még gólt sem kapott, de a tavalyi finálé „remake-jén” nem is tudott rúgni az Internek. Ezzel együtt aligha mondható reálisnak az a forgatókönyv, amely akár egyetlen pontocskát is  juttatna a BL-főtáblára 15 év után visszakapaszkodó prágai Spartának. Mint az „új rendszerben” sok-sok meccsnek, ennek sincs előképe, a két együttes most találkozik először Európában.
A Sparta mellesleg éppúgy második az 1. futbalová ligában, mint a City a PL-ben, csak a prágaiaknak már hat pont a hátrányuk az örök városi rivális Slavia mögött. Mindenesetre Stuttgartból bátor és okos játékkal hozottel egy pontat  Sparta, de a keddi torinói remeklés ellenére a VfB azért mégsem azonos értékű a Cityvel…

ATLÉTICO MADRID–LILLE

Mindkét együttes 3 ponttal áll a forduló előtt, mindketten otthon nyerek, idegenben vesztettek, Ha a „sorminta” folytatódik, a matracosok otthon tartják mindhárom pontot. Azért azt ne feledjük, hogy a Lille sikere éppen az Atleti városi riválisa, a Real ellen született, azaz a franciák tudják, hogy kell „madridi óriást ölni”. Ugyanakkor tegyünk mellé egy szikár statisztikai tényt: Simeone csapata csupán 5 hazai BL-meccset vesztett otthon, amióta az argentin edzőguru irányít a kispadról…

BL-LIGASZAKASZ, 3. forduló, 1. és 2. játéknap. Sport1 11:00 Sturm Graz–Sporting Clube de Portugal (keddi felv., kommentátor: Engyel István); Sport2 14:30 FC Girona–Slovan Bratislava (keddi felv., kommentátor: Fülöp László); Sport2 16:30 Aston Villa FC–FC Bologna (keddi felv., kommentátor: Fülöp Marcell)
Sport1 17:00 Csillagok közt – a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Faragó Richard, Hegyi Iván és Koman Vladimir); Sport1 18:30 Stade Brestois 28–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Koman Vladimir); Sport2 18:30 Atalanta BC–Celtic FC (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 20:45 FC Barcelona–FC Bayern München (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Koman Vladimir); Sport2 20:45 Manchester City FC–AC Sparta Praha (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 23:00 Club Atlético de Madrid–Lille OSC (felv., kommentátor: Engyel István)