Megmarad-e a Juve hibátlansága? • SportTV

Megmarad-e a Juve hibátlansága?

2024. 10. 22. 16:25    
Olvasási idő: 3 perc

Öt teljes felnőtt BL-mérlkőzéssel jelentkezünk a BL ligaszakasza 3. fordulójának első napjáról, az immár kötelező „kiegészítésekkel” – ifiliga-meccs, egyórás beharangozó és összefoglaló a nap összes találkozójáról. Élő találkozóink klubjainak legrangosabbika a 7-szeres BEK-/BL-győztes Milan, a 36-os gigatábla hét százszázalékosa közül a Juventust mutatjuk, előbbi első, utóbbi harmadik három pontját egyaránt hazai környezetben, a San Siróban, illetve az Allianz Stadionban kívánja megszerezni.

Ünnepelhet-e gólt a Juve élcsatára, Dusan Vlahovics a Stuttgart ellen is? (Fiotó: Getty Images)

MILAN–BRUGES

Aligha gondolták a milánói vörös ördögök tifosói, hogy a harmadik fordulóban kedvenceik első pontjáért, illetve pontjaiért kell szurkolni a San Siróban. Márpedig így alakult. Igaz, a Liverpool és a Leverkusen sem ígérkezett könnyen legyűrhető ellenfélnek – mi örültünk is Szoboszlai góljának – , de a nulla pont elfogadhatatlan a rajongóknak. Ráadásul a bajnokságban sem megy annyira jól a csapatnak, mint a Derby della Madonnina megnyeréréskor felsejlett. A leverkuseni vereség után Firenzében újabb fiaskó következett, és az Udinese elleni 1–0 is nyögvenyelős volt, igaz, több mint egy félidős emberhátrányban sikerült megőrizni az egygólos előnyt. A vendég Bruges sincs azért világverő formában. Ugyan csak egy hónapja kapott ki legutóbb a hazai bajnokságban, de azóta két döntetlen mellett csak egyszer sikerült nyernie szombaton Westerlóban. Viszont közben sikerült, ami a Milannak nem: három pontot szerezni a BL-ben a Sturm 1–0-s legyőzésével.
A két együttesnek van közös kupamúltja. Egy 1976-os UEFA-kupa-negyeddöntő (Bruges-sikerrel, akkor játszottak és vesztettek a belgák először európai kupadöntőt a Liverpool ellen), majd két oda-vissza BL-csoportkörös csata 1990-bem és 2003-ben: mindkétszer idegenben a Milan nyert Bruges-ben, otthon viszont 0–0 és 0–1 lett, azaz a San Siróban a rossoneri 48 esztendeje talált be legutóbb a bruges-iek kapujába, bizonyos Luciano Chiarugi révén. A drukkerek nagy kérdése: hol van, ki lehet a jelen Chiarugija?
Amúgy az előzetes hírek szerint a hazaiak hiányzólistáján Abraham (vállsérülés), Bennaszer (lábikra), Calabria (láb), Florenzi (térd) és Sportiello (kéz) szerepel, a Bruges Meijer (térd) és Nillson (lábikra) szolgálatait kénytelen nélkülözni.

 MONACO–CRVENA ZVEZDA

 Két egykori kétszeres kupadöntős csatája. Csak míg a Zvezda egy vesztes fináléja (1979, UEFA-kupa) mellett a másodikat (1991, BEK) megnyerte, addig a Monaco mindkétszer (1982, KEK és 2004, BL) vesztesen hagyta el a csatateret. A mostani ligaszakaszban a Monaco már négypontos, következésképp veretlen), a belgrádi csillagosok első pontjukat vadásszák.
Mindössze két meccset váltottak egymással, a tavalyelőtti Európa-liga csoportkörében Monte-Carlóban 4–1-es, Belgrádban 1–0-s Monaco-siker született- (Az eredménypár nekünk is ismerős, abban a csoportban lett az első az FTC, a két klübon kívül még a Trabzonsport is megelőzve.)
A pillanatnyi formákat tekintve is a Monaco áll egy kicsit jobban, tíz idénybeli tétmérkőzésén veretlen (8 gy., 2 d.), a Ligue 1-ben pontholtversenyben áll a PSG-vel (20-20), csak kevésbé jó gólkülönbségével szorul a rekordbajnok mögé. Igaz, legutóbb csak gól nélküli döntetlenre futotta otthon a 4. helyezett Lille elleni rangadón.
A Zvezda idénye hazai pályákon csaknem hibátlan – 10 bajnoki győzelme emellett egyetlen döntetlenje van, egy meccsel kevesebbel is hatpontos előnnyel áll a Super Liga élén – , csak éppen a BL-ben szenvedett el már három vereséget is (a selejtező rájátszásában 1–2 a Bodö Glimt, a főtáblán ugyanennyi otthon a Benfica, idegenben 0–4 az Inter ellen.
A Monaco nem szerepeltetheti Diopot (lábsérülés), Couliballyt (keresztszalag) és Balogunt (váll), a Cz hiánylistája csak két tételes, Ivanics ágyék-, Mimovics lábközépcsont-sárülés miatt nem állhat a norvégiai vereség után elküldött Dejan Sztankovics helyére ültetett Vladan Milojevics mester együttesében

JUVENTUS–STUTTGART

Az európai kupák egyik „nagy bölényének” 11 német ellenfele volt már a kontinentális porondon, de a Stuttgart új riválisként kerül a sorba. A csaták közt akadt nyertes (egy) és vesztes (két) kupafinálé is. Az elitligába visszatérő svábok viszont ü eddigi „olasz” meccsükből csupán egyet tudtak megnyerni, a Torino elleni 1979-es első fordulós URFA-kupa párbaj első meccsét, amely továbbjutást is eredményezett, hiszen Torinóban csak 2–1-re vesztettek a visszavágón, s akkoriban élt még az idegenbeli gól(oka)t preferáló szabályt. A VfB-nek is akadt döntője itáliai klubbal: a Napoli (Maradonástul) éppen ellene nyerte meg egyetlen trófeáját, az 1989-es UEFA-kupát 2–1-es nápolyi siker után 3–3-as stuttgarti döntetlennel.
A legutóbbi Bundesliga-ezüstérmes pechére az új rendszerű BL-ligaszakaszban éppen a 15-szörös rekordbajnok Real Madriddal kezdett a Bernabéuban, s bár a játék képe alapján közel állt a pontszerzéshez, rutintalansága miatt veszített. Másodikra ugyan korán vezetett a prágai Sparta ellen, de ott sem sikerült megőriznie a három pontot, összesen eggyel áll két játéknap után
A Juve viszont egyelőre makulátlan a BL-ben (PSV 3–1, Leipzig 3–2), és veretlenül, egyetlen (!) kapott góllal áll a Serie A-ban is, de négy döntetlenje miatt (az egyiken kapta az egy szem gólját a Cagliaritól) ez csak a harmadik helyre elég a bajnoki táblázaton. Tizenegy szerzett gólja azért nem túl sok (8 bajnokin), ugyanakkor a BL-ben hármas a gólátlaga – lehet, hogy a kontinens elitje kevésbé hatékonyan védekezik, mint az olasz élvonal csapatai?
A Stuttgart kissé visszafogottabb most a Bundesligában, mint tavasszal, ráadásul egy müncheni 0–4-ből jön, Sebastian Hoenessnek tehát mentális feladatai is voltak-vannak az Allianz-beli ütközet előtt. Bár ha a csapata olyan bátor lesz Torinóban is, mint Madridban volt, a Juvénak is legjobb formájára lesz szüksége, hogy kettőről a háromra lépjen…

(folyt. köv.)

UEFA YOUTH LEAGUE. Sport2 16:00 Real Madrid CF (U19)–BV 09 Borussia Dortmund (U19) (kommentátor: Engyel István).

BL-LIGASZAKASZ, 3. forduló, 1. játéknap. Sport1 17:00 Csillagok közt – a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Holczer Ádám és Méhes Gábor); Sport1 18:30 AC Milan–FC Bruges (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Holczer Ádám és Méhes Gábor); Sport2 18:30 AC Monaco–FK Crvena zvezda (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45 Juventus FC–VfB Stuttgart (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György és Holczer Ádám); Sport2 20:45 Arsenal FC–FK Sahtar Doneck (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László,  műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám); Sport2 23:00 Paris St.-Germain FC–Philips SV (felv., kommentátor: Engyel István)