Négymeccses kézivasárnap, Harmadik Félidővel • SportTV

Négymeccses kézivasárnap, Harmadik Félidővel

2024. 10. 20. 10:55    
Olvasási idő: 2 perc

Tartalmas hétzárót tervezünk vasárnapra, négy élő közvetítéssel, s persze az elemző-beszélgető talkshow-val. A középpontban természetesen a női BL-lel, amelynek az aktuális fordulója szép győzelmet és csúnya vereséget is hozott magával.

Elizabeth Omorogie társaival elvenné az utolsóként veretlen női BL-csapat ebbéli státusát (Fotó: Getty Images)

STORHAMAR–GLORIA (BL, A-csoport)

A magyarok már szombaton játszottak, vasárnapra az A-csoportos (Fradi) román együttesek talákozói kerülnek a képernyőre: egyikük Norvégiába utazik, a másik otthon fogadja a nyolcas francia nagyágyúját.
A frissen „grundolt”, mindössze 6 esztendős, de már BL-induló besztercei gárda a Storhamar vendégeként lép fel. A csapat sorozatban négyszer egymás után kikapott, házigazdája három „sorvereség” után negyedjére győzni futott a dán Nyköbing Falster ellen.
A két csapat egyszer találkozott Európában, a 2024-es Európa-liga-döntőben, azt a csatát a norvégok 29–27-re nyerték meg. Ugyanabban a döntőben a Gloria kapusa, Bruna de Arruda kapta meg a legjobb játékos (MVP) címet, míg a Storhamar játékosa,  Annika Obaidli lett a sorozat gólkirálya, 68 találattal. Ebben az idényben Kristin Venn a norvégok „gólszórója” (29 sikeres lövés), Danila So Delgado a románok legeredményesebbje (24 gól). A csapatok támadási hatékonysága közel azonos: a Storhamar 134 gólt szerzett (meccsenként 28.6), a Gloria 139-et (27.8 meccsátlag).
„Teljesen ugyanaz a csapatuk, mint amikor a májusi döntőben találkoztunk velük, de hoztak néhány új játékost, és megtartották azokat, akik tavaly ott voltak. Számunkra a legfontosabb fókusz önmagunkon van. A magunk módján szeretnénk kézilabdát játszani, és tisztában kell lennünk azzal, hogy lesz némi ellenjáték, és készen kell állnunk a megoldásra” – nyilatkozta Kenneth Gabrielsen, a Storhamar vezetőedzője az EHF homesite-ján.
„Csapatmunkára van szükségünk, és mindenkinek, aki a pályán játszik, százszázalékos teljesítményt kell nyújtania, és élveznie kell a játékot. Szerintem ez a kulcs és a legfontosabb számunkra. Várom a vasárnapot” – vélekedett Fudzsita Aszuka, a Gloria jobbszélsője.

CSM–METZ (BL, A-csoport)

A Metz vezette a csoportot a forduló előtt, miután a múlt héten megszakította az FTC győzelmi sorozatát. A CSM a nyitó vereség után négymeccses győzelmi szériában van. A mérkőzés dupla jubileum lesz: a francia csapat 200., a román 150. találkozóját játssza az elitligában. A CSM 10 találkozón csak háromszor győzte le a Metzet, mindháromszor hazai pályán. A románok balátlövője, Cristina Neagu 1060 góllal a BL örök gólkirálya. Ebben az idényben viszont Elizabeth Omorogie a legeredményesebb 34 találattal, aki igazi világpolgár: bolgár anyától és nigériai apától Athénban születetee, Buljgáriában nevelkedett és „természetesn+ szlován bálogatott… A Metz gólzsákja, Sarah Bouktit néggyel kevesebb találatot jegyez a CSM sztárjánál.
A jobbátlövő Laura Flippes egyéves bukaresti szolgálat után a nyáron tért vissza Metzbe, az irányító Léna Grandveau korábban két évet játszott a mostani CSM-edző, Helle Thomsen keze alatt a Neptunes de Nantes-ban.
„Nagyon kemény meccsre számítunk, a Metznek sok jó játékosa van, de felkészültünk erre. Úgy gondolom, hogy fel kell tudnunk küzdeni a gyorsaságuk ellen a gyors szünetekben. Nehéz hetünk volt a múlt hétvégi ljubljanai meccsen, majd a Rapid elleni nemzeti bajnokin, most pedig a Metzzel, egy másik nagyon jó csapattal állunk szemben” – vélekedett a románok dán mestere.

A Bundesligából két aktuális tabellaszomszédot mutatunk. A Magdeburg a 8., de ez csalóka, hiszen a nemzetközi kötelezettségek miatt két meccsel kevesebbje van a mezőny zöménél, vesztett pontja viszont ugyanannyi van, mint a vezető Melsungen, Hannover kettősnek. A követő SC DHfk Leipzignek ugyanannyi pontja, de eggyel több mérkőzése van.

A másik elitbajnokságból, a Liga Asobalból az egy vereséggel a 4. helyen álló navai együttes az örök bajnok, hazai pályákon csak szökőévente kikapó, „természetesen” most is százszázalékos éllovas Barcát látja vendégül.

 NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, 5. forduló. Sport1 13:45 Storhamar Handball Elite–CS Gloria 2018 BN (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 15:45 CSM Bucuresti–Metz Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)
BUNDESLIGA, 7. forduló. Sport2 16:00 SC Magdeburg–Leipzig (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Császár Gábor); LIGA ASOBAL, 6. forduló. Sport1 19:30 Viveros Herol BM Nava–Barca (kommentátor: Fülöp Marcell).
Sport1 17:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)