Francia–magyar: második csörte • SportTV

Francia–magyar: második csörte

2024. 10. 13. 01:23    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap sem adjuk négynél alább: két BL-, egy El-meccset közvetítünk élőben a női európai kupákból, s mellékelünk hozzá egy Bundesliga-rangadót is, s közben az elemző show, a Harmadik Félidő sem maradhat el.

Per Johansson az ETO mestere előrehozott csoportdöntőre számít Brestben (Fotó: gyorietokc.hu)

ESBJERG–VIKING (BL, B-csoport)

A magyar–francia duplázáson kívül a dánok és a norvégok is két meccset vívnak a fordulóban egymással. Szombaton a Nyköbin kikapott othon a Storhamartól, s továbbra is pont nélküli, vasárnap a bajnokok csapnak össze.
Mindkét együttes gyengén lkezdte a BL-idényt, kétszer ki is kaptak, az Esbjerg egy ponttalé jobban áll az elmúlt négy kiírásból háromszor kupagyőztes Vikingnél. A dán csapat legutóbbi 17 hazai BL-csatájából egyetlenegyet vesztett el, tavaly éppen a Viperstől kapott ki 37–32-re.
A norvégok korábbi átlövője, a most az Esbjerg mezét viselő Henny Reistad a sorozat legjobb gólszerzője, éppen tíz találattal jegyez többet, mint bármelyik más játékos. A meccsen két ikertestvér ellentétes csapatban küzd a sikerért: Sanna Solberg, a dánok balszélsője és Tine Solberg Oesthassel, a Viking kapusa egy anyától és apától született. Az Esbjerg a két klub féltucat meccséből hármat megnyert a norvégok egy – már említett – sikerével szemben, kétszer remiztek.
„Ez egy a hazai bajnokságban elszenvedett vereség utáni meccs. Természetesen egy új győzelemmel szeretnénk visszatérni a pályára, és jó esélyünk van az hazai pálya és az ottani kiváló mérleg miatt. De a Vipers annyi tapasztalattal és bölcsességgel érkezik, hogy ennek ellenére kemény meccs lesz” – mondta Tomas Axnéra dánok vezetőedzője.
„Az Esbjerg olyan csapat, amelyben minden poszton legjobb játékosok vannak, és tudjuk, milyen nehéz velük szembenézni. Erősek a játék minden fázisában, és számunkra a kulcs az, hogy a játéktervünket a betűk szerint kövessük, és minden akciónkban pontosak és precízek legyünk” – hangzik  Silje Solberg-Oesthassel kapus véleménye.

BREST–GYŐR  (BL, B-csoport)

A kétmeccses francia párviadal második találkozója. Az elsőn a francia együttes elvette a magyar veretlenségét, remélhetőleg a címvédő Győrrel nem ez történik meg.
Az összecsapás egyben csoportrangadó is, az első helyezett Brest (8 pont) fogadja az egy ponttal mögötte álló Audi ETO-t.

Ha nyer, fennállása legjobb BL-rajtját produkálja ötös sorozatgyőzelemmel, az eddigi 12 esztendeje történt, akkor négyszer nyert, ötödikre ikszelt, éppen az ETO-val. A győrieké a mezőny második leghatékonyabb védekezése, csupám 97 kapott góllal, a második legeredményesebb támadóerővel, a 131 gólt szerző Bresttel néz szembe, amely csak öttel kevesebb az Esbjergénél.
A franciák mestere, Raphaëlle Tervel, aki ebben az idényben mutatkozott be a BL-ben, két évet töltött játékosként és egyet segédedzőként a Győrnél. Az ETO 11 meccsből egyszer kapott csak ki a Bresttől, ám a többiből csak ötöt nyert meg, öt csata döntetlenül végződött.
„Ez nyilván egy olyan meccs, amelyet mindenki vár. A jegypénztár gyorsan megtelt. Én személy szerint is nagyon várom. Amint aláírtam a szerződésem a Bresttel, abban reménykedtem, hogy a Győrrel a csoportba kerülhetek, és ezzel a csapattal játszhatok. Úgy gondolom, hogy valójában ez a legjobb csapat, és mindig a legjobbak ellen akarunk játszani. Nagyon izgalmas mérkőzésnek ígérkezik” – reménykedett Raphaëlle Tervel.
„Ez egy kicsit mondjuk korai csoportdöntő, és persze ha most sikerül nyernünk, akkor nagyon jó helyzetbe hozzuk magunkat, hogy a két legjobb csapat közé kerülhessünk ebben a csoportban, ami nagy célunk. Szuperkemény meccsre számítunk egy olyan csapat ellen, amely nagyon magabiztos, és minden bizonnyal a szezon legjobb meccsét kell vívnunk, ha meg akarjuk szerezni a két pontot” – elemzett  Per Johansson, a címvédő Audi ETO svéd szakvezetője.

DUNAJSKÁ STREDA–RAMNICU VALCEA (El-selejtező)

A regnáló szlovák bajnok dunaszerdahelyiek eppen a naptári évben csupán egyetlen vereséget szenvedtek el minden sorozatot együttvéve. Debre Viktor csapat hétgólos hátrányból állt fel, végül csupán kettővel kapott ki Romániában (28–26), amely önbizalommal töltheti el őket a visszavágóra.

Reménykedhetnek a minimális hátrány ledolgozásában saját szurkolótáboruk támogatásával. A Valcea bízik benne, hogy nem esik vissza teljesítménye, Bent Dahl együttes nagy győzelem előtt állt, míg az első meccs végére vissza nem esett.
A párharc győztese a DVSC Schaefflerrel mérkőzik meg a selejtező harmadik körében a 16-os főtáblára jutásért.

A férfi szakágból újabb Bundesliga-rangadó kerül a képernyőre, amelyen az egyformán 8 ponttal álló 3. Füchse Berlin és a 4. RN Löwen csap össze. Amelyikük nyer, pontszámban utoléri a listavezető Melsungent, döntetlen esetén három 9 kilencpontos lesz a táblázaton, a két mérkőző fél és a Flesburg-Handewitt.

 NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, 5. forduló. Sport1 13:45 Team Esbjerg–Viking Kristiansand (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 15:45 Brest Bretagne Handball–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita)
NŐI EURÓPA-LIGA, selejtező, 2. kör. Sport1 19:15 HC Dunajská Streda–SCM Ramnicu Valcea (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Császár Gábor).
Sport1 17:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)
BUNDESLIGA, 6. forduló. Sport2 15:00 Füchse Berlin–Rhein-Neckar Löwen
(kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Császár Gábor).