Két szervezet major szombatja • SportTV

Két szervezet major szombatja

2024. 10. 12. 09:13    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton bővítjük dartskínálatunkat egy újabb versennyel. Mi több, egy újabb szervezettel, amelynek egyik majortornáját éppen Budapesten rendezik.

A későn érő, 28 esztendős Mike De Decker még nagyobb meglepetést szerezne esetleges első majordöntőbe jutásával (Fotó: Getty Images)

A nagy hagyományú BDO „bedőlése” óta a WDF (World Darts Federation) lett a sportág amatőr és „utánpótlás” nemzetközi szervezete. Lebonyolítja többek közt a világbajnokságot és a nagy majorversenyek többségét is megtartotta. Ezek egyike, a World Masters idei elődöntőit és fináléit Budapesten a BOK Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezik meg. Két kategória négy végjátékáról van, a férfi és női mezőmy felnőtt és „ifi” (fiú, lány) legjobbjai csapnak össze. Előbb a lányok, majd a fiúk elődöntőit játsszák le, majd a nők és a férfiak következnek, a program második felében ugyanilyen sorrendben következnek a döntők.
A párosítások: a lány elődöntőkben az angol Paige Pauling az olasz Giada Macchival, a skót Sophie McKinlay az ugyancsak olasz Nicole Sescu Gallal csap össze. A fiúknál az egyik párban az angol Mason Teese a német Florian Preis, a cseh Matyas Rejhon a belga Lex Paeshuyse ellen lép színpadra. A nőknél egy régi ismerős, az angol Beau Greaves a német Irina Armstrong, a walesi Rhian O’Sullivan a cseh Jitka Cisarová ellen kísárli meg a döntőbe jutást. Végül a férfiak párosítása a négy között Wesley Plaisier (holland, a világranglista vezetője)–Corné Groeneveld (holland, 81.), Connor Sclut (angol, nincs a WDF-cilágrangéistán.)–Kai Gotthardt (német, nincs rangsorolva.). Az első három kategóriában az elődöntők 4, a döntők 5 nyert legig tartanak, a férfiaknál 6, illetve a fináléban 7 játékot kell nyerni a mérkőzésért.
A budapesti események után másfál órás szünetet követően jönnek a World Grand Prix elődöntői Leicesterből. Aligha volt valaki , aki a verseny előtt eltalálta volna a  színangol–színbelga elődöntő párosítást (ha volt, nagyon sokat nyert vele). Viccesen azt mondhatnánk: csak az biztos, hogy angol–belga párosítású döntő lesz vasárnap. Meg az, hogy a csúcsfavorit az elmúlt 13 hónap kiemelkedő játékosa, Luke Humphries. A WGP alapmezőnyében, a 32 között hét PDC (egyéni) világbajnok és hat korábbi versenygyőztes volt, mindkét kategóriából egyvalaki maradt csak meg a négy között: Cool Hand Luke. A papírforma Humphries–Van den Bergh végküzdelmet sugall, totális borulás esetén viszont új majorversenygyőztest avatnánk: Ryan Joyce most másodszor elődöntős a tavalyi Players Championship Finals után, Mike De Decker még negyeddöntős sem volt ilyen rangos tévés viadalon… (Az elődöntők a győztes fél 5., a vasárnapi döntő a jobbik 6. megnyert játszmájáig tart.)

WDF WORLD MATCHPLAY, Budapest. Sport2 15:00 elődöntők és döntők (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)
WORLD GRAND PRIX, Leicester, Citywest. Sport2 20:00 DeDecker–Van den Bergh és Humphries–Joyce elődöntő (kommentátor: Bartha „Magaisversenyez” Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)