A Fradi legnehezebb BL-akadálya • SportTV

A Fradi legnehezebb BL-akadálya

2024. 10. 11. 23:32    
Olvasási idő: 3 perc

Szokásosan meccsgazdag szombat vár a kézilabda-rajongókra a Sport TV és a SELEKT felületein. Négy mérkőzést láthatnak teljes egészében, amelyből kiemelkedik a Vác El-selejtezője és az FTC csoportrangadója Metzben. Emellett mutatunk egy másik női BL-csatát ugyancsak az FTC csoportjából és – – élőben a SELEKT-en, felvételről a Sport1-en – egy izgalmasnak ígérkező Bundesliga rangadót is.

Kanon Orlane fél évtizedes metzi szereplés után váltott züld-gófehérre (Fotó: fradi.hu)

VÁC–VENLO (El-selejtező)

A Vác domináns, 15 gólos győzelmet aratott az első találkozón Hollandiában, aligha fenyegeti reális veszély a továbbjutását. A magyar együttes az első félidőben több gólt szerzett (24), mint a hollandok összesen (22). Sharon Gummel 10 találatával a Venlo legeredményesebbje lett a mérkőzésen, csapattársai közül senki sem szerzett kettőnél többet.  A mieinktől Csíkos Luca 11-szer volt eredményes, Csernyánszki Liliána 8-szor, Afentaler Sára, Juhász Gréta és Miklós Kitti 4-4 alkalommal talált a kapuba.
A hollandok a hazai bajnokságban veretlenek maradtak, vezetik a táblázatot. A Vác legutóbb hazai pályán 31–26-ra verte meg otthon a Mosonmagyaróvárt, jelenleg csupán 7.-ek a K&H Liga bajnoki táblázatán.
A párosítás továbbjutója a korábbi állandó BL-résztvevő Thüringer HC-vel meccsel az Európa-liga főtáblájára jutásért.

METZ–FTC  (BL, A-csoport)

A Hét meccsét (MOTW) a francia sztárcsapat vívja a négy játéknap után is százszázalékos FTC-vel. Ezzel a zöld-fehéreken kívül csak a másik francia együttes, a Brest Bretagne (a Győr vasárnapi ellenfele) és a szlovén rekordbajnok Krim Ljubljana dicsekedhet. Házigazdája a nyitó, Storhamar ellemi remi után szintén sorozatban háromszor győzött.
A Metz eddigi hat hazai BL-csatájából négyet megnyert a Fradi ellen, legutóbb 2024 februárjában 25–24-re. A másik kettőból egy találkozó azonban örökre emlékezetes marad – legalábbis a magyar szurkolóknak. Tavaly tavasszal a BL negyeddöntőjében ugyanis a Fradi a 26–32-es érdi vereség után 33–26-ra tudott nyerni Lotaringiában, azzal jutott el a budapesti final fourba, amelyben ezüstérmet szerzett. Összességében egyébként a mieink a két együttes 20 találkozójának éppen a felét, 10-et nyerték meg.
A Ferencváros a mezőny harmadik legeredményesebben támadó csapata (123 gól – meccsenkénti átlagban 30.75), a Metz csak hárommal marad el tőle.
A franciák kapusa, Szemerey Zsófi 2018-tól 2020-ig az FTC-ben játszott, a magyar bajnok és kupagyőztes jelenlegi jobbátlövője, Valerija Maszlova viszont korábban a metziek szerelését viselte.
Sarah Bouktit (25 gól) és Chloé Valentini (24) a Metz két legeredményesebbje, A Fradi leghatékonyabb támadóduója pedig Angela Malenstein (21 találat) és Darja Dmitrijeva (19).
„Alig várom, hogy játszhassak velük, mert azt hiszem, ez az első nagy meccsünk a szezonban. Innentől fogjuk tudni igazán felmérni magunkat, megnézni, hogy jól edzünk-e, hogy megfelelünk-e a Bajnokok Ligája standardjainak, hogy bejussunk final fourba, vagy nagyon-nagyon keményen kell dolgoznunk. megint, mert messze vagyunk ettől. Nagyon várom már ezt a meccset, és úgy gondolom, hogy nagyszerű élmény lesz a szurkolóknak is” – mondta a 25 gólos beállós, Bouktit az EHF BL-honlapjának.
„Izgatottan várom ezt a meccset, mert a csoport egyik legnehezebb ellenfelével állunk szemben. Nagyon kemény meccs lesz, de a fő célunk a győzelmi sorozatunk folytatása és újabb két pont megszerzése” – vélekedett ugyanott Allan Heine, a Fradi dán vezetőedzője.
A Fradi weboldalán a szintén „ősmetzi”, 6 évig ott játszó  Kanon Orlane , az idényben  15 BL-gólos balátlövő mesélt korábbi állomáshelyéről.
„Amikor Metzben éltem, elég sok edzésünk volt, de persze azért akadt szabadidő is. Nagyon szerettem otthon lenni, vagy csak elmenni sétálni a kutyámmal, akár az erdőbe is, ez volt az egyik kedvenc időtöltésem. Edzés, utána pihentem, aludtam egy picit, aztán mentem a kutyámmal. Budapesten most kicsit más a ritmus, főleg azért, mert a labdás és a konditermi edzés általában egymás után van a nap első felében, utána pedig több időnk van délután, mint Metzben volt. Ez nekem egyébként jobban tetszik, mert bár négy-öt órát így egyben töltünk a csarnokban, utána van lehetőségünk feltöltődni. Aki most Metzbe utazik, annak azt javaslom, hogy ne hagyja ki a belvárost, amely nagyon szép, rengeteg hangulatos kávézót lehet találni, van néhány eldugott hely, és ott van a katedrális is, amely gyönyörű, lenyűgöző a mérete.”
Azért az oda látogató fradisták a kultúrélmény mellett sportélményeket, mi több, vendégsikert is várnak az Arlenes de Metz csarnokban…

Este felvételről ugyanennek a BL-csoportnak a „skandináv rangadóját” is láthatják, amelyen az egy ponttal 6. norvég Storhamar az eddig pont nélküli újonc dán Nyköbing Falster Handboldot fogadja.

Élőben a SELEKT-en a férfi kézilabda híveinek kedveskedünk egy korábbi egyszeres, illetve kétszeres BL-győztes összecsapásával, azaz a jelenleg 2. (de a vesztett pontokat tekintve első) Flensburg-Handewitt és az egy meccsel kevesebből csak 2 ponttal kevesebbet gyűjtő SC Magdeburg meccsével (utóbbinak BL- és klub-vb-kötelezettségei miatt kellett mérkőzéseket halasztania).

NŐI EURÓPA-LIGA, selejtező, 2. kör. Sport1 15:15 Váci NKSE–Cabooter Fortes Venlo (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita). 
BAJNOKOK LIGÁJA, 5. forduló. Sport1 17:45 Metz Handball–FTC-Rail Cargo Hungaria
(kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Deli Rita);  Sport1 21:45 Nyköbing Falster Handball–Storhamar Elite (felv. kommentátor: Gyulai Miklós).
BUNDESLIGA, 6. forduló. SELEKT 15:45 (felv. Sport1 20:00) Flensburg-Handewitt–SC Magdeburg (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Császár Gábor).