Angol áradat a World Grand Prix-n? • SportTV

Angol áradat a World Grand Prix-n?

2024. 10. 11. 19:26    
Olvasási idő: < 1 perc

Mint minden darts majortornán, a nyolc között Leicesterben is angol dominancia jellemzi a mezőnyt. Öt hazai versenyző mellett csak három a „vendégjátékos”, abból viszont kettő belga!

James Wade: belga negyeddöntős újonc ellen a hatodik WGP-elődöntőért (Fotó: Getty Images)

Az automatikus, rangsorok által generált tábla sorrendjében felülről lefelé következnek a negyeddöntők. Csak két angol „szomszéd”, azaz egyetlen házi rangadó lesz, amelyet 2018-as PDC-világbajnok Rob Cross játszik Ryan Joyce-szal. Utóbbi talán az egyetlen a 30-as esztendeikben járó „nagy generáció tagjai közül, akinek még nincs major-döntője, pályafutása csúcsát eddig a tavalyi Player Championship Finals-elődöntő jelentette tavaly, amelyben az akkor szenzációs nyerősorozata második tételéhez közeledő Humphriestől kapott ki 10–7-re. Most egy győzelemnyire van ennek beállításától a hullámzóan teljesítő Cross ellen, aki a favorit Littler és a német Schindler testén át jutott a nyolcba.
Előtte az első összecsapásra a meglepetésembert, Mike De Deckert és James Wade-et szólítja a színpadra a ceremóniamester John McDonald. A 28 esztendős belga igazi berobbanása ez a verseny, majortornán még nyolcaddöntőig sem jutott 14 esztendős profi pályafutása során, Leicesterben egy csapatvilágbajnokot (Heta 2–1) és egy kétszeres egyéni világbajnokot (Gary Anderson 3–0) legyőzve most már az elődöntő köszöbén áll. Ellenfele, James Wade a torna kétszeres korábbi győztese (2007. 2010) és egyszeres finalistája (2014), de az elmúlt tíz évben most jutott először túl a második fordulót.
A harmadik párban  a nyitó találkozó a lassan egyeduralkodóvá váló Luke Humphries és a hosszú idő után először „életjeleket” mutató Jonny Clayton ellen. Aligha kérdéses, melyikük a csúcsfavorit…
A programot másik angol-belga csata (Joe Cullen–Dimitri Van Den Bergh) zárja, azaz elvileg elképzelhető színangol vagy színbelga találkozó is az alsó ági elődöntőben. Noha itt mindkét dartsos korábbi majortorna-bajnok, lehet, hogy Van Den Bergh akadályozza meg a totális hazai mezőnyt a leicesteri Citywestbe
WORLD GRAND PRIX, Leicester, Citywest. Sport1 20:00 negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)