Színre lép az örök második Mighty Mike is • SportTV

Színre lép az örök második Mighty Mike is

2024. 10. 08. 12:40    
Olvasási idő: 2 perc

Már az első nap akadt bombameglepetés, a mérkőzések fele döntő szettben dőlt el, hasonló jókat várunk kedden is a World Grand Prix-től Leicesterben.

Mighy Mike az ötödik WGP-győzelmére hajtva teheti meg az első lépést a Citywestben kedd este (Fotó: pdctv.com)

„A végén mindig a bank nyer” – ez a (sport)fogadások örök igazsága, amely természetesen nem mindig, minden apró részletben igazolódik. A World Grand Prix-n például a bankok favoritja, a legkisebb oddsszal a végső győzelemre adptt tinizsebi, Luke Littler – még mindig csak alig több mint 17 és fél éves ­– már az első körben kizúgott. Igaz, nem akárki verte ki, a 2018-as világbajnok honfitársa Rob Cross, aki annak idején a sportég örök Nimber One-ját Phil Taylort fosztotta meg attól a dicsőségtől, hogy a 17. vb-arannyal zárja fényesen csillogó pályafutását.
Azóta klasszisok, világelsők jöttek-mentek, de a mezőnyben csak egy olyna versenyző van, akinek kettőnél több a PDC vb-címe (a megszorítás Raymond van Barneveld miatt van, aki ötszörös világbajnok, de ebből 4-et a WBO szervezet égisze alatt nyert), valamint már három major tornán is elvette a históriai elsőséget The Powertől. Nem kvízkérdés amatőröknek, aki egy kicsit is ismeri a darts világelitjét, tudja, Mighty Mike-ról, a nagy MVG-ről, azaz Michael van Gerwenről van szó, aki minden idők második legeredményesebbje a sportágban, s több mint egy évtizede tartja helyét a világelitben, a legjobbak közt. Idén ugyan még nincs majortorna-győzelme, de senki se fogadjon rá nagy tételben, hogy nem is lesz. A tar holland zseni Leicesterben kedden este „régi motorossal”, Daryl Gurney-vel csap össze, aki maga is megnyerte már a WGP-t 2017-ben, a döntőben az ausztrál Whitlockot 5–4re legyőzve.
No már most, a bukik első favoritja, Littler bukott, a második – nem mellesleg világelső és első kiemelt – Luke Humphries szenzációs fordítással továbbment – és MVG volt a harmadik. Nem mellesleg a negyedik is kedd esti szereplő: a kétszeres vb-győztes Gary Anderson sokak kedvence szintén világbajnokkal, 2022 legjobbjával, Michael Smithszel szemben vívná ki a nyolcaddöntőbe jutást. Nagy mérkőzésnek ígérkezik a másik skót kétszeres világbajnok Peter Wright összecsapása a kétszeres WGP-bajnok James Wade-del.

WORLD GRAND PRIX, Leicester, Citywest. Sport2 19:00 az első forduló mérkőzései a nyolcaddöntőbe jutásért (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

WORLD GRAND PRIX, A 2. NAP PROGRAMJA

Dave CHISNALL (angol)–Cameron MENZIES (skót)
Luke WOODHOUSE (angol)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga)
Mike DE DECKER (belga)–Damon HETA (ausztrál)
Pater WRIGHT (skót)–James WADE (angol)
Gerwyn PRICE (walesi)–Danny NOPPERT (holland)
Michael SMITH (angol, 1.)–Gary ANDERSON (skót)
Michael Van GERWEN (holland, 4.)–Daryl GURNEY (északír)
Chris DOBEY (angol)–Joe CULLEN (angol)