Rajtol a darts őszi szupersorozata: WGP • SportTV

Rajtol a darts őszi szupersorozata: WGP

2024. 10. 07. 19:16    
Olvasási idő: 2 perc

Az esztendő utolsó három hónapjában a dartsport is hajrázik: egyre-másra követik egymást a rangosnál rangosabb majortornák, mielőtt jönne az a csúcs, a korona: a világbajnokság a londoni Alexandra Palace-ben.

Kuke Humphries tavaly Leicesterben kezdte majoórtorna-győzelmi sorozatát – most is szeretné ugyanezt (Fotó: pdctv.com)

Az őszi nagy szériában a sportág nagyjai először Leicesterben, a Citywestben adnak egymásnak randevút hétfőtől vasárnapig.
A viadalon a jelenlegi 32 legjobb játékos rajtol, a világranglista első 16 helyezettje, valamint a PDC Pro Tour-széria legjobb 16-ja, akik az előző rangsorban nem szerepelnek.
A szabályok különlegességei: nemcsak ki-, hanem beszálló is van, méghozzá dupla az is, azaz, minden legben csak a versenyző első duplája után indul a pontfogyasztás. Nem legekre, hanem szettekre játszanak, egy játszma megnyeréséhez két leget, amérkőzés megnyerésére két nyert szettet kell győztesen zárni, legalábbis az első körben, a nyolcaddöntőbe jutásért. (A 16 között, majd a negyeddöntőben 3 szettre, az elődöntőben 5-re megy a csata, a végső sikerhez, a trófea megnyeréséhez és nem mellesleg a 120 ezer fontos pénzdíjhoz már hat szettgyőzelem szükséges.)

A verseny 26 esztendős históriára tekint vissza, az örökrangsort – mint minden ilyen régi tornáét – Phil Taylor vezeti 11 diadallal, Michael van Gerwen 6-szor győzött, rajtuk kívül csak James Wade nyert egynél többször, két alkalommal. Egy-egy végső sikere van időrendben még 7 játékosnak: Alan Warrinernek (2001), Colin Lloydnak (2004), Robert Thorntonnak (2015), Daryl Gurney-nek (2017), Gerwyn Price-nak (2020), Jonny Claytonnak (2021) és Luke Humphriesnek. (A már visszavonult The Power, Warriner, Lloyd csak Thornton niem lesz jelen (versenyzőként) Leicesterben, a másik hat exbajnok igen.
Az öt újonc névsora is ígéretes: Luke Littler, Gian van Veen, Ricardo Pietreczko, Ritchie Edhouse és Cameron Menzies
A fogadóirodák három „befutója”, azaz legesélyesebb dartsosa: Luke Littler (4.33–4.50-szeres szorzó), Luke Humphries (4.50-5.10) és Michael van Gerwen (6.00-7.40).

 WORLD GRAND PRIX, Leicester, Citywest. Sport1 19:00 az első forduló mérkőzései a nyolcaddöntőbe jutásért (kommentátor: Bartha „Magaisversenyez” Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

WORLD GRAND PRIX, A NYITÓNAP PROGRAMJA

Josh ROCK (északír)–Ryan JOYCE (angol)
Brendan DOLAN (északír)–Martin SCHINDLER (német)
Jonny CLAYTON (walesi, 8. kiemelt)–Ritchie EDHOUSE (angol)
Nathan ASPINALL (angol, 5.)–Ryan SEARLE (angol)
Raymond van BARNEVELD (holland)–Ricardo PIETRECZKO (német)
Luke HUMPHRIES (angol, 1.)–Stephen BUNTING (angol)
Rob CROSS (angol, 4.)–Luke LITTLER (angol)
Gian van VEEN (holland)–Ross SMITH (angol)