Kilenc BL-trófeabirtokos egy napon a Sport TV-ben • SportTV

Kilenc BL-trófeabirtokos egy napon a Sport TV-ben

2024. 10. 02. 02:53    
Olvasási idő: 4 perc

Afféle minirekordként hét BL-meccset is közvetítünk szerdán teljes terjedelmében – igaz, kettő még keddi felvétel, de rangos résztvevőkkel. Így az előző napi statisztikát megismételve ez lesz az első olyan alkalom, hogy egy napon 9 korábbi BEK-/BL-trófeabirtokos is 90-egynéhány percet futballozik a Sport1 és a Sport2 képernyőjén... Afféle minirekordként hét BL-meccset is közvetítünk szerdán teljes terjedelmében – igaz, kettő még keddi felvétel, de rangos résztvevőkkel. Így az előző napi statisztikát megismételve ez lesz az első olyan alkalom, hogy egy napon 9 korábbi BEK-/BL-trófeabirtokos is 90-egynéhány percet futballozik a Sport1 és a Sport2 képernyőjén...

Willi Orbánék a Juve ellen próbálkoznak egy bravúrgyőzelemmel (Fotó: Getty Images)

SAHTAR–ATALANTA

Nem előzmény nélküli az ezúttal a gelsenkircheni Veltins Arenában sorra kerülő összecsapás. Egyszer már váltottak egy dupla meccset a 2019–20-as BL-csoportkörben, akkor mindketten megnyerték az idegenbeli meccsüket, a  bergamóiak 3–0-ra Harkivban, a doneckiek 2–1-re a San Siróban. (Annak az idénynek a portugáliai „Covid-végén” a negyeddöntőig jutott Gianpiero Gasperini együttese, ez BL-klubrekord.)

Az Atalantának ez a két meccs volt az összes találkozása ukrán csapattal, a Sahtar „olasz históriája” ennél sokkal gazdagabb: 32 összecsapás, 7–6–19-es, azaz erősen negatív mérleg.
Hazai idénybeli formája önmagához képest nem túl acélos. Hét meccs után csupán a 4., ez még nem lenne túl nagy baj, de az örök rivális Dinamo Kijev ugyanennyi összecsapás után már 6 ponttal többet szerzett. Legutóbb Rivnében is csak 1–1-re futotta, a házigazda Veresz a 81. percben kiegyenlítette Szudakov 65. percben 11-esből szerzett előnyét.

Az északolasz együttes hullámzóan teljesít az idényben, 7 pontjával csupán 12. helyezett. A hétvégén ikszelt Bolognában (1–1), akárcsak a BL-nyitómeccsen, de az igazi bravúrdöntetlen volt az angol bajnoki ezüstérmes Arsenal ellen. Egy újabb remi – a semleges „idegenben” – nem lenne az…

GIRONA–FEYENOORD

Már az is ritka, hogy egy csapat abszolút újoncként a csúcsszinten kezdje meg európai kupaszereplését, ám ebben az évben a BL 36-os főtábláján két ilyen együttes is szerepel. A francia Stade Brest pazarul oldotta meg feladatát, az első két körben két osztrák ellenfelét egyaránt legyőzte, és „másfél forduló” után jelenleg a nagytáblázat 2. helyét birtokolja. A másik abszolút debütáns, a spanyol – pontosabban katalán – Girona nem kezdett ilyen jól, Párizsban kikapott 1–0-ra, de közel állt a pontszerzéshez. Másdoik ellenfele nem „csak” exezüstérmes, hanem exbajnok is: a holland Feyenoord a BEK-korszakban az első nem latin és nem brit együttesként nyerte el az ikonikus két nagyfülű trófeát. (Akkoriban a Girona ugyan már létezett, sőt 40 esztendős volt, de a negyedosztálynál még nem jutott magasabbra, a harmadvonalba is először 2005-ben sikerült beverekednie magát.)
Az előző idény nagy meglepetéscsapataihoz, a Leverkusenhez és az „újonctárs” Bresthez hasonlóan ennek a szezonnak az elején nem éri el ugyanazt a szintet a hazai élvonalban, jelenleg csak a 12., szombaton ikszelt az épphogy előtte lévő Celtával Vigóban.
A Feyenoord, amely otthon szintén pont nélkül kezdett, a Leverkusentől kapott ki a nyitányon (1–3), az Eredivisiében ugyan még veretlen 6 meccs után, de a 4 döntetlenje miatt csupán 6. és a vesztett pontok tekintetében már 8 a hátránya a hibátlan PSV-hez képest. Ráadásul a legutóbbi, szombati remijének is Nijmegenben igencsak „véres volt a torka”: Lotombának csak a 88. percben sikerült kiegyenlítenie.
Noha a múlt és a pillanatnyi forma is ugyan a vendégcsapat mellett szól, a debütáns otthon nem csupán pontszerzésre, hanem akár mindhárom otthon tartására is képes lehet új edzője, az elmúlt két évben a prágai Spartával sikert sikerre halmozó dán Brian Priske irányításával.

LILLE–REAL MADRID

Az új rendszerű ligafázis egyik sajátságaként igen sok párosítás is először fordul elő a kupahistóriában. Az eredményességi rekorder, szereplési örök második Real Madrid is már 7 francia ellenféllel találkozott már a három nagy európai kupában – a PSG-vel és a Lyonnal ötnél többször is – , de a LOSC-vel most küzd meg először. A lille-ieknek viszont már hat spanyol riválisa is akadt  a Sevillával kétszer, a Valenciával már négyszer is összefutott, de a Real és a következő körben az Atlético csapatában két új madridi ellenfele lesz. A francia klub 10 ponttal csupán 5. a Ligue 1-ben, a Real szokásosan 2. a LaLigába, de a Derbi Madrileno remijével maradt három pont deficitje a Barcával szemben, noha a katalánok először buktak a szezonban.
A királyi gárda egy-két kivétellel mindig megnyomta a rajtot a csúcskupában, ebben hatalmas a rutinja. Edzőjének a maga területén ugyanekkora nagy szenzáció lenne, ha a 15-szörös bajnok és címvédő nem csatlakozna a hatpontosak egyelőre még csak háromcsapatos táborához.

LEIPZIG–JUVENTUS

A „változatosság kedvéért” egy újabb bemutatkozó párosítás, nekünk a Sport TV-s meccsek közt kitüntetett – természetesen a két magyar válogatott miatt. Gulácsi Péter ugyan felmentést kért – és kapott – az idei további válogatott meccsekről, de „vésztartalékként” azért bevethető. Bajnoki szereplései alapján a Juve ellen is akár hős is lehet, akárcsak Willi Orbán. Az előzetesek szerint mindketten kezdenek  az olasz rekordbajnok ellen, amely hat kör után veretlenül második a Serie A-ban, csak egy ponttal elmaradva a villámrajttal induló 2022–23-as bajnok Napoli mögött. A lipcseiek is veretlenek még a Bundesligában, a virtuális dobogó harmadik fokán csak egy pont a hátrányuk a Frankfurt és kettő a Bayern mögött. Mindketten 3–0-val hangoltak a kupacsatára, az RBL otthon az Augsburg, a Juve idegenben a  Lecce  ellen. Noha mindkét csapatnak nagy a támadó potenciálja, a sziklaszilárd védelmek – a Lipcse öt meccsen 2 gólt kapott, a Juve ugyanannyi találkozón egyet sem a bajnokságban, a BL-ben a náémet együttes kettőt a Metropolitanóban, az öreg hölgy csak egyet a PSV-től otthon – arra int minket, ne ajánljuk, hogy sok gólos meccsre fogadjanak…

ASTON VILLA–BAYERN

Ennek a meccsnek van már előélete Európában – egyetlenegy találkozó. Igaz, az finálé volt az 1980-as BEK-döntő, amelyet a birminghamiek Rotterdamban Peter Withe góljával megnyertek a Csernai Pál irányította esélyesebb Bayern ellen. Jóvá azt sosem lehet tenni, de a kései, 44 év utáni „visszavágó” akár egy angolon is múlhat. Harry Kane pályája során 13 tétmeccsen 8 gólt jegyez a Villa ellen, abból 7-et győztes meccsen szerzett, s csak egyet, a legutóbbi vesztesen, tavalyelőtt. Ráadásul az angol csatár 34 góllal 25. a BEK-BL örök góllistáján, eggyel egy korábbi Bayern-ikont, Gerd Müllert fogná be, kettővel Edinson Cavanit, egy mesterhármassal Puskás Ferencet. Más kérdés, hogy az egy meccsre vetített gólátlaga jobb mint az uruguayié, de jóval gyengébb a két másik csatárzseniénél. A bajorok akár egygólos sikerrel is visszavennék a vezetést a nagytáblázaton, megelőzve a nagy hazai rivális BVB-t
BL-LIGASZAKASZ, 3. forduló. Sport2 12:45 BV 08 Borussia Dortmund–Celtic FC (felv., kommentátor: Engyel István); Sport2 16:45 FC Internazionale–FK Crvena zvezda (felv., kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 17:00 Csillagok közt – a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Faragó Richard, Holczer Ádám és Nyilasi Tibor); Sport1 18:30 FK Sahtar Doneck–Atalanta BC  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám és Nyilasi Tibor); Sport2 18:30 FC Girona–SC Feyenoord (kommentátor: Petur András); Sport1 20:30 Lille OSC–Real Madrid CF (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 RasenBallsport Leipzig–Juventus FC (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László,  műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 23:00 Aston Villa FC–FC Bayern München (kommentátor: Fülöp László)