Három exgyőztes, öt reménybeli kiváló BL-csata • SportTV

Három exgyőztes, öt reménybeli kiváló BL-csata

2024. 10. 01. 11:28    
Olvasási idő: 4 perc

Számba szoktuk venni egy-egy játéknap előtt, hány BEK-/BL-győztes együttes lép pályára teljes terjedelmében közvetítendő mérkőzéseinken. Nos, a keddi érték: három exbajnok, 13 trófeagyőzelemmel látható négy élő és egy felvett meccsünkön, s persze a szokásos „elő- és utójáték”, azaz egy Youth League-összecsapás, a másfél órás kedvcsináló beharangozó és a nap összes fontos mozzanatát bemutató összefoglaló sem maradhat el.

Lamine Yamal –– a legfiatalabban (is) renénykednek szerte a futball világában a Barca-drukkerek milliói (Fotó: Getty Images)

STUTTGART–SPARTA PRAHA

Vesztes-győztes párosítással kezdünk. A 2010 óta első BL-meccsét játszó VfB a nyitányon a játék képe alapján nem érdemelt kétgólos vereséget a rekorder-címvédő Real Madridtól, mégis 1–3 lett a vége. A még több idő után a csúcsligába visszatérő cseh bajnok Sparta viszont teljesen reálisnak mondható különbségű, 3–0-s sikert aratott otthon a sorozatban hatodik BL-idényét kezdő Salzburg ellen, s ezzel – egyetlen forduló után harmadmagával 4. a csúcssorozat 36-os ligatáblázatán.

Sosem találkoztak még az európai kupaporondon, a  svábok cseh mérlege enyhén pozitív (2–2–2), a Sparta német balansza kissé negatív (4–4–5).
A Bundesligában a VfB kevésbé imponzánsan kezdte az új idényt, mint ahogy befejezte az előzőt, Bundesliga-ezüstérmesként öt játéknap után 8., vasárnap Eolsburgban a válogatott Undav révén a 97. (!) percben mentett pontot (2–2).
A Sparta második az 1. Futbalová Ligában, éppen a hét végén vesztette el veretlenségét és vezető helyét. Pénteken ugyanis otthon 3–2-re kikapott a Sigma Olomouctól –1–0-s vezetés utén, a 91. percben kapott góllal –, míg az örök vetélytárs Slavia 4–0-ra verte meg a harmadik prágai együttest, a Bohemianst idegenben, s három ponttal meglógott a Spartától.
A sváb együttesből Vagnoman rúgást kapott., Zagadou térdésérülés miatt nem játszhat, Stergiou szereplése hátfájdalmak miatt kétséges. A prágaiaknál Inamol térde sérült, Cióobbaut-nak meccshiánya van, Ross kisebb agyrázkódást kapott, emiatt aligha kerül pályára.

SALZBURG–BREST

Ugyanaz az „európai alapállás” mint az előző párosításban. A két együttes nem játszott kupameccset még, a Salzburg franciák elleni mérlege kicsit pozitív (5–1–4), a Brest (abszolút újonc) egyetlen osztrákok elleni csatája a Sturm elleni első forduló 2–1. (Aligha volt túl sok olyan európai kupaújonc, amely első és második találkozóját két, azonos országbeli csapat ellen játszotta…).A Salzburg – ld. gófent – sima zakóval indított Prágában.
Az előző idény meglepetéscsapataként végig bravúrosan szereplő Brest ebben a szezonban lémyegeseb gyengébben teljesít a Ligue 1-ban, 2 győzelemmel és 4 vereslggal, 6 ponttal csupán 13. Legutóbb pénteken Auxerre-ben is kikapott, legyőzője ezzel előzte meg őt a táblázaton. Az RBS ugyan csak harmadik a Bundesligában, de a vesztett pontokat tekintve még mindig a legjobb. Szombaton az izraeli Gluk duplájával 2–0-ra győzte le az osztrák futball egyik nagy bölényét, a bécsi Austriát. Az osztrákoknak sok fontos sérültjük van: Fernando és Terzic (comb), Kavamura (térd), Kjaergaard (boka) és Guindo (lábközépcsont) biztosan nem játszhat, Baldoo lábikrasérülése miatt maradhat ki. A Brest egyetlen hiányzója Lees-Melou (fibulasérülés).
A fogadóirodák jelentős mértékben az RB sikerét várják. hazai győzelemre 1.8 körüli, döntetlenre 3.8-as, francia diadalra 4.8-szoros a nagy bukmékercégek oddsa.

BARCELONA–YOUNG BOYS

A nap főmeccsünk egyik részese igazi európai csúcscsapat, az ötszörös BEK-/BL-győztes Barcelona. A katalán óriás eddig igazi Janus-arcúnak mutatkozott: első 7 bajnokijét mind megnyertem, ugyanakkor a BL-rajton kudarcot vallott Monacóban. A hét végén viszont szinte megmagyarázhatatlan vereséget szenvedett Pamplonában úgy, hogy azon a meccsen négy gólt kapztt (2 ellenében), előtti viszont hét LaLiga-csatán. E összesen ötöt. Erre a védekezési katasztrófára az sem magyarázat, hogy rengeteg sérültje van Flick mesternek, köztük csak kettő hátvéd: Araújo (comb) és Christensen (Achilles) – most azonban az eltiltott Eric García sem játszhat. Emellett ugyancsak bevethetetlen ter Stegen, Gavi és Bernal (egyaránt térd), Fermín López és Olmo is. De hát a többségük eddig sem állt rendelkezésre…
A vendég Young Boys is kudarccal kezdte a BL-idényt, otthon kapott egy sima hármast az Aston Villától, válasz nélkül. A Superr League-ben is mélyrepülésben van: 8 meccs után csupán 6 pontos, utolsó előtti, és még a felsőházba jutásra is roppant kevés az esélye. Noha mindkét együttes „ősi” kuparésztvevő, a Barca 592. (rekorder, 6-tal többje van, mint a Real Madridnak), a Young Boys 174. európai találkozójára készül, mégsem találkoztak korábban.  A debütáló párosítás minden létező faktort tekintve egyesélyes – ha a Barca nem nyer, akárhogy is javít otthon Spanyolországban, újabb nemzetközi kudarcszezon fenyegeti…

LEVERKUSEN–MILAN

Győztes-vesztes párosítás. A Bayer meggyőző diadallal rajtolt Rotterdamban egy exbajnok (1970, BEK) Feyenoord ellen, a Milan rajtrangadót vesztett a San Siróban a Liverpool ellen. Ők sem találkoztak még, ugyanakkor a Leverkusen olasz mérlege éppoly erősen negatív, mint amennyire a Milan németek elleni összesítése pozitív.
Persze, nem a múlt számít, hanem a jelen. Amelyben otthon mindketten ha nem is jeles, de jó osztályzatot érdemelnek. A Bayer az előző csodaidényét nyilvánvalóan nem tudja reprodukálni, de nem esett annyit vissza, amennyi akár indokolt is lehetne. Most ugyan hamar elvesztette bajnoki veretlenségét, amelyet a Bundesligában közel 17 hónapon át őrzött, de nem csuklott össze, következő két bajnokiját megnyerte – a másodikat a rá jellemző utolsó pillantos góllal, majd pontot hozott a detronizált Bayern otthonából a csúcsrangadón. Már ismét BL-helyen (4.) áll a Bundesligában, akárcsak a Milan (3.) a Serie A-ban. A vörös ördögök az új edzővel, Fonsecával kiválóan támadnak (14 gól), igaz, a védekezésük csak holtversenyben 4. a Serie A-ban. Ha már rangadót emlegettünk, a vörösök másfél hete megnyerték a milánói Derby della Madonninát az esélyesebb, közös stadionjukban a pályaválasztás előnyét (sokkal több szurkoló…) élvező bajnoki címvédő Intert, amelyet így is csak eggyel jobb gólkülönbségével előz meg a 3. helyen. Pénteken 3–0-s győzelmet aratott a Leccén, mindhárom gólját más játékos szerezte: Morata (aki ugyan kisebb rúgást kapott, de az UEFA szerint kezdő lehet a BayArenában), Theo Hernández és Pulisic. A Leverkusennek nincs sérültje, hiányzója, eltiltottja – az a várhatóan hatalmas csatában jelenthet egy kicsi előnyt, de hogy ez pont(ok)ban kifejeződik-e, arra kedd este 11 körülig kell várni.

SLOVAN–MAN. CITY

A nap „sporttévés szisztémája” szerint ez a két klub is elkerülte egymást – eddig. A Citynek a Slovan lesz az első szlovák ellenfele, a pozsonyi gárda viszont 12 eddigi angol csatájából csupán kettőt tudott megnyerni. Legutóbbi öt meccséből négyszer győzött, egyetlen vereségét brit csapattól szenvedte el, a Cityhez hasonlóan BEK-trófeabirtokos Celtictől a BL-rajton (1–5). A manchesteriek veretlenek még az idényben, de két ikszük miatt csak másodikak a Premier League táblázatán. Van egy harmadik ikszük is, az első BL -meccsen az Etihadban nem bírtak tavaly a döntőben legyőzött Interrel.
Jóval nagyobb az esélye annak, hogy a Téglamezőn megszülessen az idény első City BL-győzelme, minthogy a szlovák rekordbajnok megszerezze első pontjait a milliomos elitligában.

UEFA YOUTH LEAGUE, 2. forduló.  Sport1 14:00 TSV Bayer 04 Leverkusen (U19)–AC Milan (U19) (kommentátor: Engyel István)
BL-LIGASZAKASZ, 2. forduló, 1. játéknap. Sport2 17:00 Csillagok között – a BL-játéknap elé (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Feczesin Róbert és Méhes Gábor), Sport1 18:30 VfB Stuttgart–AC Sparta Praha (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György és Feczesin Róbert), Sport2 18:30 RB Salzburg–Stade de Brestois (kommentátor: Fülöp László), Sport1 20:45 FC Barcelona–BSG Young Boys (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György és Feczesin Róbert); Sport2 20:45 TSV Bayer 04 Leverkusen–AC Milan (kommentátor Petur András); Sport2 22:45  Slovan Bratislava–Manchester City FC (felv., kommentátor: Engyel István); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György)