Klub-vb-rajt – a „nagyok” nélkül • SportTV

Klub-vb-rajt – a „nagyok” nélkül

2024. 09. 27. 11:51    
Olvasási idő: 2 perc

A korábban 12 csapatos Super Globe, amely most már hivatalosan is klubvilágbajnoksággá vált, 12 csapatosról 9-re zsugorodott, de csak az egyharmadának van valós esélye a végső győzelemre...

Omar El-Vakil a Zamalek balszélsője az afrikai Szuperkupa-döntős egyik meghatározó játékosa (Fotó: facebook/zscofficial)

Sok mindenben a labdarúgás járt elöl. Előbb alakították ki a BEK-ből a BL-t, előbb kezdték növelni a válogatott kontinentális világversenyek csapatszámát és előbb indultak el a „másodlagos” versenyekben is ez utóbbi úton. A foci klub-vb létszámemelését már korábban jelentették be, a 32-es gigalétszám már a klubvezetőségekben is kiverte a biztosítékot, nem beszélve az első számú érintettekről, a játékosokról.
A korábbi emelések már a válogatott döntő tornákon is roppant vitathatóan alakultak. Növekedett az előre lefutott, nagy gólkülönbséggel eldőlő, afféle „edzőmérkőzések” száma gyakorlatilag nézők nélkül, amelyek rontottak a tévék nézettségi átlagain is, és az sem biztos, hogy a sorozatos nagy vereségek lélektanilag nem hatnak rombolóan az elszenvedőkre… A játékosoknak sem hiányoznak a felesleges plusz meccsek, de hát a kontinentális és világszövetségek csak nem hátrálnak meg… Most ugyan az IHF némiképpen belátva ezt 12-ről 9-re csökkentette a csapatszámot, de az alapösszefüggés – sok meccsből kevés színvonalas összecsapás – változatlan maradt.

Ennyi „elméleti” bevezető után lássuk a férfi kézilabda klub-vb – hivatalosan az első – konkrétumait. Az először 1997-ben, majd öt, később három évente, 2012 óta évenként megrendezett Super Globe-torna, amely korábban „elment” hat résztvevővel is, csapatszámát most 9-re növelték. Részt vesz rajta minden kontinens – Amerikából az északi és a „latin”, a címvédő szubkontinens – aktuális bajnoka és egy szabad kártyás, azaz meghívott együttes is. Ennél a pontnál válik érdekessé száminkra a torna, mert az első hivatalos vb-re a meghívott a magyar rekordbajnok Veszprém lett.
Perzüsze az IHF sem dughatja homokba a fejét, pontosan tudja, hogy a végső győzelemre igazán csak három csapatnak van esélye: a védő, sőt a legutóbbi három alkalommal Super Globe-győztes német Magdeburgnak, az immár 12-szeres BEK-/BL-trófeabirtokosnak, a spanyol Barcának és a meghívottnak. Azért a három, egyenként háromcsapatos csoport élére ki is emelték őket, ráadásul az első nap a triók két gyengébb csapata kezd, a nagyok csak a másodikon, szombaton kapcsolónak be. (Az egy pihenőnapnak is jelentősége van, mindhárom kiemelt a hét közepém még BL-mérkőzést játszott…)
A csoportkör három napja után a győztesek kerülnek közvetlenül az elődöntőbe, a másodikak közül a legjobb teljesítményű csatlakozik negyedikként hozzájuk.
A mérkőzéseket egy „nevenincs” helységben rendezik meg, Egyiptom új, adminisztratív fővárosában, amelynek elnevezéséről még nincs közmegállapodás. Modern sportcsarnoka viszont már van, gyönyörű, 7500 férőhelyes aréna, amely a New Capital Sports Hall egyelőre  nem túl eredeti elnevezéssel szerepel.

Az első napon az A-csoportban (kiemelt a Veszprém) az egyik egyiptomi klub, az afrikai Szuperkupa-döntős Zamalek a dél- és közé-amerikai szubkontinensbajnok brazil Taubatéval játszik, a B jelű trióban (kiemelt: Barca – BL-győztes) az óceániai bajnok Sydney-i Egyetem csapata a házigazdaként szereplő másik egyiptomival, az Al-Ahlival csap össze, a C-hármasban (kiemelt: Magdeburg, Super Globe-védő) az ázsiai legjobb szaúdi Halidzs Club az észak-amerikai és karibi klubkirály USA-beli California Eaglesszel találkozik.
Valami azt súgja nekünk, az első napi három győztes egyike lesz az elődöntő negyedik résztvevője.

„Szokásos” Bundesliga-meccsünket élőben az AMC Mikro helyébe lépő Selekt alkalmazásunkon láthatják élőben, felvételről a klub-vb-meccsek után a Sport1-en.

 Férfi klubvilágbajnokság, Egyiptom „Adminisztratív Fővárosa”. Sport 13:45 California Eagles–Halidzs Club (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Császár Gábor); Sport1 17:15 Sydney Uni HC–Al-Ahli (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Kopornyik Zsolt); Sport1 19:45 Handebol Taubaté–SC Zamalek (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor-szakértő: Koprnyik Zsolt)
Német Bundesliga, 4. forduló. SELEKT (Sport3) 20:00, felv. Sport1 21:45 Eisenach–Flensburg-Handewitt (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila)