Felzárkózó feladat a rekordbajnoknak • SportTV

Felzárkózó feladat a rekordbajnoknak

2024. 09. 23. 19:09    
Olvasási idő: 2 perc

A hatodik forduló záró mérkőzése a bajnokság örökrangsorát vezető, 38-szoros bajnok Benficának szolgál feladattal: valaha volt öt portugál bajnok klub egyikével, a portói Boavistával kell megküzdenie, hogy felléphessen állandó helyére, a virtuális bajnoki dobogóra, annak aktuálisan harmadik fokára.

A brazil Luis Florentino (balról) – a képen Joao Santosszal kütd – továbbra is a Benfica középpályájának kulcsembere Ángel Di María mellett (Fotó: Getty Inages)

A 38-szoros bajnok az egyszereshez megy vendégségbe ­ – a 90 eddigi befejezett idényből a nagy trió 88-at nyert meg, mellettük a lisszaboni Os Belenenses és a portói Boavista egyet-egyet fejezett be győztesen. A sakkosok – hagyományos fekete-fehér kockás mintázatú mezükről kapták a becenevüket –  a nyolcvanas évek elején váltak ismertté Magyarországon. A Fáy utcában 2–0-ra győztek –  „Dolg-oz-zatok! Dolg-oz-zatok!”– zúgott az ötezres szurkolói kórus, a visszavágó portói 1–0-ja már kevés volt a többek Mészárost, Komjátit, Zomborit, Izsót és Kiss Lacit felvonultató piros-kékeknek, hogy továbbjussanak az UEFA-kupa második körébe, ez akkoriban óriási blamámak számított…
A kockások azért nem akkor voltak a csúcson, az említett bajnoki címüket 2000–2001-ben, két ezüstjüket  két évvel előtte és a következő idényben érték el, legutóbbi kupagyőzelmük az ötből és szuperkupa-sikerük a háromból 1997-re datálódik.  A mai utódok ennél lényegesen szerényebben teljesítenek, ebben a szezonban 1–­2­–2-es mérleggel, 5 ponttal csak a 15. helyezettek, eggyel a kiesővonal felett vannak,  igaz, ha nyernének a Luzban, a 9. helyre törének előre.
Annak a három pontnak egész más sorsot szánnak a sasok, a maguk neve mellé szeretnék beíratni. Szó mi szó, ők sincsenek nemhogy a csúcson, annak közelében sem. A 2024–25-ös Primeira Liga Betclic (aligha csodálható módon a portugál bajnokság névadó szponzora is egy fogadási cég…) táblázatán az örökrekorder 2–2–2-vel, 8 ponttal a 7. helyen szerénykedik. Persze, nem tud olyan rossz lenni, hogy ha otthon tartja a pontokat, ne törne előre harmadiknak a vezető Sporting (18) és a Porto (15 ) mögé, még így is ilyen korán tetemesnek mondható hátránnyal.
Persze, a hatalmas történelmi fölény a Benfica oldalán áll (tétmeccsen 78–34–31, bajnokin 71–33–18, Portóban bajnokin 26–21–14), igaz a legutóbbi 10 találkozóból csak 4–3–3-mal jobb a vendég, másként csoportosítva,  hatszor pontot vagy pontokat fogott otthon a Bessában a sakkos alakulat.
S bár a belgrádi BL-rajtról elhozta mindhárom pontot a Benfica (2–1), ha a hazai ligában nem kezdődik egy masszív győzelmi sorozat, az öt éve már a sasokkal bajnoki címet és szuperkupát is nyerő, Roger Schmidtet szeptember 5-én, négy nappal kirúgása után váltó  Bruno Lage alatt is hamar inogni kezdhet a kispad.

 PRIMEIRA LIGA, 6. forduló. Sport2 21:00 Boavista FC–SL Benfica  (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)