Exkupagyőztesek és -döntősök a BL „extra napján” • SportTV

Exkupagyőztesek és -döntősök a BL „extra napján”

2024. 09. 19. 12:59    
Olvasási idő: 3 perc

Vajon bővíti újabb góllal szédületes termését Robert Lewandowski a II. Lajos Stadionban? (Fotó: Getty Image)

FEYENOORD–LEVERKUSEN

A tavaly egész Európát ámulatba ejtő Leverkusen egyszeres BL-döntős (vesztes meccs volt 2002-ben, ki ne emlékezne Zinédine Zidane „csodagóljára Glasgow-ból), előtte 1988-ban megnyerte aaz UEFA-kupát az Espanyol elleni oda-vissza finálé végén 11-es párbajban, idén májusban meg éppen az El-fináléval tette tönkre vertlen idényét (Atalanta ellen 0–3).
Első fordulós vendége sem adta alább, sőt… Egyszer elnyerte a BEK-et (1971, Celtic ellen hosszabbításban 2–1), két UEFA-kupa-döntőjét egyaránrt megnyerte (1974, Spurs ellen 2–2 és 2–0, 2002, Dortmund ellen 3–2), viszont az új kupa, a Konferencialiga fináléját tavalyelőtt elbukta a Roma ellen, 1–0-ra).
Nem először találkoznak, az 1987 decemberében az UEFA-kupa 3. körében a gyógyszergyáriak otthon 1–0-ra győztek, a De Kuipban 2–2-es döntetlennel mentek tovább, az idény végén meg elhósították edigi egyetlen európai trófeájukat (ld. kicsit fentebb)
A legutóbbi szuper idény után a Bundesligában már a második meccsen becsúszott egy vereség a Xabi Alonso-csapatnak, a Lipcse ellen a „fagyi visszanyalt”, éppen úgy kapott ki a Bayer, ahogy mindig nyerni szokott, kétgólos előnyét éppen Opendáék dolgoztál le, majd fpretrd0tották győzelemre, ráadásul a BayArenában. Azért pánikra nincs ok, az idény elején megvolt a német Szuperkupa (igaz, „csak” 11-esekkel), és a másik két bajnokin nem történt pontvesztés, így  az 5, hely megvan, a hátrány meg csak három pont a villámrajttal induló Bayern mögött.
A Feyenoord tavasszal elbukta a bajnoki címvédést – igaz, megnyerte a nemzeti kupát – , a nyáron meg elvesztette edzőjét, Arne Slot már az Anfield kispadját koptatja. Utódja, a játékosként 24-szeres válogatott dán Brian Priske a prágai Sparta után, sikeres szezont követően vette árt a rotterdamiakat. A csapat ugyan négy meccs után veretlen –; egyet halasztott a BL-selejtezősorozat miatt – , ám ezzel csupán 8. az Eredivisie táblázatán.
Egyik együttesnek sincs fontos hiányzója, Alonso és Priske is legjobb 11-ét nevezheti  a csatára, amely alighanem intenzív, forró hangulatú lesz, mint akármely más német-holland ütközek, klub- és válogatott szinten.

MONACO–BARCELONA

Eddig mindössze két találkozójuk akadt Európában. Az is meglehetősen régen: 1993 decemberében és 1994 áprilisában küzdöttek meg – akkor még a nyolcig két kieséses forduló volt, a csoportkört pedig csupán kéz kvartett játszotta –, a Camp Nouban 2–0-ra, Monte-Carlóban 1–0-ra győzött a Barca, amely az idény végén Athéban 4–0-ra alulmaradt a Milantól egy sokáig emlékezetes fináléban.
A két együttes fajsúlyát európai kupadöntői is megmutatják: a katalán óriás 5-szörös BEK-/BL, (rekordeként) 4-szeres KEK- és kétszeres VVK-győztes, no meg a Szuperkupát is ötször elhódította. A hercegség csapata ezzel szemben mindössze fél fináléban járt, s mindkettőt elvesztette (1992, KEK, Dortmund ellen 0–2; 2004, az FC Porto ellen 0–3).
Viszont az is tény: 2015, a Luis Enrique-féle, Xavival, Iniestával, Messivel felálló együttes óta, azaz több mint 9 éve nem jutott el a Blaugrana európai fináléig, mi több, legutóbbi elődöntőjét is öt éve játszotta, amikor a hazai 3–0 után bukott el az Anfielden, 0–4-gyel.
A mostani, Hansi Flick-féle együttes talán újra ütőképes lesz az európai kupaszínpadon is. Fiatal klasszisai, Ferran Torres, Yamal, Pedri, Dani Olmo és Fermin López (utóbbi kettő most sérült) jelentős szerepet játszottak a furia roja nyáron százszázalékos teljesítménnyel elnyert negyedik Eb-címében, s ott van még számos klasszis, ter Stegen, Koundé és legfőképpen Lewandowski, akik a rutint is bevihetik egy esetleges „győztes elegybe”. A sikerek egyelőre otthon születgetnek – a Barca öt játéknap után 15 pontos, 17 szerzett és 4 kapott góllal vezeti a LaLigát, egyformán négy ponttal megelőzve az Atlético, Real Madrid, Villarreal triót.A hazai Monaco sem kezdte rosszul az idényt: 3 győzelemmel, egy remivel, mindössze 1 kapott góllal 3. a Ligue 1-ben.
A piros-fehérek edzője, Adi Hütter hiányolhat kevesebb játékost, csak Majecki (boka-) és Camara (fejsérülés) szolgálataira nem számíthat, míg Flick hasonló listája sokkal hosszabb: a két Eb-győztes mellett Abüónsu Fati hosszabb ideje bajlódik a lábával, Gavinak és Bernalnak térd-, De Jongnak boka-. Chrostensennek Achilles-ín-sérülés akafályozza meg szerepeltetését, Araújo meg el van tiltva. A jóval tekintélyesebb hiánylista ellenére a Barca esélyesebbnek tűnik mindhárom pont megszerzésére

A nap harmadik, felvételről mutatandó találkozójén is korábbi két BEK-győztes feszül egymásnak, az 1991-es trófeanyertes Crvena zvezda fogadja az 1961-ben  csúcsra jutó, egy évre rá ismétlő Benficát, amely a legendás Guttmann-átok elhangzása óta nyolc európai kupafinálét is elvesztett (5 BEK, 1 UEFA-kupa, 2 Európa-liga), míg a Cz csupán egyet (1979, UEFA-kupa).

BL-LIGASZAKASZ, 1. forduló, 3. játéknap. Sport2 17:00 Csillagok között – a BL-játéknap elé (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borbély István, Hegyi Iván és Nyilasi Tibor), Sport2 18:45 SC Feyenoord–TSV Bayer 04 Leverkusen  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Borbély István és Hegyi Iván); Sport2 20:45 AS Monaco–FC Barcelona (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Borbély István és Hegyi Iván); Sport1 22:45 FK Crvena zvezda Beograd–SL Benfica (felv., kommentátor: Engyel István) Sport2 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György)