BL-csütörtök szuperellenfelekkel • SportTV

BL-csütörtök szuperellenfelekkel

2024. 09. 19. 10:19    
Olvasási idő: 2 perc

A kiváló „német rajt” után ha lehet, még nehezebb ellenfélduó jutott férfi BL-csapatainknak. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal teletűzdelt francia szupercsapatot fogadja a magyar rekordbajnok Veszprém, az ugyanolyan kvalitású játékosokkal felálló BEK-/BL-örökrekorderhez utazik Katalóniába a Szeged. A reményeink csúcsa: maradjon hibátlan a bakonyi és veretlen a Tisza-parti gárda!

Jehja Elderaa klasszis védekezésére a PSG-meccsen saját "fogadott bátyja" ellen is szükség lesz… (Fotó: handballveszprem.hu)

VESZPRÉM–PSG (A-csoport)

Mind a Veszprém (32–31 Berliben), mind a PSG (31–29 a Peliszter ellen) győztesen kezdte az új BL-idényt. Mindkét együttes számíthatott házi gólkirályára: Nedim Remili a magyarok francia és Kamil Syprzak, a franciák lengyel klasszisa 11-11 alkalommal talált a kapuba. Két roppant eredményes spanyol edző párbaja is lesz a csata, Xavi Pascual 12 esztendős regnálása alatt három BL-trófeához segítette a Barcát, Raúl González, a PSG mestere a Vardarral lett korábban a kontinens legjobbja.
Egy játékosnak mindenképpen különleges lesz a találkozó, az elmúlt fél évtizedben a Veszprémben játszó egyiptomi Jahja Omar nyáron Párizsba szerződött, azóta először látogat az Arenába vendégként. Ugyanakkor a magyar bajnok három franciát vethet be honfitársai ellen, Nedim Remilit, Ludovic Fabregast és Hugo Descat-t, mindhárman tagjai voltak az idén Európa-bajnokságot nyerő válogatottnak a PSG játékosai, Luka Karabatic és Elohim Prandi társaságában.
Örökmérlegük csaknem egyensúlyban van, a PSG nyolcszor, a Veszprém 7 alkalommal nyert, egyetlen döntetlen mellett. Legutóbb a 2022–23-as idényben szerepeltek azonos BL-csoportban, akkor mindketten megnyerték a hazai mérkőzésüket. Legutóbbi bajnokijukat is győztesen fejezték be: a Veszprém 38–28-ra győzött a Balatonfüred, a PSG 30–29-re a Limoges ellen.
„Yaya nemcsak egy korábbi csapattársam, hanem olyan, mintha a  bátyám lenne. Ő a világ egyik legjobb játékosa, ezért elemeznünk kell a játékát. Tavaly a szezon végén edzéseken szoktuk egymást »gyilkolni«, most pedig ellenfélként lépünk pályára egy különösen fontos meccsen, ahol valószínűleg hasonlóan nagy küzdelem lesz – természetesen korrekt körülmények között. Ő Párizs egyik legkiemelkedőbb kézilabdázója, így nem csak rá kell készülnünk, hanem mindenki másra is. Érzelmileg nem lesz könnyű, de profi játékosok vagyunk. Mindenki a saját klubjáért küzd majd, és megpróbál a lehető legjobban teljesíteni a pályán” – mondta Jehja Elderaa, a veszprémiek irányítója.

 BARCA–SZEGED (B-csoport)

A Barca az első körben Kolstadban ötgólos sikerrel szerezte meg a két pontot, a kékek szoros csatában két góllal verték meg a tavalyi BL-győztest. Mindkét csapat legeredményesebbje 7 góllal terhelte meg az ellenfél kapuját, a Barcánál Dika Mem, a szegedieknél Mario Sostaric. Négy svéd játékos is lesz (lehet) a pályán a Palau Blaugranában, a hazaiaknál Hampus Wanne és Jonatha Carlsbogard, a kékek csapatában Tobias Thullin és William Bojevic – no meg persze a pálya mellett a vezető- és a másodedző.
Roppant gyakori ellenfelek, már 22 európai kupamérkőzést játszottak. Ezekből a Szeged csupán ötöt nyert meg, a katalán óriás meg a többi 17 meccset.
Egyaránt 9 gólos győzelemmel zárták legutóbbi hétvégi hazai bajnokijukat, a Barca a Huescát 39–30-ram, a Szeged a Dabast 38–29-re múlta felül.
„A Barcelonával idegenben játszani valószínűleg a legnehezebb feladat a klubkézilabda világában, de nem szórakozásból megyünk oda. Küzdeni fogunk, és mindent megteszünk azért, hogy nyomást gyakoroljunk rájuk, hogy ha nem lesz a legjobb napjuk, talán esélyünk legyen kihozni valamit ebből a meccsből. Az biztos, hogy fontos lesz gyorsan visszazárni, amikor megszerzik a labdát” – értékelte a helyzetet Michael Apelgren, a Tisza-partiak nyár óta irányító szakvezetője.

FÉRFI KÉZILABDA BL, csoportkör, 2. forduló. Sport1 18:00 Veszprém HC–Paris Saint-Germain-Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Császár Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 20:30 Barca–OTP Bank-Pick Szeged (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)