A 15-szörös kupagyőztes a Sport TV-n kezdi az új BL-t • SportTV

A 15-szörös kupagyőztes a Sport TV-n kezdi az új BL-t

2024. 09. 17. 10:46    
Olvasási idő: 5 perc

Hat mérkőzéssel kezdődik el az új típusú alapszakasz a Bajnokok Ligájában. A hatból négyet teljes egészében megmutatunk, egyet felvételről, a szokásos „körítéssel” – UEFA Ifjúsági Liga, felvezető műsor, összefoglaló. Az elitsorozat örökrekordere, az immáron 15-szörös győztes spanyol Real Madrid az előző Bundesliga meglepetés-ezüstérmese ellen a Sport1 esti mérkőzésének „gálafellépője”.

Az immár 15. BEK-trófeáját – a BL győztesei az eredeti replikáját kapják – megnyervén a Sport1-en látható modon kezdik a reménybeli tizenhatodik serlegért golytatandó "hadjáratot"… (Fotó: Getty Images)

JUVENTUS–PSV

A BL és az elődsorozat kétszeres győztese és 7-szeres vesztes döntőse (ez utóbbival rekorder) az 1988-as bajnokot fogadja a nyitó nap első találkozóján. A torinói gigász egy esztendős kihagyás után tér vissza az elitligába, új edzővel, részben megújult játékoskerettel. Hat év után kerül szembe holland csapattal az olasz bajnoki és BL-rekorder (24-edszer indul, ez hárommal több a Milannal, amely amúgy 7-szeres BEK-/BL-győztes), akkor az Ajax ellen bukott el a negyeddöntőben. Ez egy hetes győztes szériának vetett véget holland csapatok ellen, azt megelőzően fél évszázada (!) buktak el a zebrák a Twente elleni UEFA-kupa-elődöntőben.
A PSV (18-adszor BL-főtáblás, holtversenyben nemzeti rekorder az Ajaxszal) a BL-érában egyetlenegyszer jutott el az elődöntőig, 2005-ben, amikor éppen olasz csapat, a Milan ellen búcsúzott, kevesebb idegenbeli góllal (abban az évben Fehér Csaba még kerettagja volt az eindhovenieknek, játszott is a sorozatban, de tavasszal már Újpesten játszott, kölcsönben).
Mindkét csapat jól kezdte az idényt, a Juve úgy 4. a Serue A-ban, hogy veretlen és gólt sem kapott, igaz, két 0–0-val pazarolt el pontokat, nem is nagycsapatok ellen. A PSV viszont hibátlanul vezeti a Serie A táblázatát, mind az öt meccsét megnyerve, 20 szerzett és csupán 3 kapott góllal két pont már az előnye.
A torinóiak fő hiányzói Francisco Conceicao (lábszárcsonttörés) és Milik (térdsérülés), a hollandok Dest és Obispo (térd), Mauro Júnior (ágyékhúzódás), Lozano (izomsérülés), Karsdorp (meccshiány), Lang és Oppegard szolgálatait nélkülözik, főleg a mexikói eredményességét hiányolhatja Peter Bosz mester, hiszen már négyszer betalált az élvonalban.

YOUNG BOYS–ASTON VILLA  

Unai Emery, a négyszeres Európa-liga-győztes mester  az egykori BEK-győztes, most BL-újonc Aston Villa élén a csúcskupában is „villantana egyet”… (Fotó: Getty Images)

Ha „angolölőnek” nem is, de „angolsanyargatónak” titulálhatjuk a Young Boys együttesét. A berni „fiatal fiúk” (amúgy meglehetősen idős klubot képviselnek, 1898-ban alapították) 2010 óta legyőzték a Tottenhamet és az MU-t, ikszeltek a Liverpoollal és ugyancsak a Uniteddel. Igaz, az Everton és az újabban eredményesebb manchesteri City oda-vissza legyűrte a YB-t, megjegyzendő a hat oda-vissza csata közül csak a Spurs elleni volt kieséses viadal, a többi a BL, illetve az El csoportkörében zajlott. Most nincs csoportkör, a ligaszakaszban csak egy meccs lesz, ám a BL-tűzkeresztségen most áteső Aston Villa éppen egy angol-specialista ellen rajtol. (Persze a birminghami alakulat csak a BL-ben újonc, az elődkupa BEK históriás könyvébe egyszer már arany betűkkel írt fejezetet: az 1982-es döntőt az akkoriban szokásos 1–0-as slágereredménnyel nyerte meg az addigra már háromszoros trófeabirtokos Bayern München ellen.)
A Villa csak harmadannyit játszott svájciakkal, mint a BSG angolokkal. Igazából a hagyományos nagy kupákban egyszer sem, au UEFA által hipe-olt, valójában erősen vitatatható szakmai értékű Intertotó-kupában meccselt a Basel ellen az egyik döntőben (akkoriban ilyenből három is volt) 1–1, 4–1-es sikerrel, majd a következő évben a 3. körben a Zürichet gyűrte le (0–2, 3–0). Viszont a jelenlegi harmadik számú sorozatban, a Konferencialigában legutóbb ez elődöntőig jutott a kupaspecialista Unai Emery (háromszor nyert El-t a Sevillával, egyszer a Villarreallal) vezetésével, csak a győztes Olympiakosz előtt hajtott fejet. Ugyanabban az idényben a baszk tréner első BL-jábe vezette a klubot…
A svájci együttes sikerrel vívta meg a BL-playoffot a Galatasarayjal (1–0, 3–2), ezen kívül két Svájci Kupa-sikert aratott, ugyanakkor a bajnokságban sorban háromszor kikapott, majd háromszor ikszelt, győzelem nélkül jelenleg au utosló(!), a 12. helyen áll a Super Legue-ben.

A Villa viszont háromszor nyert és csupán egyszer, a bajnokesélyesek egyikétől, az Arsenaltól szenvedett vereséget a Premier League-ben, a szerzett 9 pont momentán az 5. helyre rangsorolja a szintén BL-es Liverpoollal pontegyenlőségben, 5-tel kevésbé jó gólkülönbséggel.
A YB F. Conte (térd), Janko (izom), Pfeffer (ágyék) és Lakomy szolgálataira nem számíthat, a baszk mester Bailey (lovaglóizom), Cash (comb), Kamara és Mings (meccshiány) nélkül kénytelen kijelölni kezdőcsapatát.

REAL MADRID–STUTTGART

A minden tekintetben a BEK-BL királyának tekinthető királyi csapat – a legtöbb meccset játszotta, a legtöbb pontot szerezte, a  legtöbb gólt rúgta és ami a legfontosabb, a legtöbb trófeát (15) szerezte – ellenfeleinek sorába is mindig kerülhet vadonatúj név. Noha eddig eddig 82 mérkőzést játszott az európai kupákban német ellenfelekkel, ezek 15 csapatot érintenek (az egy NDK-ssal együtt), a Stuttgart újoncként, 16.-nak iratkozik fel erre a listára.
Az ellenoldalon a svábok büszkesége két nagyágyún (Barcelona és Sevilla 2-2 alkalommal) kívül csak ”kis halakkal” (Celta, Osasuna, Getafe, Real Sociedad) került össze korábban, „spanyol mérlege” ennek ellenére erősen negatív (3–4–8).

Az esélyek teljesen egyértelműek, a három pontból aligha kerül ki egy is a Bernabéuból. Már csak azért is, mert az európai Szuperkupa-siker (2–0 az Atalanta ellen) két, szigeteken 1–1-es remikkel elhagyott négy ponton kívül a többi bajnokiját kapott gól nélkül nyerte meg Ancelotti csapata. (Persze, az a négy pont, amelyet a Baleári- és a Kanári-szigeten pazarolt el a Real, nem kevés, hiszen a Barca hibátlan. Öt játéknapból dőreség végleges következtetéseket levonni, ám egy statisztikai tény ellentmond ennek: az elmúlt húsz évadban ha ekkora különbség alakult ki a Clásico két résztvevője között, egyetlen alkalommal fordult meg a sorrend köztük az idény végéig.) A Sturrgart vegyes eredményekkel kezdte a Bundesliga-idényt, három kör után mindegyik eredményfajtából egy van neki, 4 ponttal 10. a námet bajnoki táblázaton.
Carlo Ancelottinak csak a négy korábbi sérültjét (Alaba, Camavinga, Ceballos, Brahim Díaz) kell nélkülöznie, s alighanem a két régebbi braziljával, Rodrygóval és Vini Juniorral kezd, Endrick a cserepadon vár sorára, miként a veterán horvát klasszis, Luka Modric is, aki a mérkőzések utolsó negyedére szokott beszállni. Sebastian Hoeness csak Al-Dakil (izomsérülés), Stergiou (hát) és Krätzig (lábikra) szereplésére nem számíthat, ők azonban nem meghatározó játékosok, bár a görög nevű svájci válogatott, ha egészséges, rendre helyet kap a védelem valamelyik szélén.

BAYERN–DINAMO ZAGREB

Harry Kane 29 góllal holtversenyben ötödmagával 31. a BEK/BL örök góllövőlistáján. Nyolc góllal akár a legjobb húszba is bekerülhet az idény végén… (Fotó: Getty Images)

Az újra a német hegemóniát visszaszerezni igyekvő Bayern az erős kétkedéssel fogadott Vincent Kompanyval a kispadon bombarajttal indult, egyesüliként százszázalékos a Bundesligában és a továbbra is első trófeájára vadászó aranycipős Harry Kane sem hagyja otthon (a nem arany) góllövőcipőjét: a Kiel elleni mesterhármassal 4 találattal vezeti a góllistát a hoffenheimi Andrej Kramaric társaságában. (Utóbbi hivatalosan öt évet, valójában csak három és fél évet töltött annak idején a Dinamóban, 44 meccsen 10 gólt elére. Ehhez képest Bundesliga-eredményessége nagyságrenddel jobb: 8 és fél idény, 257 meccs, 119 gól.)
A Dinamo sem szégyenkezhet eddigi idényével, bár a kapott gól nélkül, két győzelemmel megvívott playoff a  Qarabag ellen után, az első öt kör után veretlenül vezette az 1. HNL-t, de a hatodik bajnokin múlt pénteken otthon váratlanul 1–0-s vereséget szenvedett a Maksimirben az örök rivális Hajduktól, a nyár óta Gennaro Gattuso vezette spliti gárda győztes gólját a válogatott Marko Livaja szerezte a 78. percben, ezzel a dalmátok át is vették a vezetést a táblázaton.
A két együttes közös BL-története igen rövid és igen egyoldalú.  2015–16-os idény csoportkörében találkoztak, Münchenben 5–0-s, Zágrábban 2–0-s bajor győzelem született, és senkli sem lepne meg kedd este, jha az Allianzban a sorozat – kapott gól nélküli FCB-győzelem – folytatódna.
Kompany mester keretéből csak periférikus emberek nem bevethetők (Boey, Ito, Peretz, Stanisic) nem beveróthetőlók, senki sem gátolja a belga szakvezetőt, hogy „gálacsapatát” küldje a pályára. A Dinamóból is csak az izomfájdalmakkal köszködő középpályás Misic szereplése kérdéses.
A Bayern legendásan jó főtáblás, több ízben is százszázalékosan teljesítette az alapszakaszt. Most azonban hasonló ősz és tavaszkezdet bravúr lenne, hiszen a következő két meccsen a Villa Pakban és a  Lluis Companysban lép fel, az utolsó előtti körben pedig a De Kuipban, azaz három korábbi BEK-/BL-győztes otthonából is el kellene vinnie mindhárom pontot.

Felvételről mutatjuk késő este-kora éjjel a Primeira Ligát hibátlanul (5 győzelem) vezető lisszaboni Sportingot, amely a Ligue 1-ben jóval szerényebben teljesítő (2 győzelem, 2 vereséggela 12) Lille OSC-t fogadja, a győzelem reálisnak tűnő reményével. 

UEFA YOUTH LEAGUE, 1. forduló. Sport2 16:00 FC Bayern München (U19)–GNK Dinamo Zagreb (U19) (kommentátor: Engyel István).
BL-LIGASZAKASZ, 1. forduló, 1. játéknap. Sport1 17:00 Csillagok között – a BL-játéknap elé (műsorvezető: Takács Rita, kommentátor: Bognár György, Holczer Ádám és Méhes Gábor), Sport1 18:30 Juventus FC–Philips SV (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György, Holczer Ádám és Méhes Gábor); Sport2 18:30 BSG Young Boys–Aston Villa FC (kommentátor: Bartha Zoltán);  Sport1 20:45 Real Madrid CF–VfB Stuttgart (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György és Holczer Ádám); Sport2 20:45 FC Bayern München–GNK Dinamo Zagreb (kommentátor: Fülöp László);  Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György és Holczer Ádám); Sport2 23:00 Sporting Clube de Portugal–Lille OSC (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)