Csak mint szokásos: Anglia a „világ maradéka” ellen • SportTV

Csak mint szokásos: Anglia a „világ maradéka” ellen

2024. 09. 15. 08:58    
Olvasási idő: 2 perc

Mint az utóbbi időkben a darts majortornák többségén, Amszterdamban is kialakult a szokásos képlet: Anglia játszik a többi része ellen…

Luke Littler újoncként nyert már Premier League-et. Nyer-e újoncként World Series of Darts-döntőt is? (Fotó: Getty Images)

1963-ban játszották futballban azt a gálamérkőzést, amelyen a világ. és az angol szövetség a játékszázadik születésnapján és az első országos labdarúgó-szövetség megalapításnak 90. évfordulóján a már akkor ikonikus  Wembley-ben Anglia nemzeti válogatottja a világválogatottat – angol kifejezéssel élve: „Rest of the World”, azaz a „világ többi része” vagy másként „a világ maradéka” csapatát – fogadta. A későbbi hat világbajnokkal kiálló házigazdák végül 2:1-re győztek a csereként Puskás Ferencet is  pályára küldő világcsapat ellen – a dartsban nagyobb általában az angol fölény létszámban és a végeredményt tekintve is.
Az amszterdami World Series of Darts-finálén a pénteki 32 rajtolóból 9 volt az angol, 23 a „rest of the world”. A nyolvaddöntőre az arány 6:11-re, a negyeddöntőre 5:3-ra módosult, azaz a második körbe bejutott mint az öt angol megnyerte a maga meccsét, és továbbjutott, amelyhez persze kellett az is, hogy a sorsolási sémát adó ágrajz nem generált angol „házi rangadót”. Ez a záró napon, amikor a negyed- és az elődöntőben már 10, a fináléban 11 leget kell nyerni a meccsgyőzelemért, már matematikailag sem lehetséges, két angol-angol küzdelem is lesz.
A tábla tetején a két még nem világbajnok (értsd: felnőtt PDC egyéni vb-győztes), Luke Littler és Chris Dobey mérkőzik meg, a legalján pedig két egyszeres világbajnok, Rob Cross és Michael Smith, azaz 2018 és 2023 legjobbja. A középső két meccsre is jut egy angol, nem is akárki: a regnáló világbajnok és világelső Luke Humhphries ellenfele a hazaiak kedvence, minden idők (eddig) második legeredményesebb dartsosa, Michael van Gerwen lesz (nem mellesleg a WSD-finals 5-szörös győztese). A negyedik pár pedig az egyetlen angolmentes, de tiszta brit amúgy, ugyanis a kétszeres vb-első skót Peter Wright az északírek állócsillaga, Daryl Gurney ellen lép a pódiumra.
Öt angol–három nem angol, öt felnőttvilágbajnok–három nem felnőttvilágbajnok (a korosztályt azért fontos hangsúlyozni, mert Luke Littler ugye 2023 ifivilágbajnoka), hat kiemelt–két nem kiemelt a megoszlás, és lehet végül tiszta angol és angolmentes, vagy éppen tiszta vb-győztes, esetleg világbajnokmentes finálé is estére a tábla szerint.
Csak egy biztos: remek küzdelmekre, nagy meccsekre számíthat a maradék hét összecsapáson a telt házas Afas Live közönsége, és a tévékészülékek, tabletek, okostelefonok előtt ülő vagy kezükben szorongató sportágkedvelők milliói…

WORLD SERIES OF DARTS-DÖNTŐ, Amszterdam, AFAS Live-csarnok. Sport2 13:00 és 19:00 a negyeddöntők, illetve az elődöntők és a döntő (kommentátor: Fülöp „180” László és Bartha „Magaisgdartsozik” Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

WORLD SERIES OF DARTS, A ZÁRÓNAP PROGRAMJA

Délutáni szakasz (13:00)
Negyeddöntő
Luke LITTLER (angol, 1. kiemelt)–Chris DOBEY (angol)
Luke HUMPHRIES (angol, 4.)–Michael VAN GERWEN (holland, 5.)
Daryl GURNEY (északír)–Peter WRIGHT (skót, 7.)
Rob CROSS (angol, 3.)–Michael SMITH (angol, 6.)

Esti szakasz (19:00)
Elődöntő
LITTLER/DOBEY–HUMPHRIES/VAN GERWEN
GURNEY/WRIGHT–CROSS/M. SMITH
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI