A „jövő” és a „múlt” csatázik a negyeddöntőért • SportTV

A „jövő” és a „múlt” csatázik a negyeddöntőért

2024. 09. 14. 10:04    
Olvasási idő: 2 perc

A második napon a versenyben maradó 24 játékos a legjobb nyolcig jut el Amszterdamban, a Word Series Darts-döntő tizedik kiírásában.

"Barney nagypapa" az unokájának is beillő Luke Littlerrel meccsel a negyeddöntőért... (Fotó: pdctv.com)

Korábbi beharangozónkban érintettük a pénzdíjakat, amelyekért folyik a küzdelem Amszterdamban, hiszen nem nyílt viadal lévén a világranglistába nem számít bele a „legfiatalabb” majortorna. Nos, a tegnapi nyolc kieső és a hozzájuk kora délután csatlakozó másik 8 első fordulós vesztes 5-5 ezer fontot, a nyolcaddöntő vesztesei 10 ezret, a legjobb 8 közt alulmaradók 17 500-at, az elődöntősök már 25 ezret, a finalista 40-et, a győztes meg 80-at kap a bankszámlájára – így jön ki a tekintélyes 300 ezres összdíjazás.

Az első forduló kora délutáni második fele is tartogat izgalmasnak tűnő összecsapásokat, az egész programrész fele ilyennek minősíthető. Még abból a négyből is kiemelkedik két párosítás, az European Touron egyre jobb formába lendülő Kétszeres világbajnok Peter Wright csatája a legutóbbi, antwerpeni ET-torna bajnokával, Dave Chisnall-lal, valamint az egyébi világbajnok Rob Cross összecsapása a csapatvilágbajnok Simin Whitlockkal.

Az esti sessionnek értelemszerűen csak az első négy meccse ismert, ám abban van egy igazi csemege. A mindössze 17 esztendős, első szuperévét produkáló – nem mellesleg első kiemelt – Luke Littler mérkőzése az ötszörös világbajnok Raymond van Barnevelddel. (Barney ugyan vb-címeiből négyet még a BDO-ban szerzett, de a britdominanciájú, igazi hagyománytisztelő sportágban azokat is felemlíti mindig a játékosokat színpadra szólító ceremóniamester.) Az első körben ellentétes karakterisztikájú meccseket játszottak: Luke the Nuke a játéknap három döntő leges sikere közül az egyiket aratta a 2022-es Európa-bajnok Ross Smith ellen, míg Barney a nyolc meccs egyetlen nullázását hajtotta végre az újonc svéd Johan Engström kárára. Tegyük gyorsan hozzá az ellenfelek világranglista-helyezését: a vasárnapi élő rangsor szerint Smith a 10., a svéd négyes holtversenyben a 143. helyen áll a lajstromban. Ezzel együtt a sokak szerint leendő minimum ötszörös világbajnok (még az első sincs meg…) és a már eddig ötszörös (aligha lesz több…)  küzdelme mindenképpen a nyolcaddöntő csúcsderbijének ígérkezik.

WORLD SERIES OF DARTS-DÖNTŐ, Amszterdam, AFAS Live-csarnok. Sport2 13:00 és 19:00 az első forduló maradék, majd a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

WORLD SERIES OF DARTS-DÖNTŐ, A 2. NAP PROGRAMJA

Délutáni szakasz (13:00)
1. forduló
Keane BARRY
(ír)–Kevin DOETS (holland)
Rhys GRIFFIN (walesi)–­Jeff SMITH (kandai)
Daryl GURNEY (északír)–Dirk van DUIJVENBODE (holland)
Gerwyn PRICE (walesi, 2. kiemelt)–Cameron MENZIES (skót)
Peter WRIGHT (skót, 7.)–Dave CHISNALL (angol)
Rob CROSS (angol, 3.)–Simon WHITLOCK (ausztrál)
Wessel NIJMAN (holland)–Andrew GILDING (angol)
Michael SMITH (angol)–José DE SOUSA (portugál)

Esti szakasz (19:00)
2. forduló (nyolcaddöntő)
Chris DOBEY
(angol)–Boris KRCMAR (horvát)
Luke LITTLER (angol, 1.)–Raymond van BARNEVELD (holland)
Luke HUMPHRIES (angol, 4.)–Damon HETA (ausztrál)
Michael van GERWEN (holland, 5.)–Danny NOPPERT (ausztrál)
PRICE/MENZIES–GURNEY, VAN DUIJVENBODE
WRIGHT/CHISNALL–GRIFFIN/J. SMITH
CRIOSS/WHITLOCK–BARRY/DOETS
M. SMITH/DE SOUSA–NIJMAN/GILDING
(A mérkőzések a jobbik fél 6. leggyőzelméig tartanak.)