Magyar BL-start, német sztárellenfelekkel • SportTV

Magyar BL-start, német sztárellenfelekkel

2024. 09. 12. 10:34    
Olvasási idő: 3 perc

Férfi BL-csapataink a szokásos „EHF-protokoll” alapján azonos országbeli ellenféllel, exkupagyőztesek ellen kezdenek – két német csúcscsapattal. Két pontnál több gyönyörű siker, mind a négy megszerzése szenzációs bravúr lenne…

Nedim Remili újabb németországi bravúrrajtban bizakodik (Fotó: handballveszprem.hu)

SZEGED–MAGDEBURG (BL, B-csoport)

Az előző idényben a Szeged bejutott a rájátszásba, de „házi csatában” alulmaradt a Veszprémmel szemben, 76–62-es összesítéssel. A Magdeburg 2023-ban megnyerte a BL-t, ám tavaly az elődöntőben kikapott az Aalborgtól (28–26).
A nyári szünetben hatalmas változásokon ment át a szegedi együttes, a svéd Mikael Apelgren vette át a szakmai irányítást – másodedzője a játékosként szegedi ikon Jonas Källman lett –, hat új játékos jött, köztük Lazar Kukics és Magnus Röd. Mi több, az ellenfél SCM-től is a Tisza partjára szerződött, az izlandi Janus Smárason, aki júliusban csatlakozott az OTP Bank-Pickhez.
A két együttes 2004 óta elkerülte egymást az európai kupaporondon, akkor a BL negyeddöntőjében a németek Szegeden 31–30-ra, otthon 28–24-re nyertek, majd akkor még final four nem lévén az elődöntőben elvéreztek a későbbi győztes honfitárs klub, a Flensburg ellen.
A Szeged már három bajnokit megnyert az idényben, a Magdeburg a nyitó fordulóban legypőzte a Wetzlart, igaz előtte a honi Szuperkupában kikapott a Füchsétől, amely éppen a kora esti meccs után fogadja a Veszprémet.
„Nagyon szép meccs kezdésnek ez a – sok szempontból – új projekt, ahol kipihenten játszhatunk a világ egyik legjobb csapata ellen, amely az elmúlt években kiváló vezetéssel nyerte meg a Bundesligát. Természetesen igyekszünk megküzdeni a két pontért, bár tudjuk, hogy nagyon nehéz feladat vár ránk” – bizakodott Michael Apelgren, az OTP Bank-Pick Szeged vezetőedzője.

„A szegedieknek rengeteg új játékosuk van, új edzői csapatuk, és az övék valószínűleg Európa legmodernebb kézilabda arénája. Izgatottan várjuk a csoportkör első mérkőzését” – ez pedig Bennet Wiegert, a magdeburgi szakvezető rövid véleménye.

FÜCHSE–VESZPRÉM (BL, A-csoport)

A Füchse egy tucat év után tér vissza a csúcsligába, a 2012–13-as fellépése előtt  egy élvvel újoncként bejutott a négyes döntőbe is (Kölnben aztán az elődöntőben a későbbi győztes Kieltől, a bronzmeccsen a koppenhágai AG-tól szenvedett vereséget. Pesz az alatt a 12 év alatt sem tétlenkedett, háromszor megmyerte az EHK-kupát, illetve az Európa-ligát (2015, 2018, 2023), mi több, kétszer a klub-vb-nek számító Super Globe-ot is (2015, 2016). Az El-ben egyébkánt az idén is döntős volt, de kikapott a Flensburg-Handewitt-től.
A berlini csapat szupersztárja az év játékosa (IFF), olimpiai ezüstérmes és az ötkarikás torna legértékesebb játékosa (MVP) Matthias Gidsel, aki élete első BL-meccsét játssza.
A Veszprém az előző két idényben nem jutott be a BL négyes döntőjébe, a negyeddöntőben a Kielce, illetve az Aalborg ellen bukott el. A magyar rekordbajnok szerződtette a szakvezetőként kétszeres BL-győztes Xabi Pascualt Momir Ilics helyére és Luka Cindricet – mindkettőt a bukaresti Dinamótól – , ugyanakkor elvesztette Jahja Omart.
Felkészülési tornán a nyáron már összecsapott a két csapat, azt a meccset 41–32-re, azaz meggyőző fölénnyel nyerte meg a bakonyi együttes.
A Füchse a Magdeburg elleni német Szuperkupa-sikerrel indította az új idényt, majd a Bundesliga nyitó fordulójában az Eisenachot verte meg 41–36-re, a Veszprém HC első bajnokiján a Dabasnál bizonyult jobbnak a rajton (42–28).

„A Veszprém csapatában erős ellenfél áll előttünk. A magyaroké egy nemzetközi élvonalbeli csapat. Egyszer játszottunk ellenük a felkészülés során, és tudjuk, mire számíthatunk. Széles a keretük, és nagy nyomás alá helyezhetnek minket a gyors iramú játékukkal. Tisztában vagyunk vele, hogy a Bajnokok Ligájában minden meccs csúcsmérkőzés. Erre kell a teljes fókuszunk” – nyilatkozta Jaron Siewert, a berliniek vezetőedzője.
„Természetesen a Bajnokok Ligája nyitófordulójában Berlinbe azért utazunk, hogy nyerjünk. Ha veszprémi mezt viselsz, mindig ez a cél. Az idei szezont ugyanúgy szeretnénk kezdeni, mint tavaly, két ponttal szeretnénk hazatérni Németországból. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű, de már közel egy hónapja készülünk erre a pillanatra. Úgy gondolom, hogy ha jól használjuk ki a lehetőségeinket, akkor jó játékot tudunk játszani Berlinben” – mondta Nedim Remili, a magyar rekordbajnok francia jobbátlövője.

FÉRFI KÉZILABDA BL, csoportkör, 1. forduló. Sport1 18:00 OTP Bank-Pick Szeged–SC Magdeburg (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita és Kopornyik Zsolt); Sport1 20:30 Füchse Berlin–Veszprém HC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Deli Rita és Kopornyik Zsolt)