Férfi BL-rajt a 12-szeres kupagyőztessel • SportTV

Férfi BL-rajt a 12-szeres kupagyőztessel

2024. 09. 11. 16:42    
Olvasási idő: 4 perc

A hölgyek után az urak is belevágnak a 2024–2025-ös BL-idénybe. Az első képernyőre kerül a Sport1-en az összesen 12-szeres csúcskupagyőztes (az elsőt még a BEK-korszakban szerezte), az előző döntő vesztese, a két magyart, köztük válogatottunk egyik frontemberét felvonultató Wisla Plock, valamint két korábbi francia BL-döntős, a PSG és a Nantes is.

Dika Memnek, a Barca klasszisának a góljai továbbra is "létszükségletet" jelentenek a katalán BL-örökrekordernek (Fotó: Getty Images)

KOLSTAD–BARCA (BL, B-csoport)

A Barca a trófea védője, tucatadik alkalommal idén nyáron az Aalborg  21–20-as legyőzésével jutott a csúcsra. Vendéglátója az előző idényben újoncként szerepelt, de nem jutott a rájátszásba.
A katalán óriás 28 BL-idényét kezdi, ebből 11-et me is tudott nyerni. A nyáron alig változott a játékoskerete. A norvég klubnak akad jelentős

távozója és érkezője is. Magnus Röd Szegedre igazolt, ugyanakkor Simon Jeppsson érkezett az Erlangenből.
A két együttes még nem játszott európai kupamérkőzést.
A Kolstad megnyerte első két tétmeccsét az idényben, a Barca a Supercopa Ibericát, a félsziget trófeáját emelkójhette a magasba, amelyért a portugájl bajnok lisszaboni Sportingot kelélett legyőznie (38–33).

„A Barcelona természetesen olyan csapat, amely több év alatt sokkal többet ért el, mint a Kolstad. Ezért ők lesznek a favoritok a játék megnyerésére. Megpróbáljuk játszani a játékunkat, és a feladatainkra koncentrálunk. Ezután megnézzük az eredményjelzőt, amikor a végső  sípszó elhangzik” – mondta  Christian Berge, a Kolstad vzetőedzője.

„Tudjuk, hogy a Bajnokok Ligájában nincs könnyű mérkőzés. Nekünk mindig a következő összecsapás a legfontosabb. Idegenben játszunk, és ez mindent megnehezít. Már játszottunk néhány jó meccset, és úgy gondolom, készen állunk. Nagy izgalom munkál bennem. Nagyon boldog vagyok, hogy újra a csapattal lehetek. Csak remélem, hogy élvezni fogom. Persze még nem vagyok a legjobb szinten, több játékperc kell a meccseken és az edzéseken. De nagyon különleges, hogy újra Bajnokok Ligájában lehetek a csapattal” – lelkendezett Domen Makuc, a Barca szlovén beállósa.

 AALBORG–NANTES  (B-csoport)

A kétszeres BL-döntő vesztes (2021, 2024, mindkétszer a Barcától kapott ki) az egyszeres L-döntőssel (2018, a Montpellier-vel szemben maradt alul) kezdi az új idényt. (Amúgy a Nantes az Aalborg első döntős évében is final fouros volt, akkor a 4. lett, s akkor is honfitárs csapattól vesztett a bronzcsatában). Ez lesz a dánok új mestere, a német Maik Machulla (játékosként BL-győztes 2014-bn a Flensburggal) első BL-csatája edzőként a kispadon. A két együttes legfontosabb átigazolásai: Nicolas Tournat visszatért a Kielcéből a Nantes-ba, a portugál Miguel Martins viszont Szegedről Aaalborgba igazolt.
Négyszer játszottak eddig a BL-ben, az első mérkőzésüket 2020-ban még a dánok nyerték meg, a másik hármat viszont a franciák. A mát hétvédén az AaB megnyerte az első bajnokiját a Ribe-Esvjerg ellen (33-29), a Nantes pedig bajnokin legyőzte a Chartres-t (34–29)

„Alig várom, hogy visszatérhessek a Bajnokok Ligájába, személy szerint. Új edzőként azt akarom, hogy a csapat a lehető legjobb legyen, és megfelelő előnnyel induljon. Még korai bármiféle következtetést, és a csapatnak még egymásra kell találnia. De ez mindenkinél így van, és tudom, hogy a játékosok mindent megtesznek, hogy megszerezzék az első győzelmet a fantasztikus hazai közönség előtt” – reménykedett Maik Machulla.

SPORTING–PLOCK (B-csoport)

A Sporting öt év után jutott vissza a BL-be, egy tökéletesen sikerülő hazai szezonnal (bajnoki, kupa- és Szuperkupa-győzelem), maga mögött hagyva ősi riválisát, a Portót.

A legutóbbi két idényben eljutott az Európa-liga negyeddöntőjébe, de 2023-ban a Montpellier, 2024-ben az RN Löwen elütötte a final fourtól. Ez lesz az első BL-meccse a kitűnő Costa fivéreknek, Martimnak (a 2024-es §Eb gólkirálya) és Franciscónak (a Sporting házi gólkirálya a legutóbbi két El-idényben)
A Plock bejutott a rájátszásba az előző BL-idényben, de a PSG jobbnak bizonyult nála. A nyári átigazolási időszakban a a két csapat három kiváló játékossal erősödött: Diogo Branquinho a Portóból a Sportingba, Victor Halgrímsson a Nanes-ból és az ifjú szlovén tehetség, Mitja Janc a Celjéból a Plockba szerződött.
Hazai bajnokságában a Plock az élen áll (legyőzte a Glogówot és a Gdanskot), ugyanez vonatkozik az SCP-re is, amely az Aguas Santast és a Vitóriát múlta felül. Mi természuetesen nagy érdeklőgdássel várjuk a lengyel csapat két magyar kézilabdázója, Fazekas Gergő és Szita Zoltán játékát.

„A Wisla Plock olyan csapat, amely nagy szerepet játszik a Bajnokok Ligájában, és sok tapasztalattal rendelkező játékosa van. De ez egy lehetőség számunkra, élveznünk kell. Ellenfelünk nagyon erős csapat, egy olyan csapat, amely szeret lassan játszani, mert bízik csapata védekező képességében. Türelmesnek kell lennünk, hogy a mi irányíthassuk a játékot” –  vélte Ricardo Costa, a Sporting CP vezetőedzője.
„Kezdődik a Bajnokok Ligája. Ez a világ legjobb kézilabdaversenye, ennek köszönhetően nagyon várjuk a rajtot. Az elején nagyon nehéz ellenféllel játszunk. A Sporting CP -nek sok játékosa van, akik évek óta dolgoznak együtt. Egyben olyan csapat is, amelyben fiatal játékosok is szerepelnek, akik már nemzetközi szinten is tapasztalattal rendelkeznek. A lisszaboniak nagyon jól játszanak, és rendkívül összetartóak, így nehéz riválisaink lesznek” – értékelt  Xavi Sabate a Plock jelenlegi, a Veszprém korábbi vezetőedzője.

PSG–PELISZTER (BL, A-csoport)

Ez lesz a PSG első BL-meccse a zseniális Nikola Karabatic visszavonulása óta. A francia bajnok hatszor jutott be a BL final fourba, de az előző idényben ez nem sikerült, mert a későbbi bajnok Barca kiverte a kupából.
A macedón bajnok az előzoói idényben sikerélmény nélkül küzdött végig a BL csoportkörét – mind a 14 mérkőzését elveszítette Közben éppen a PSG-tól is kikapott kétszer, 31–25-re és 31–26-ra. A PSG mezét előszür viseli a BL-ben a Veszprémből érkező egyiptomi klasszis, Jahja Omar, a Peliszter friss igazolásai Nikola Mitrevszki és Filip Ivics kapus.
A párizsi klassziscsapat első bajnokiján 36–33-ra legyőzte a Nimes-et, a Peliszter szűk egygólos győzelmet (31–20) aratott a Sztruga fölött.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy Coubertin Arenában első Bajnokok Ligája meccsemet játszhatom. Ez különleges pillanat számomra, és alig várom, hogy a tőlem telhető legjobb tudásom szerint segíthessem a csapatot ezen a rangos versenyen – ez csodálatos. Az elmúlt szezonokban nagyon lenyűgözött ez az aréna, így most igazi öröm a párizsi mezt viselni. Alig várom, hogy elkezdhessek egy új európai szezont” – lelkesedett Jahja Omar.
„A döntőbe jutás egyik legkomolyabb jelöltjéhez és csoportunk első két helyének egyik favoritjához látogatunk. A PSG-t jól összeállította a világ egyik legjobb edzője, Raúl Gonzalez. Kötelességünk, hogy a lehető legjobb formánkat mutassuk meg. Csak így látjuk a jövőnket a Bajnokok Ligájában” – nyilatkozta Braniszlav Angelovszki, a Peliszter vezetőedzője.

FÉRFI KÉZILABDA BL, csoportkör, 1. forduló. Sport1 18:30 Kolstad Handball–Barca (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport2 18:45 Aalborg Handbold–Nantes Handball Elite (kommentátor: Ágai Kis András); Sport1 20:30 Sporting Clube de Portugal–Orlen Wisla Plock (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport2 20:45 Paris SG-Handball–HC Eurofarm Peliszter (kommentátor: Petur András)