Zöld-fehérek hazai BL-rajtja, avagy korai dán dupla • SportTV

Zöld-fehérek hazai BL-rajtja, avagy korai dán dupla

2024. 09. 07. 09:40    
Olvasási idő: 2 perc

Szeptember első hetében nemcsak az iskolaév kezdődik, hanem a női Bajnokok Ligája idénye is. Az EHF régi szokása szerint szereti a „duplákat”, azaz kettős magyar-dán rangadóval kezdődik el a BL 2024–2025-ös évada is.

Valerija Maszlova góljai kellenek a jü BL-rajthoz (Fotó: fradi.hu)

FTC–NYKÖBING (A-csoport)

Tavaly magyar csapatból indulhatott három, most az EFH egy harmadik dán klubnak adott lehetőséget a szokásos Esbjerg, Odense duó mellett – így került a mezőnybe ottani bajnoki ezüstérmesként a Nyköbing Falster. A skandináv klub 7 esztendeje szerepelt egyszer a csúcskupában – akkor bekerült a középdöntő körbe is.
A Fradi vezetőedzője, Allan Heyne második, egyben első teljes szezonját kezdi a csapat élén, miután 2023 októberében, Martin Albertsen távozását követően vette át az irányítást.
Az előző idényben Andrea Lekics, a Fradi klasszisa lett a negyedik játékos, aki átlépte az ezergólos határt a BL-ben – jelenleg 1032 találatnál tart.
A magyar bajnok sikeresen indította hazai címvédő hadjáratát a Budaörs 38–18-as legyőzésével, az NF szűken 32–30-ra nyert a Ringköbing ellen.
A két együttes első alkalommal találkozik a nemzetközi küzdőtéren.
„Ha nem is ismerjük annyira a Nyköbinget, mint azokat a riválisokat, amelyekkel rendszeresen találkozunk, abban biztosak lehetünk, hogy a dán csapatokra jellemző stílusban játszik majd. A Bajnokok Ligájában egyébként sem nagyon van olyan, hogy könnyű meccs, úgyhogy jobb, ha kemény összecsapásra készülünk. Láttam néhány meccsüket a dán bajnokságban, illetve fel is készültünk, amennyire lehet, szóval jó mérkőzést várok” – mondta Valerija Maszlova, a Fradi újonnan igazolt klasszisa, aki a Budaörs ellen hét gólt lőtt.
A Fradi meccsel egy időben mutatjuk az AMC Mikrón a csoport román házi rangadóját a besztercei és a bukresti csapat között, amelyet éjjel ismétlésben a Sport2-n is megnézhetnek a legelszántabb kézilabda-rajongók.

GYŐR–ESBJERG

A címvédő Győr a magyar bajnokság másodikjaként kvalifikált hivatalosan a mezőnybe,
az Esbjerg viszont megvédte címét a dán ligában. Nyolc játékos is távozott az ETO-ból a nyáron, köztük a legutóbbi BL final four legjobb játékosa, a zseniális norvég irányító Stine Oftedal, aki befejezte játékos-pályafutását. A 2024 tavaszán távozó Ulrich Kirkelyt váltó svéd edzője, Per Johansson természetesen a csapat élén maradt, hiszen az ő irányítával szerezte vissza BL-címét négy év után az Audi ETO.
„Az Esbjerg jelenleg a világ legerősebb csapata. Van néhány jó új játékosa és egy új edzője is, akit jól ismerek. Az első meccsünk a Bajnokok Ligája legutóbbi elődöntőjének ismétlése. Nagyon kemény csata lesz, az ellenfélnek jó védői és támadói vannak, nem beszélve a világ jelenlegi legjobb játékosáról, Henny Reistadról. Minimálisan változott élcsapatról beszélünk, miközben a ni együttesünkben több új játékosok szerepelnek” – mondta az ETO svéd mestere.
„A győriek tele vannak klasszisokkal. Ők a címvédők, ami mindent elmond. Csúcsjátékot kell mutatnunk a győzelem érdekében, és remélhetőleg sikerül megszereznünk az első győzelmünket ellenük. Ez nagyon klassz lenne” – lelkesedett Kaja Kamp, a dánok beállósa.
Ezzel a meccsel párban is mutatunk egy másik találkozót ugyanabból a csoportból az AMC Mikrób, azon a franciák egyik ékessége, a Brest a 2021 és 2023 közt háromszor BL-t nyerő kristiansandi Viperst fogadja. (Ismétlés a Sport2 vasárnap hajnalban).

NŐI KÉZILABDA BL, csoportkör, 1. forduló. Sport1 15:15 FTC-Rail Cargo Hungaria–Nyköbing Falster Handbold (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); AMC Mikro 16:00 (felv. Sport2 2:30) CS Gloria Bistrita–CSM Bucuresti (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 17:45 Győri Audi ETO–Team Esbjerg (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea). AMC Mikro 18:00 (felv. Sport2 4:15) Brest Bretagne Handball–Vipers Kristiansand (kommentátor: Fülöp Marcell)

FÉRFI BUNDESLIGA, 1. forduló. Sport1 20:00 SC Magdeburg–Wetzlar (kommentátor: Ágai Kis András)