Ha átzsákolod LeBron Jamest, máris jön az NBA-s szerződés • SportTV

Ha átzsákolod LeBron Jamest, máris jön az NBA-s szerződés

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2024. 08. 31. 19:55    
Olvasási idő: 5 perc

Az Egyesült Államok férfi kosárlabda válogatottja minden idők egyik legerősebb amerikai keretével vágott neki a 2024-es párizsi olimpiának. Azt meg is nyerte, és számos tanulságot tartogatott ez a torna, amely az NBA erejét és kosárlabda egyre markánsabb globális jelenlétét bizonyítja.

Steph Curry, LeBron James és Kevin Durant. (Fotó: Getty Images)

A Bosszúállók azért a Bosszúállók

LeBron James kitalálta, hogy a 2024-es válogatott keretnek legyen a neve Bosszúállók. A világ többi része szempontjából azért megkérdőjelezhető ez az elnevezés, mert az ő nézőpontjukból valahol ezt lehetett volna Thanos seregének is nevezni, de maradjunk a hivatalos titulusnál! Hogy miért álltak bosszút? Azt nehéz meghatározni, de legyen mondjuk a 2023-as világbajnoki fiaskó. 10 amerikai játékos volt benne valamelyik All-NBA csapatban a 2023-24-es szezon végén, közülük nyolcan (Jayson Tatum, Anthony Edwards, Kevin Durant, Anthony Davis, LeBron James, Steph Curry, Tyrese Haliburton és Devin Booker) ott voltak Párizsban. Ha Kawhi Leonard végül nem hagyja ki a tornát, ő lett volna a kilencedik. Továbbá azt se feledjük el, hogy Joel Embiid a kevés lejátszott meccse miatt nem lehetett All-NBA, hisz neki a térdsérüléséig azért egy MVP-szintű szezonja volt az előző. Csak lábjegyzetként: A korábbi amerikai válogatottak közül csak két olimpián volt több aktuális All-NBA a keretben, mint most. Barcelonában 9-en, míg Atlantában mind a 12-en azok voltak. Szóval a bosszúállás sikerült, megnyerték a tornát. Ha nem is brutálisan fölényesen, de mégis sikerült nekik, és alább olvasható, hogy azért erőt mutattak összességében.

Ez már tényleg nem Barcelona és 1992

Fontos megjegyezni. Nem Amerika lett rosszabb, hanem a világ lett jobb. Hogy mennyivel keményebb ellenfelekkel találkoztak, azt kiválóan szemlélteti, hogy nem volt olyan keret az olimpián, ahol nem volt legalább egy NBA-játékos. Nikola Jokics háromszoros MVP, Giannis Antetokounmpo kétszer kapta meg ezt az elismerést, és ők pont vezették már győzelemre saját csapataikat az NBA-ben is. Az All-NBA első csapatban négy külföldi volt idén, Jokics, Giannis, Shai Gilgeous-Alexander és Luka Doncic. A szlovén kivételével mind ott voltak az olimpiai kosártornán. Barcelonában alig volt nem amerikai NBA-játékos, és akik ott voltak, azok közül senki sem volt ilyen szintű sztár Amerikában (még Drazen Petrovic és Detlef Schrempf sem).

Az NBA még mindig a legjobb

A legfontosabb és legjobb játékosok szinte kivétel nélkül az NBA-ből kerültek ki. Elmondható, hogy jó NBA-játékos nélkül nincs esélyed FIBA-rendezvényen sem a sikerre. LeBron James lett a torna MVP-je, és az olimpia első és második csapatából kilencen játszanak Amerikában. Első csapat: James, Curry, Jokic, Victor Wembanyama, Dennis Schröder. Második csapat: Giannis, SGA, Franz Wagner és Bogdan Bogdanovics. Mellettük Guerschon Yabusele fért ide. Nála álljunk csak meg!

Ha átzsákolod LeBron Jamest, jön is az NBA-szerződés

Ez persze azért erős túlzás, de tény, hogy a sok páratlan jelenet közül az egyik legemlékezetesebb a francia Guerschon Yabusele nevéhez fűződött. Ő elementáris erővel zsákolta át LeBron Jamest a döntőben.

Ebben a videóban 0:50-nél:

Mondhatnánk, hogy ezért kapott azonnal szerződést a Philadelphia 76ers-től… Ez persze nincs így, hiszen remek olimpiája volt egyébként is, nem véletlenül került be a torna második csapatába.  A döntőben 20 pontot dobott az amerikaiaknak, ám nem ez volt a legponterősebb meccse, hisz a 10 NBA-játékossal kiálló Kanadát 22-vel terhelte meg. Összességében 14 pontos átlaggal zárt.

Nem újonc lesz az NBA-ben, hiszen a 2017-es drafton 16. helyen választotta ki a Boston Celtics. Két szezonon át volt a Celtics játékosa. 2021 óta a Real Madridnál játszott, ahol Hanga Ádám csapattársa volt 2 szezonon át. E sorok írójának volt szerencséje őt élőben látni Euroliga-mérkőzésen. Hát, döbbenetes fizikuma van, brutálisan erős alkatú játékos. A Realban is meghatározónak számított, és érdemes lesz figyelni rá. Az a kérdés, a Sixersnél mennyit és hogyan használják majd.

Ha pedig már Euroliga…

akkor a játék globalitását nem mutatja semmi jobban annál, hogy az Euroligából érkező kosarasok fel tudják egy szintig venni a versenyt az NBA-játékosokkal. Már nem mondhatja senki azt egy európai játékosra, hogy puha, mint 25-30 éve. Az Euroliga szimplán egy kemény bajnokság lett, nem csak a színvonalat tekintve, hanem a fizikalitást is. Védekezni biztosan lehet keményebben, mint az NBA-ben, és ami fontos, hogy az Euroligában játszott játékfelfogás (főleg bírói) közelebb áll a FIBA tornákéhoz, mint az NBA-é. Egyébként azzal sem lehet már piszkálni az európai nagycsapatok játékosait, hogy nem bírják majd az NBA terhelését, hiszen egy igazán komoly gárdának, könnyedén van 70-75 meccse egy szezonban (bajnokik, nemzetközi meccsek, kupák). Ha van olyan, aki ezek nagy részén ott van, annak a lábában nem lesz kilométerhiány. Yabusele ugye most kiemelkedett az Európában játszók közül, de a szerb csapatban játszó Aleksa Avramovic (eddig Partizan Belgrád) is megvillantott ezt-azt, és ő lett az olimpia legjobb védője.

A szerb csapat egyébként is lélegzetelállító

Minden idők legjobb amerikai válogatottjára volt szükség 10 percen át, hogy az Egyesült Államok bejusson a döntőbe. Amit a Szerbia elleni negyedik negyedben műveltek Steph Curryék, arra nincsenek szavak.

13 pontos hátrányt kellett ledolgozniuk 10 perc alatt a vérszemet kapó szerb csapat ellen. Végül 32-15-re nyerték a negyedik negyedet, és 94-91-re a meccset.

De ha nincs Steph Curry és LeBron James, vagy ha csak kettőt hibáznak ebben az időszakban, akkor bombameglepetés születhetett volna.

Mert az igaz, hogy a negyedik negyed Amerikáról szólt, de az első háromban Szerbia konkrétan leiskolázta az ellenfelet. Volt 17 pont is a különbség. A szerbeknek mindenük megvolt, amiről a cikk korábbi részében szó volt. 1. A világ legjobb játékosa: Nikola Jokics. 2. Egy stabil NBA-játékos, akinek a tudása a FIBA tornákon kap egy extra szorzót, és szupersztár lesz. Ő Bogdan Bogdanovics. 3. Több olyan játékos, akinek van vagy volt NBA-s és/vagy komolyabb Euroliga-tapasztalata. Avramovics volt közülük a legjobb.

Szerbia azt bizonyította be, hogy ma már egy ilyen kerettel, egy legendás, rutinos mesterrel (Svetislav Pesics) és egy jól kidolgozott csapatjátékkal meg lehet szorítani, sőt, talán meg is lehet verni a legjobbjobbakkal érkező amerikaiakat is. Persze ehhez azért az is kell, hogy süljön is aznap mindenki keze.

A szerb kosárcsapat öltözői hangulatára nem lehet panasz, ezt alátámasztja az, hogy a bronzérmet vélhetően hullarészegen vették át Párizsban, mert óriási bulit csapatka a ceremónia előtt. Ők ugye a bronzmeccs után mentek csak vissza az éremátadóra…

Úgy ünnepelték őket odahaza is, mintha aranyat nyertek volna, és Nikola Jokics egy jó drága órával meg is lepte minden csapattársát. Lélegzetelállító.

Steph Curry és LeBron James – jók az öregek a háznál

Eddig úgy volt, hogy aki elmegy az amerikai válogatottal az olimpiára, az csak megégni tud. Ha megnyeri az olimpiát, normálisan mennek a dolgok, ha kikap, akkor jön a brutális mennyiségű kritika. Ezért hatalmas dolog, hogy a 2010-es (és 2020-as) évek NBA-jének két legnagyobb alakja bevállalta ezt a túrát. De mi az, hogy bevállalta? Hisz ők szállították az aranyat. James lett az MVP, mert az egész tornán egyenletesen jól játszott, még egy tripla-duplája is volt Szerbia ellen. Az első játékos lett az olimpiák történetében, akinek már két tripla-duplája is van. Curry pedig akkor gyújtotta be a rakétákat, amikor nagyon kellett. Szerbiának az elődöntőben 36 pontot és 9 hárompontost, Franciaországnak a döntőben 24 pontot és 8 hárompontost rámolt be. Mindkét meccset elsősorban ő nyerte meg természetesen.

LeBron James pár hónap múlva 40 lesz, és együtt játszik majd a fiával, míg Curry 36 éves, és pár napja kapott egy egyéves szerződéshosszabbítást a Warriorstól, így 2027-ig, 39 éves koráig brutálisan magas lesz a fizetése, és vélhetően egyszer majd a Warriorsból vonul vissza.

Az amerikaiakat érdekli az olimpiai kosárlabdatorna. Főleg, ha ilyen a csapat

Az Egyesült Államokban a Franciaország elleni döntőt 19,5 millióan nézték az Egyesült Államokban. Az 1996-os atlantai döntő óta (25,8 millió) nem néztek ennyien kosárdöntőt, de az 28 éve ugye hazai pályán került megrendezésre, és főműsoridőben volt, míg ez délutáni program volt az időeltolódás miatt. Vélhetően az izgalom és az amerikai keret ereje is kellett ehhez. Hogy perspektivába helyezzük ezt az adatot: NBA-meccset utoljára ennyien 2017-ben néztek. A Warriors-Cavaliers döntő ötödik meccsét követte 24,5 millió amerikai. Az bizony hét éve volt. Bár a két főszeplő pont ugyanaz volt, Steph Curry és LeBron James…