Megállítják-e a gyíkokat a sárkányok? • SportTV

Megállítják-e a gyíkokat a sárkányok?

2024. 08. 31. 17:39    
Olvasási idő: 2 perc

A nagy portugál trióból a Benfica egyre gyengébb teljesítményeket mutat, pénteken negyedik és ötödik pontját is elvesztette az új idényben. A Sporting és a Porto azonban egészen szombat estig őrzi százszázalékos mérlegét, akkor azonban egyiküknek vagy mindkettejüknek el kell búcsúznia a hibátlanságától – merthogy egymással játszanak…

A 26 esztendős svéd-magyar Gyökeres Viktor (elöl) 29 góllal lett a liga gólkirálya tavasszal. Őszi nyolcadik gólja az első lehet, amelyet a Porto a bajnoki idényben kap… (Fptó: Getty Images)

A két óriás öt héten belül másodszor csap össze, augusztus 3-án ugyanis a sárkányokat (Porto) pazar mérkőzésen hosszabbításban 4–3-ra legyőzték a gyíkokat (az SCP) Candido Oliveira Portugál Szuperkupáért vívott találkozón Aveiróban. A győztes gólt a csereként beálló Iván Jaime szerezte meg a 101. percben.
A bajnokságban mindketten eddig csak nyertek, egy kicsivel azonban a címvédő tűnt acélosabbnak. Múlt pénteken például 5–0-ra ütötte ki a Farensét idegenben. A magyar számazású svéd válogatott Viktor Gyökeres bizonyult az első számú nyerőembernek, aki mesterhármast ért el az Estadio Sao Luisban (a gólkirály egyébként az aranycipő 10. helyezettje is lett az előző igényben elért 29 találatával.), emellett a farói Lucas Africo saját kapujába talált,  Marcus Edwards pedig a 81. percben állította be a megsemmisítő végeredményt. Azt megelőzően a bajnoki rajton az SCP 3–1-re győzte le a Rio Avét, majd az újonc Nacional otthonában Madeira szigetén diadalmaskodott 6–1-re.
A múlt hétvégi sikerrel Rubén Amorim tanítványai már 24 meccs óta veretlenek a Primeira Ligában, 22 győzelem mellet csak kétszer remiztek, mióta  december 9-én 3–2 -re kikaptak a Vitóriától a guimaraesi  Dom Alfonso Henriquesben.
Most azonban a Porto lesz az ellenfél, amelytől a lisszaboni zöld-fehérek a legutóbbi két találkozójukon, egyarán kupáért folyó meccsen kikaptak. Az már említett Szuperkupa-találkozó előtt ugyanis május 25-én Portóban a Portugál Kupa fináléjában is 2–1-re a kékek győztek, ugyancsak a hosszabbításban megszerezve a győztes találatot. (Az azóta már Milánóba távozott Taremi a 100. percben 11-esből érte el a kupát érő találatot.)
A múlt hét végén a Porto is megszerezte harmadik bajnoki győzelmét, az emberhátrányba kerülő Rio Avét 2–1-re verte meg ugyancsak a Dragaóban.  Wanderson Galeno már a 60. másodpercben vezetést szerzett, a második gólt a tavaly Barcelonából érkezett Nico González jegyezte. Előtte a Vítor Bruno edzette együttes 24. portugál Szuperkupáját nyerte meg (ld. fent), majd az első két bajnokin a Gil Vicentét és a Santa Clarát múlta felül.
A Porto legutóbbi 15 tétmeccse mindegyikét megnyerte 48 gólt szerezve és csak 10-et kapva, legutóbbi 19 találkozóján veretlen maradt az ugyancsak a Guimaraestől elszenvedett április 7-ei 2–1-es vereség óta.
A sárkányoknak a parádés sorozat folytatása érdekében a José Alvaladében kellene ponto(ka)t szerezniük, amelyben a Sporting az egész tavalyi idényben minden meccsét megnyerte, összesen 18-szor győzött azóta, hogy a Benficával 2023 májusában 2–2-es döntetlenre végzett.
A Sporting szombat esti csapatából Jerry St. Juste izom-, a dán középpályás Morten Hjulmand bokasérülés miatt hiányzik. Ugyancsak bokasérülés miatt hagyott ki sokat a 20 éves kapus Diogo Pinto, aki még csak lábadozik. Gyökeres viszont biztosan kezd, a 2023–24-es idény gólkirálya már 7 gólnál jár az első három bajnoki után. A magyar-svéd támadó Trincao és Pedro Goncalves társaságában alkotja az SCP támadótrióját, a védőhármast pedig Goncalo Inácio, Diomande és Eduardo Quaresma alkotja.
Bruno mester két térdsérüléses játékosra nem számíthat, Ivan Marcanóra és a nigériai Zaidura. Fabio Vieira a két közben tért vissza a kölcsönből az Arsenaltól, a 24 éves középpályás sem kezdhet még a rangadón. A Porto az első három bajnokiján egyetlen gólt sem kapott, a stabilitás egyik garanciája a védelem változatlan összetétele:  Diego Costa (a portugál válogatott első számú kapusa) előtt most is a Martim Fernandes, Zé Pedro, Otávio trió szerepel.

 PRIMEIRA LIGA, 4. forduló. Sport2 21:15 Sporting Clube de Portugal–FC Porto (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván)