A tisztes helytállás a cél Pozsonyban • SportTV

A tisztes helytállás a cél Pozsonyban

2024. 08. 30. 12:10    
Olvasási idő: 2 perc

Már az első napon vereséget szenvedett a pozsonyi jégkorong olimpiai selejtezőtornán a magyar válogatott, amelynek reális számítások szerint pontszerzési esélye a kvartett kiemelkedő esélyese, a házigazda exvilágbajnok Szlovákia ellen sincs.

Magyar gól a szlovák kapuban Szentpétervárott a vb-n. Több mint nyolc éve már ennek… (Fotó: mjsz.hu)

A csütörtöki nyitó napon a mieink 5–2-es vereséget szenvedtek Kazahsztántól, a második találkozón
Szlovákia igencsak megszenvedett Ausztrával. Gól nélküli első harmad után a házigazda a második játékrészben három percen belül kétgólos előnyt szerzett Gernat és Kelemen révén, de a harmadvég előtt 8 másodperccel Kasper előnyből szépíteni tudott, és a harmadik felvonás sem hozott újabb gólt.A statisztika sem mutat átütő hazai fölényét, a kapura lövések számában (32–30) is csak minimális volt a különbség. Hogy aztán az a szoros meccs az osztrákok erejét, vagy a hazaiak relatív gyengeségét mutatja, kiderül a péntek délutáni találkozón.

Bár földrajzilag közel vagyunk, a két hokisport közti jelentős a színvonalbeli különbség, ezért meglehetően ritkák a találkozások. Csehszlovákia, majd a Cseh és Szlovák SZK hivatalos szétválása után a nemzetközi szövetség a cseheket minősítette a jogutódnak, az önálló Szlovákiának alulról kellett kezdenie, legalábbi a vb-ken. 1994-ban az első C-csoportos világbajnokságukon, amelyet Poprádon rendeztek,  már összefutottak velünk – 10–0 lett a vége. Az persze már a harmadik csata volt előtte másfél héttel Privigyén már kétszer, 15–1-gyel és 11–2-vel átgázoltak rajtunk. Ezzel aztán véget is ért a nagy vereségek – no meg a találkozások sora egy jó ideig. Legközelebb kilenc évre rá meccseltünk. Akkorra a szloválok már világbajnokok voltak (2002-ben nyerték meg a vb-t Svédországban), s az Astra Zemeca-csarnokban nemzetközi tornán a mieink győztek 4–2-re! (Igaz, a szlovákok nem a legerősebb csapatukkal álltak fel. Pénteki két szakértőnk, Ladányi Balázs és Szélig Viktor játszott is,  előbbi szerezte vezető gólunkat a 10. percben.) Azóta egy barátságos meccsünk volt (2002, 2–4 Budapesten) és kétszer csaptunk össze a „nagy” vb-n: Svájcban 2009-ben 4–3-ra, Oroszországban 2016-ban 4–1 lett a végeredmény – oda. (A kloteni találkozón jelenlegi szövetségi kapitányunk, Majoross Gergely is szerepelt már említett két szakértőnkkel együtt.)
Az összmérleg tehát 7 meccs, 6 szlovák, 1 magyar győzelem, 50–13-as gólkülönbség.

A feladat pedig a tisztes helytállás – nehéz ezt gólokban kifejezni – de nem lenne jó, ha ahogy a sportolói szleng mondja, „sok-kevés” lenne a végeredmény…

JÉGKORONG OLIMPIAI SELEJTEZŐ, D-csoport, Pozsony. Sport1 17:15 MAGYARORSZÁG–Szlovákia (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Ladányi Balázs és Szélig Viktor)