Először a kazahok ellen Milánóért • SportTV

Először a kazahok ellen Milánóért

2024. 08. 28. 23:29    
Olvasási idő: -2 perc

Legutóbb a milánói olimpia előtt 62 esztendővel, Innsbruckban járt a magyar hokiválogatott az ötkarikás játékokon. Most egy lépésre jár ettől, képletesen egy hármasugrásra. De annak mindhárom részének hatalmasnak kell lennie – három, papíron erősebb csapatot kellene legyőzni, megelőzni, mert csak a csoportelső váltja meg repülőjegyét a Milánó és Cortina d’Ampezzo által rendezendő téli olimpiára.

Hajrá, magyarok – Pozsonyban is! (Fotó (mjsz.hu)

A férfitornán mindössze 12 együttes vehet részt. A rendező olaszok mellett az aktuális világranglista első nyolc helyezettje, valamint a többfordulós selejtezősorozatból kikerülő három legjobb. (Kicsit bonyolítja a helyzetet az oroszok státusa. Az IIHF „rangsorban tartja” az oroszokat, de kérdés, hogy a NOB engedélyezi-e bármely néven indulásukat Milánóban. Persze, az még 18 hónapnyira van, addig elvileg még akár véget is érhet az orosz-ukrán háború…)

A mieinket persze az a „fönti hely” aligha érinti, a csapatunk feladata a nemrég kinevezett kapitány Majoross Gergely és stábja vezetésével megelőzni három erősebb riválist.
A négykörös kvalifikációs sorozat első fázisát törölték. Az eredetileg nevező csapatok közül több visszalépett, másokat besoroltak a második fordulóba.  Az onnan továbbjutó három csoportgyőztes bekerült a harmadik fázisba, ahonnan összesen négy együttes, a három győztes és a legjobb második kerülhetett a selejtező döntő körébe. Itt már mi is érdekelve voltunk, a G-csoport küzdelmeit Budapesten a Tüskecsarnokban rendeztük meg, februárban. A spanyolokat 7–3-ra, a litvánokat 7–1-re győzte le csapatunk, ám a csoportdöntőn 1–0-s vezetés után 2–1-re kikapott.  Japántól. De így is sikerült megcsípni a bónuszhelyet, mert a két másik csoportmásodik közül a dél-koreaiak csak 5 pontot szereztek, a britek mögött maradó románok pedig ugyanúgy hatot, mint a mieink, ám csupán +6-os gólkülönbséggel zártak a mieink +9-ével szemben.
A kvalifikáció döntőjét három, egyenként négyes csoportban rendezik. Az F jelű kvartettben a rendező dánok Aalborgban a norvég, brit, japán hármast fogadják, az E-ben Rigában a lettek a francia, szlovén, ukrán trióval küzdenek meg.
Magyarországnak sorrendben Kazahsztán, a rendező Szlovákia és Ausztria együttesével kell megmérkőznie Pozsonyban, az Ondrej Nepela Arenában. (Mindhárom csoportból csak az első jut ki a milánói olimpiára.) Az elején emlegetett kvalifikációs világranglistát a 2020 óta megrendezett vb-k eredményeinek súlyozott figyelembevételével alakították ki. Ezen a mieink a 19. helyen szerepelnek (a rendező olaszok nem kaptak sorszámot), az osztrákok a 16.-ak, a kazahok a 15.-ek, a szlovákok meg 9.-ek. Ezért írtuk korábban, hogy három erősebb csapattal kell megmérkőznünk, ráadásul mindhárom riválissal szemben kicsit vagy nagyon negatív az örökmérlegünk.
A csütörtöki ellenfél Kazahsztán ellen például a 2013 óta lejátszott 8 mérkőzés mindegyikét elveszítettük, ezekből öt volt a tétre menő vb-összecsapás. Persze, ahogy mondani szokták, minden sorozat megszakad egyszer, miért ne Pozsonyban jönne el az az alkalom?…

JÉGKORONG OLIMPIAI SELEJTEZŐ, D-csoport, Pozsony. Sport2, 13:15 MAGYARORSZÁG–Kazahsztán (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakkommentátor-szakértő: Kangyal Balázs, Szuper Levente és Ladányi Balázs)