Kétesélyes csata Pozsonyban és Belgrádban • SportTV

Kétesélyes csata Pozsonyban és Belgrádban

2024. 08. 28. 16:40    
Olvasási idő: 4 perc

Két közép-európai fővárosban a BL-ért küzd egy-egy helyi csapat szerdán – sajnos Budapesten csak az El-főtábláért csatáztak múlt csütörtökön. Harmadik mai találkozónkon egy harmadik közép-európai főváros szeme fénye harcol elvileg kényelmes előnye magtartásáért – s nem maradunk le a Német Kupa első körének halasztott utolsó meccséről sem.

Zvezda-gólöröm a Man City ellen tavaly. Hogy hasonló kép készülhessen idén is, legalább egy góllal mindenképpen meg verni a Bodö Glimtet a Marakanában (Fotó: Getty Images)

QARABAG–DINAMO

Fura meccsen szerzett jelentős előnyt múlt kedden Zágrábban a Dinamo. Gyors vezetés után voltak a találkozónak olyan periódusai, melyeknél futballistanyelven szólva „feltörte a hazaiak hátát a háló” otthon a Maksimirban, a végén aztán két gyors góllal a horvát bajnok háromgólosra növelte győzelme különbségét.

Korábban arra sem volt példa, hogy az azeriek háromgólos hátrányból megfordítsanak oda-vissza párharcot. és a Dinamo abból a 29 párosításból 22-szer továbbjutott, amikor előnnyel kezdte a visszavágót. 3–0-ról egyszer sem bukott, mind az 1969–70-es KEK első fordulójában a címvédő Slovan, mind a BL 2011–12-es második selejtező körében egy másik azeri csapat, a Neftci ellen 0–0-lal őrizte meg a visszavágón Zágrábban összehozott háromgólos előnyét. Amúgy a horvát rekordbajnok legutóbbi öt mérkőzését – a Qarabag ellenin kívül négy bajnokit – egyaránt megnyerte, szombaton ugyancsak a Maksimirben  2–1-re verte meg a HNK Goricát Kulenovivc dupájával, a vendégcsapat csak a 91. percben tudott szépíteni.
Az azeri együttes sem halasztott a visszavágó előtt – az első találkozót megeléőzővel ellentétben – , ki is kapott otthon a Tuentól 1–0-ra., ám olyan kezdővel, amelynek egy tagja sem lépett pályára a zágrábi induló 11-ben. Erőtartalékolás ide vagy oda, a Qarabag továbbjutására a nagy fogadóirodák 7-8-szoos szorzót kínálnak, a Dinamóval csak a rátett összeg mindössze 1.03-szorosát, azaz szuperminimálisat lehet csak nyerni…

CRVENA ZVEZDA–BODÖ/GLIMT

Negyedórával a vége előtt még úgy tűnt, jó esélye van a 2023-as norvég bajnoknak, hogy fennállása során első ízben elérje a csúcskupa főtábláját, hiszen Björtuft és Määttä góéjvjával 2–0-ra vezetett, ám a 75. percben a három nappal korábban 20. születésnapját ünneplő, csereként beaálló Ognpjen Momovics betalált, ezzel egygólos közelségbe hozta csapatát a Marakanában várható forró hangulatú visszavágóra. Az volt az ifjonc első gólj a Zvezda színeiben. Az 1991-es BEK-győztese negyedik BL-főtáblás szereplésére hajt, az eddigi hármat is 2018–19 óta ért el. Tavaly a csoportkörben a G jelű kvartettben csak a 4. lett, a Man City, a Leipzig és a Young Boys mögött. Az elmúlt hat BL-összecsapásából ötöt elvesztett, csak a YB ellen ért el egy döntetlent.
A piros-fehér együttesnek ez a negyedik BL-rájátszáspárharca, az első kettőt döntetlenekkel és több idegenben szerzett góllal nyerte meg a Salzburg és a Yound Boys ellen, 2022-ben viszont 5–4-es összesítéssal alulmaradt a Maccabi Haifával szemben. Ez a 38. UEFA-kieséses párbaja a Zvezdának, amelyben hátránnyal kezdi a visszavágót, a szaldó negatív, csak 14-szer tudott fordítani, a másik 23 alkalommal alulmaradt összesítésben.  Korábban hatszor vesztett éppen 2–1-re elsőre, a visszavágókon három-három alkalommal jutott tovább és bukott el. A legutóbbi négyből háromszor sikerült a fordítás, ezt megelőzően a Kajrat Almati ellen 5–0-val a 2021-ben a BL selejtező körének második fordulójában. Ha tizenegyescsatára kerülne sor – egygólos különbségnél ez gyakorta előfordul – a Zvezdánal a múlt alapán nem kell félnie: az eddigi 7-ből öt ilyet győztesen fejezett be, a legfontosabbat a Marseille elleni 1991-es BEK-döntőben, amely végén 5–3-mal sikerült a trófeát elhódítania.
A Bodőnek a múlt heti meccs volt az első, amelyet szerb ellenféllel vívott az európai kupaporondon. A glimti csapat lehet az első hazájából a BL-főtáblán a Rosenborg 2008–09-es szereplése óta. Ez a harmadik BL-kvalifikációs sorozata, az első tavalyelőtt óta, amikor három sikeres kör után a rájátszásban elbukott a Dinamo Zagreb ellen (1–0, 1–4) – az volt az eddigi egyetlen playoffszereplése. Tavaly a Konferencialiga csoportkörében játszott, a D-csoportban az FC Bruges mögött, de a Besiktas és Lugano előtt végzett 10 megszerzett pontjával, ám a 16-ba jutásért rájátszásban szoros csatában alulmaradt az Ajaxtól  (2–2, 1–2). Az együttes az eddigi 13 olyan kupapárbajából, amelyben az első meccsen előnyt szerzett, 10-szer tovább is jutott, ebben a selejtezősorozatban kétszer is, a lett RFS és a lengyel Jagiellonia ellen. 2–2-es vezetés után háromból kétszer továbbment, csak a tavalyelőtti Konferencialiga-negyeddöntőben bukott el (0–4) a későbbi győztes Roma ellen. Tizenegyespárbajban egyszer vett csak részt Európában, húsz éve az UEFA-kupa második selejtező körében 8-7-tel kerekedett az észt Levadia fölébe.
A Zvezda kapusa, Marko Ilics 14 norvég bajnokin védett a Sarpsborg színeiben idén március és július között a Colorado Rapids kölcsönjátékosaként, közte az Bodö elleni 2–2-re győztes találkozón is június 28-án. A Bodö éppen a Sarpsborgot verte meg a hétvégi bajnokin 6–0-ra ezzel 20 forduló után 8 pontos előnnyel vezet a Viking előtt az Eliteserien bajnoki táblázatán. A Cz viszont elhalasztotta a Topolya elleni  vasárnapra kiírt meccsét, továbbra is veretle,, a vesztett pontokat számlálva ugyanannyija van az élen, mint az egy meccsel kevesebbet játszó Partizannak.

SLOVAN–MIDTJYLLAND

A BL-playoffkör egyetlen playoffkörös első meccsét a dán és a szlovák bajnok játszotta, a mérkőzés képe alapján a Fradit kiverő FCM számára hízelgőbb a remi.
A Slovan a panamai Blackman góljával szerzett előnyt Herningben a második félidő elején, s közelebb állt a második találkozóhoz akkor, amikor a csereként beálló zambiai Chilufya egyenlített. A szlovák rekordbajnok még sosem volt BL-főtáblás, országából eddig csak az 1. FC Kosice, a Petrzalka és a Zilina jutott el addig, de mindannyian utolsó lettek annak idején négyesükben. Pedig a Slovan 12 alkalommal is kísérletezett az akkor még 16, 24 vagy 32 közé jutással. Mi több, a playoffig is csak 2014-ben jutott el, ám akkor alulmaradt a BATE Boriszovtól (1–1, 0–3). Tavaly a pozsonyiak Konferencia-csoportkörösök voltak, csoportmásodikként rájátszáspárviadalt játszhattak, ám abban a Sturm Graz bizonyult jobbnak (4–1, 1–0). Az égszínkékek korábban 7-szer álltak egy visszavágónak döntetlen után –  3 továbbjutás, 4 kiesés lett a vége. A legutóbbi ilyen csörtéjük 11-esekkel végződött 2023-ban az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjében a Basel ellen, kétszer 2–2-után a „futballrulettet” a pozsonyiak bukták el 4–1-gyel. Tizenegyescsata-mérlegük egyébként 1-4, mind az ötöt az elmúlt négy kupakiírásban kellett végig rúgniuk és izgulniuk.
A Midtjylland először küzdött mg szlovák csapattal a múlt héten. A dán bajnok 2020-ban már járt a BL csoportkörében, akkor 2 pontot szerezve lett a negyedik a Liverpool, az Atalanta és az Ajax mögött. Akkor cseh csapat, a prágai Slavia legyőzésével jutottak a 32-be. Az volt a dánok egyetlen BL-playoffja, ebből a „műfajból” az Európa-ligában játszott már hatot (!), 5-1-es negatív mérleggel. Ha eljutnának a 11-esekig, az FCM  korábban négy ilyet élt át az európai kupákban, 1 sikerrel és 3 bukással.

 A Sport2-n az agdami meccsel egy időben megmutatjuk a német futball aktuális zászlóshajóját, a bajnok és kupagyőztes Bayer Leverkusent, amely Jénában az egykori KEK-győztes üveggyári csapat, az FC Carl Zeiss ellen kezdené meg utóbbi sorozatának védő hadjáratát…

BL-SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, visszavágó. Sport1 17:15 Csillagok között – a BL-playoff játéknap elé, Sport1 18:30 Qarabag FK­–GNK Dinamo Zagreb (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván, Holczer Ádám és Kéri András); Sport1 20:45 Slovan Bratislava–FC Midtjylland (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván, Holczer Ádám és Kéri András);  Sport2 20:45 FK Crvena zvezda–FK Bodö/Glimt (kommentátor: Fülöp Marcell);  Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)
NÉMET KUPA. 1. FORDULÓ, elhalasztott mérkőzés. Sport2 18:00 FC Carl Zeiss Jena–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Fülöp László)