A Porto és a Benfica is a Sport2-n szombaton • SportTV

A Porto és a Benfica is a Sport2-n szombaton

2024. 08. 24. 11:54    
Olvasási idő: 2 perc

Visszatért a Primeira Liga, a portugál élvonal a Sport TV-re öt idény után. A ligát az Opta futballstatisztikai rendszer a világ hatodik legjobb pontvadászatának rangsorolja, olyan zsenik kerültek ki soraiból, mint az ötszörös aranylabdás, Európa-bajnok, vb-elődöntős, a világ legtöbbszörös válogatott játékosa és válogatott gólszerzője, Cristiano Ronaldo.

Ángel Di María 36 esztendősen is a Benfica legfénylőbb csillaga (Fotó: Getty Images)

Három csapat uralja a hivatalosan 1934–35 óta folyamatosan megrendezett bajnokságot. A 90 eddig befejezett idényből – azon kevés ligák közé tartorik, amelyet a második világháborús években is folyamatosan megrendeztek és a Covid idején is befejeztek – 88-at a nagy hármas, az SL Benfica (28), az FC Porto (30) és a Sporting CP (20) nyert meg, rajtuk kívül csupán a lisszaboni Belenensesnek (1945–46) és a portói Boavistának (2001–02) sikerült szereznie egy-egy bajnoki címet.
Mi is e három csúcscsapatra koncentrálunk, többnyire az ő mérkőzéseikkel jelentkezünk.  A címvédő Sportinggal kezdtünk pénteken este, a „gyíkoknak” is becézett gárda a 3. játéknapon Faróban 5–0-ra győzte le házigazdáját a Farensét és 14–2-es gólkülönbségével vezeti is a táblázatot. Rajta kívül a második játéknap után további négy együttes állt százszázalékosan, „természetesen” a másik két gigász, Porto és a Benfica is.
Előbbi Rio Ave elleni mérkőzését közvetítjük szombaton kora este. A két csapat örökmérlege a „sárkányok”masszív fölényét mutatja az összes tétmérkőzéseket tekintve (67 tétmérkőzés, 49 Porto-győzelem, 145 döntetlen, 3 Rio Ave-siker), mind a három Vila do Conde-i diadal bajnokin született. Legutóbbi portói csatájuk idén február 3-án gól nélküli döntetlennel ért véget a Dragao Stadionban, azzal nőtt hatpontnyira az egykori BRK- és BL-győzte kékek hátránya a később másodikként befutó Benfica mögött.
A harmadik gigász, az örőkrekorder a Benfica  (kétszeres BEK-győztes több mint 60 évvel ezelőttről a magyar Guttmann Béla edzőségével, azóta viszont nem kevesebb mint 9 európai kupadöntőt veszített el…) – találkozójával zárjuk a nagy trió friss bemutatását. A „sasok” az Amadorai Csillagok, azaz az Estrela Amadora csapatát fogadják a Fény Stadionjában, amely ellen hasonló átütő történelmi fölényben vannak, mint az előző meccsen nagy riválisaik az aktuális ellenfelükkel. A két gárda 38 tétmeccséből 31 SLB-siker és 5 remi mellett a mostani vendégek csupán kétszer nyertek, 1998 májusában és 2000 februárjában, mindkétszer Amadorában. Legutóbbi 24 bajnokijukból 12-szer a sasok győztek, az egyetlen – gól nélküli – döntetlen 2008-ban született. Ez azt is mutatja, hogy a vendégcsapat szórványos szereplő az élvonalban, ez csupán a 18. idénye a legjobbak közt. (Csupán három klub van, amely minden eddigi idényben részt vett, azaz 91-edszer szerepel – nyilván kitalálják, melyik három az…)
A nagy hármasból kettővel az idény első felében a BL-közvetítések során is találkozhatunk: a bajnok SCP és a Benfica alanyi jogon tagja a csúcsliga 36 csapatos főtáblájának, a Porto ebben az idényben az Európa-ligában indul, amelynek trófeáját 2003-ban (még UEFA-kupa néven) és 2011-ben is elhódította.

PRIMEIRA LIGA, 3. forduló. Sport2 18:45 FC Porto–Rio Ave FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 21:15  SL Benfica–FC Estrela Amadora  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)