Kevin Durant megdöntötte az amerikai pontrekordot • SportTV

Kevin Durant megdöntötte az amerikai pontrekordot

2024. 08. 07. 16:08    
Olvasási idő: 2 perc

Nem akármilyen csúcsot tudhat tegnap óta magáénak Kevin Durant, az amerikai válogatott kosarasa. Megdöntötte Lisa Leslie pontrekordját, és ő lett az amerikai kosárlabdázás örökös olimpiai pontrekordere.

Egy dobás a sokból. (Fotó: Getty Images)

4 olimpia. Ennyire volt szüksége, hogy Kevin Durant legyen az örökös amerikai olimpiai pontrekorder. A korábban 488 pontig jutott világhírű Lisa Lesliet utasította maga mögé a Brazília elleni győztes negyeddöntő során. Lisa Lesliet talán nem kell sokaknak bemutatni, de ha mégis, a kilencvenes évek végén és a kétezres évek első felében ő volt a női kosárlabda egyik legismertebb arca. Ő volt az első WNBA-játékos, aki mérkőzésen is zsákolt, nem mellesleg van négy olimpiai bajnoki címe 1996-ból, 2000-ből, 2004-ből és 2008-ból.

Leslie igazából már a brazilok elleni meccs előtt gratulált Durantnek a nagy tetthez:

Erre a négy olimpiai bajnoki címre hajt Durant is, aki Londonban, Rióban, és Tokióban már nyert, és ott van most Párizsban. Ehhez még Szerbiát le kell gyűrni az elődöntőben, és siker esetén a francia-német derbi győztesét is.

Egy remek csapatfotóval ünnepelte meg a sikert:

Továbbá a meccslabdát is megtarthatta:

Nem akármilyen rekordjai vannak már Durantnek egyébként amerikai mezben. Londonban 19,5 pontot átlagolt nyolc meccsen, a férfiaknál az amerikai csapatban soha nem volt ilyen magas átlaga senkinek egy olimpián. Ezt a csúcsát is megjavította Tokióban, mikor 20,7-es átlaggal zárt.  Rióban ’’szerény’’ 19,4-et tudott, így övé az amerikai férficsapat történetének három legjobb olimpiai pontátlaga. A listán Adrian Dantley követi őt 19,3-mal, amit 1976-ban Montrealban mutatott be. A férfiaknál még Tokióban lett első az örökranglistán, amikor Carmelo Anthony-t (336 pont) előzte meg. A globális rekord azért még messze van neki is, az már hosszú ideje a brazil Oscar Schmidté, aki öt olimpián 1093 pontot dobott, és 1988-ban a spanyolok ellen 55-öt vállalta magára, ami a mai napig olimpiai rekord.

Párizsban az első négy meccsen 14,8 pontot termelt, amivel második Anthony Edwards (16,8) mögött a csapaton belül. Így gyűlt össze ez a 494 pont, amely ranglista első helyét jelenti. LeBron James lehet egyébként még Párizsban Durant mögött második legeredményesebb amerikai férfi kosaras az olimpiák történetében, ő pillanatnyilag nyolc ponttal van lemaradva Carmelo Anthony mögött, és a hátralévő két meccsen azért vélhetően dob majd ennyit, hisz az átlaga 13,8 pont, és nem volt 10-nél kevesebb pontja egy meccsen sem.

Kevin Durant a nyár után Phoenixben is folytatja majd reményei szerint a pontszerzést. Érdekesség, hogy még úgy is minden idők tízedik legjobb pontszerzője az NBA-ben, hogy rengeteg meccset hagyott ki pályafutása során. Az aktív játékosok közöl csak LeBron James van előtte. 27,3-as karrierátlaga minden idők hatodik legjobbja a liga történetében, csak Michael Jordan, Wilt Chamberlain, Luka Doncic, Joel Embiid és Elgin Baylor előzi meg ebben.