Az olimpiák NBA-s evolúciója • SportTV

Az olimpiák NBA-s evolúciója

2024. 07. 27. 18:29    
Olvasási idő: 3 perc

Elkezdődött a 2024-es párizsi olimpia, így a kosárlabdatorna is. A keretekben szereplő NBA-játékosok száma újabb csúcsot dönt épp, és több olyan szupersztár is volt, aki vihette (lengethette a hajón) hazája zászlaját a nyitóünnepségen. Hihetetlen evolúciója van az egyre nemzetközibbé váló kosárlabdának és NBA-nek. Ezt nézzük meg röviden NBA-s szempontból.

LeBron James negyedik olimpiűjára készül. (Fotó: Getty Images)

Az NBA hivatalos kommunikációjában jelentette be, hogy rekordot jelentő 51 aktív NBA-játékos szerepel az olimpiai keretekben 2024-ben, amihez még hozzájön 30 olyan kosaras, aki valaha megfordult a ligában. Nem meglepő ez a csúcsdöntés, hiszen valójában ez a szám egyetlen kivételtől eltekintve minden egyes világjátékkal egyre magasabb 1992 óta. A barcelonai tornától kezdve szerepelhetnek ugyanis NBA-játékosok az olimpián.

Sok-sok cikkben foglalkoztunk már ezzel itt a sport1tv.hu-n is, hogy egyre nemzetközibbé válik az NBA, és hogy a légiósok is egyre jobbak. A 2023-24-es szezonban négy külföldi játékos, Nikola Jokic (Szerbia), Shai Gilgeous-Alexander (Kanada), Luka Doncic (Szlovénia) és Giannis Antetokounmpo (Görögország) végzett az MVP-szavazás első négy helyén, és ha a szívünkre tesszük a kezünket, tudjuk, hogy a kameruni születésű (de egyébként amerikai állampolgár) Joel Embiid is ott lett volna velük az első ötben, ha nem sérül meg a térde. 2018-ban volt utoljára olyan MVP-je a ligának, aki Amerikában látta meg a napvilágot. AZ James Harden volt. Mindezek mellett évről-évre csúcsot dönt a külföldi játékosok száma az NBA-ben, a 2023-24-es szezon rajtján 125-en voltak ott a 30 csapat keretében.

De mit jelent ez a mostani olimpiára vetítve?

Mivel a legjobbak legjobbjai kerülnek el az NBA-be, így természetes, hogy a nemzeti csapatokban nagyrészt ott vannak a fent említett játékosok. Törvényszerű, hogy négyévente nő az olimpián pályára lépő NBA-játékosok száma, így jutottunk el a mostani 51-hez (és a 30 korábban Amerikában játszóhoz). Ugyan ebből 12-en a Team USA_t alkotják, azért egyre komolyabb ellenfelekkel kell megküzdeniük, és így nem adható egyáltalán oda előre az aranyérem az amerikaiaknak.

Kanada 10, Ausztrália 9, Franciaország 5 aktív NBA-játékost nevezett, így ők ki tudnának állítani egy kezdőötöst csak belőlük. Ha a korábban az NBA-ben pattogtató kosarasokat is nézzük, akkor ez már Szerbia (4 aktív, 2 korábbi), Németország (4 aktív, 1 korábbi), Spanyolország (2 aktív, 5 korábbi), Brazília (1 aktív, 5 korábbi), Görögország (1 aktív, 4 korábbi) és Puerto Rico (1 aktív, 4 korábbi) csapatára is igaz.

Van továbbá egy korábbi NBA-játékos a 3×3-as kosártornán, ő Jimmer Fredette, aki hat szezont húzott le a ligában. A hétéves NBA-rutinnal bíró Chase Budinger pedig a strandröplabdatornán szerepel Párizsban.

A spanyol Rudy Fernandez a hatodik olimpiájára készül, és a torna után visszavonul. Soha nem volt még olyan férfi kosárlabdázó, aki ennyi tornán vett volna részt, mint ő, aki már Athénban is ott volt. A Real Madrid 39 éves klasszisa korábban négy kiváló szezont játszott a Portland Trail Blazersben és a Denver Nuggetsben. LeBron James egyébként a másik játékos, aki Athénban is ott volt, de neki ez ’’csak’’ a negyedik olimpiája.

Most pedig pörgessük vissza az idő kerekét 32 évvel, és nézzük meg, hogyan nőtt folyamatosan az NBA-s jelenlét az olimpiai keretekben.

1992 Barcelona: 19 NBA-játékos

Ez volt a kiindulópont. 11 NBA-sztár alkotta az amerikai csapatot (akik közül a valóságban Magic Johnson már nem volt aktív játékos, mert 1991-ben visszavonult), melléjük az újon Christian Laettner csatlakozott. Horvátország volt a másik csapat egynél több NBA-játékossal: Drazen Petrovic és Stojko Vrankovic. A német Detlef Schrempf és a litván Sarunas Marciulionis komoly NBA-játékosok voltak. Az ausztrál Luc Longley-nak, a venezuelai Carl Herrarának, a brazil Joao Viannának, és az egykori szovjet Alexander Volkovnak is volt már addig NBA-meccse.

A Dream Team itteni jelenléte indított el egy forradalmat a kosárlabdában, és innentől szinte töretlen a fejlődés.

1996 Atlanta: 22 NBA-játékos

2000 Sydney: 19 NBA-játékos – Az egyetlen visszaesés a játékosok számát tekintve, Litvánia mégis majdnem kiejtette az amerikai csapatot. A későbbi NBA-játékos Sarunas Jasikevicius dobása nem esett be a meccs végén.

2004 Athén: 24 NBA-játékos – Az eddigi egyetlen olimpia 1992 óta, amit nem nyert meg az amerikai válogatott, hiába volt 11 NBA-játékosa. Manu Ginóbili, a San Antonio Spurs játékosa vezette aranyéremre az argentinokat, két korábbi (Pepe Sánchez és Ruben Wolkowisky) és öt későbbi (Carlos Delfino, Walter Herrmann, Andres Nocioni, Fabricio Oberto és Luis Scola) NBA-játékossal a keretben.

2008 Peking: 28 aktív NBA-játékos – Amerika a Redeem Teammel visszaszerezte a trónt. Először fordult elő, hogy egy nem amerikai csapat ki tudott állítani egy NBA-s ötöst, ha akart. Argentína: Delfino, Ginóbili, Nocioni, Scola és Oberto.

2012 London: 41 aktív NBA-játékos – Ez volt a legnagyobb ugrás az NBA-játékosok számát illetően. Akkor már Franciaországnak és Spanyolországnak is ötnél több aktív NBA-játékosa volt.

2016 Rió: 46 aktív NBA-játékos

2021 Tokió: 49 aktív NBA-játékos

2024: 51 aktív NBA-játékos 30 korábbi NBA-játékossal együtt.

NBA-s zászlóvívók:

2024-ben LeBron James lett az első NBA-játékos, akit zászlóvivőnek jelöltek ki. A görögöknél az a Giannis Antetokoumpo volt ugyanez, aki 18 éves koráig nem kapott görög állampolgárságot.

Korábban a kínai Yao Ming (2004 és 2008) és Yi Jianlian (2012), az argentin Manu Ginóbili (2008) és Luis Scola (2016), a német Dirk Nowitzki (2008), a spanyol Pau Gasol (2012), az orosz Andrej Kirilenko (2012), a japán Rui Hachimura (2021), az ausztrál Patty Mills (2021) részesült ebben a megtiszteltetésben NBA-játékosok közült.