Lesz-e újabb cseh arany Arany Prágában? • SportTV

Lesz-e újabb cseh arany Arany Prágában?

2024. 05. 26. 13:34    
Olvasási idő: < 1 perc

Kilencedszer rendeznek Csehszlovákiában, illetve Csehországban jégkorong-világbajnokságot. Ebből háromszor diadalmaskodott a hazai együttes, most is a lehetőség a negyedikre…

Cseh diadalmámor az elődöntő utámn – lesz-e ilyen a finálét követően is? (Fotó: Getty Images)

Mindenki a svéd–kanadai meccset várta ezen a vb-n, az elődöntőig ez a két csapat veretlenül menetelt végig. A csata létre is jött, ám a két meglepetés-elődöntő miatt nem az arany-, hanem a bronzéremért.
A finálét a házigazda cseh együttes játszhatja, amely az elődöntőben 7–3-ra tönkreverte az addig szenzációsan hasító háromkoronásokat. A másik elődöntő ha lehet, még nagyobb szenzációval ért véget,  svájciak a normál játékidőben 2–2-t ért el el a 28-szoros vb-győztes kanadaiakkal, majd a góltalan hosszabbítás után legyőzték őket a rávezetésekben.

A bronzmeccs lehet akár a torna legjobb mérkőzése is, de alighanem sokkal többeket hoz lázba az aranycsata.
A kilencedik (részben) prágai vb-n az előzőek közül 1947-ben, 1972-ben  és 1985-ben született hazai siker, most összejöhet a negyedik is, alighanem az O2 több mint 18 ezer nézőjének túlnyomó többségének őrült szurkolása közepette.
A tornán 13 nappal ezelőtt már találkoztak egyszer az O2-ben a csoportkörben.   A svájciak Fiala révén szereztek előnyt, Stransky a 36.-ban egyenlített. Egészen a hosszabbítás végéig nem született újabb találat – következhettek itt is a rávezetések –, amelyekben a két normál időben eredményes játékos ismét betalált, rajtuk kívül viszont csak a svájci Kurashev, ezzel a „vendégek” szereztek két pontot.
A fordított eredmény a fináléban a csehek – a jogelőd csehszlovákokkal együtt – 13. vb-címét jelentené, a svájciak először lehetnek aranyérmesek, 9. országként megszerezve  a világ legjobb jégkorongcsapata titulust.

JÉGKORONG-VB, Csehország. Sport2 15:15 Svédország–Kanada a 3. helyért (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Stipsicz Bence); Sport2 20:00 Csehország–Svájc döntő (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szélig Viktor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kangyal Balázs)