Bayer: javítóvizsga a dupláért • SportTV

Bayer: javítóvizsga a dupláért

2024. 05. 25. 11:30    
Olvasási idő: 2 perc

Az európai topligák országai közül az olaszoknál (11) a legritkább a bajnok-kupagyőztes duplázás, aztán az angolok (13) jönnek, majd a németek (16), náluk a spanyolok (18) és a franciák (20) esetében gyakoribb, hogy ugyanaz a csapat nyerje el egy idényben a bajnoki címet és a nemzeti kupasorozatot is. A Leverkusen most megszerezné nyugatnémet-össznémet relációban a 17. duplát, mindössze ötödik csapatként, mert a Bayern tíz double-ja mellett csak a Schalkénak (még a Bundesliga-korszak előtt), valamint a Kölnnek, a Werdernek és Dortmundnak jött össze a bravúr.

Victor Boniface lesz Xabi Alonso kezdő csodafegyvere Berlinben? (Fotó: Getty Images)

A Bayer 04-nek nagy csalódáson kell túltennie magát három nap leforgása alatt. A veretlenül megnyert bajnoki cím (34 találkozó) mellett 17 másik tétmérkőzését is kudarc nélkül küzdötte át magát Xabi Alonso együttese, aztán jött a dublini pofon. Az ősz mester, Pier Luigi Gasperini leckét adott a zseniális idény futó, de mégiscsak első éves, kvázi kezdő edzőnek. Alonsónak tehát nem sikerült a Guardiola-féle 2008–09-es berobbanás (BL-lel együtt tripla, majd a „hozadékos” kupákkal  együtt hat trófea elhódítása), de a dupla, illetve az ötcímes másfél év még meglehet. Eddig „csak” egy trófea van még meg, de szombaton este következhet a duplázás.
Az 1985 óta állandó színhelyen, a berlini Olimpiai Stadionban másodosztályú ellenfél vár a Bayerre, a szintén nagy múltú – Németországban még a Leverkusennél is tekintélyesebb – négyszeres német bajnok, kétszeres kupagyőztes (a Bayernek mindkettőből csak egy van) 1. FC Kaiserslauten az idényben csupán a 12. helyen végzett a 2. Bundesligában, azaz ha egymás alá helyezzük a két táblázatot, 29 hellyel gyengébb a Leverkusennél.
A két csapat útja a fináléig: a „hivatalos” pályaválasztó Lautern a Koblenz (5–0), a Köln (3–2), a Nürnberg (2–0), a Hertha (3–1) és a Saarbrücken (2–0) testén át jutott el az Olimpiai Stadionba, azaz csupán két gólt kapott és mindössze egy bundesligás ellenfelet kellett legyőznie. A Bayer a Teutonia (8–0), a Sandhausen (5–2), a Paderborn (3–1), a Stuttgart (3–2) és a Düsseldorf (4–0) kiverésével jutott a végküzdelembe, azaz ugyancsak csupán egy élvonalbeli ellenfele volt, s öt gólt kapott az öt mérkőzésen.
Az ördögök összeállításának kulcskérdése Ache szerepeltetése. Ha az Achilles-problémákkal küzdő házi gólkirály (16 gólos a másodosztályban) mégis játszhat, Redondo vagy Hanslík kerül a kispadra. Xavi Alonsónak is a támadásbefejezések okoznak friss problémát (0–3 Dublinban…), ezért Boniface személyében igazi centerrel kezd Berlinben, aki miatt Stanisicot ülteti a padra.

DFB-KUPA-DÖNTŐ. Sport1 19:45  1. FC Kaiserlautern–Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)