Juve: legalább iksz kell a 11. Serie A-bronzhoz • SportTV

Juve: legalább iksz kell a 11. Serie A-bronzhoz

2024. 05. 25. 09:09    
Olvasási idő: -2 perc

A Serie A három óriása közül kettő szombaton játssza le utolsó találkozóját az idényben. Az egyetlen különbség köztük, hogy a Milan ezüstérme már visszavonhatatlan, míg a rekordbajnoknak a Bologna pénteki veresége után egy pontot legalább otthon kell tartania a Monza ellen, hogy visszaszerezze korbban már veszni látszó harmadik helyét.

Olivier Giroud szombaton gólörömmel búcsúzna a rossoneri tifosóitól (Fotó: Getty Images)

A kora esti Juventus–Monza mérkőzésen eldől a Serie A 2023–24. évi kiírása bronzérmeinek sorsa. A Bologna genovai ksiklása utámn még ming egy góllal jobban áll a rekordbajnoknál, vagyis az Allianz Stadionban a most éppen ideiglenesen Pablo Montero irányította hazai együttesnek legalább egy pontot otthon kell tartania a visszaelőzéshez. Az öreg hölgynek a Serie A-t megelőző időszakban öt, a mai formában zajló bajnokságban tíz harmadik helyezése volt, ezt megelőzően 16 esztendeje, a 2007–08-as kiírásban szerezte meg a bronzérmet. Vendége tavaly abszolút újoncként a 11. helyen végzett, idén egyet rontott, 12.-ként fejezi be az idényt, függetlenül a szombat kora esti mérkőzés eredményétől.
A Juvéból De Sciglio sérülés, Pogba és Cambiaso eltiltás miatt hiányzik. A Monza kimaradó listája jóval terjedelmesebb, Machin, Vignato, Bettella, Ciurria és Daniel Madini sérülés, Papu Gómez eltiltás miatt nem szerepelfhe, De Gregorio viszont hetek óta először pályára léphet.  Juve legutóbbi hat (!) bajnokija döntetlenül ért vlúget, a sorozat folytatása bronzot érne. A  Monzának is van egy sorozata: 8 meccs óta nem nyert. Ha ez megszakadna épen mmost, az a Bolognát a dobogón tartaná végleg.

A Milan­–Salernitana találkozó a két együttes helyezésén semmit sem módosíthat, a rossoneri marad második, a salenóiak sereghajtóként búcsúznak az élvonaltól. A hzaiak az ujjsérülés miatt kimaradó Maugnan mellett Chukwuezét nélkülözik, két ikon, Simon Kjaer lés Olivier Girioud viszont kezdőként játzsva búcsózik a Milan szurkolóitól. A dán vő lhet, hogy fel is hagy az aktív futballal, a francia világbajnok és vb-ezüstérmes középcsatár pedig az amerikai MLS-ben fejezi be pályafutását. A délieket az egész idényen keresztül súlyos sérüléshullm (is) hátráltatta, most sem játszhat sérüléd, beteslség miatt többek közt Martegani, Boateng, Gyömbér, Simy, Ochoa, Gomis és Bradaric,  Toma Basics el van tiltva, és Dia szereplése is kétséges. A horvát középpályást Maggiore pótolhatja.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ‘24. 5. 25.)

JUVENTUS–MONZA

Miután első két meccsét elvesztette az előző idényben az abszolút újonc ellen, a Juve decemberben legyőzte a lombardokat 2–1-re  + A Juventus az idény második felében 18 meccsen 22 pontot szerzett, ez 1.22-es mérkőzésenkénti pontátlagnak felel meg, ennél rosszabb a hárompontos győzelmi érában csak 2009–10-ben volt a zebráknak, a csapat akkor a 7. helyen végzett a bajnoki táblázaton. + Federico Gatti négy gólt szezett az idényben, egyet ebből a két együttes monzai mérkőzésén. Az egyetlen Juventus-hátvéd, aki ennél többször talált be a hárompontos győzelmi érában, Igor Tudor volt, aki (11-esekkel együtt) 6 gólra volt képes 2000–01-ben.

MILAN–SALERNITANA

A Milan veretlen 8 meccsen (5 gy., 3 d.)  a salernóiak elleni 9 mérkőzéséből, a legutóbbi négy találkozójukon pedig háromszor remiztek, egyszer a rossoneri győzött, + A Salernitana az egyike a négy olyan nem újonc kiesőnek a Serie A történetében, amelyek legalább 25 mérkőzést elveszítettek az idényben (2 gy., 10 d., 25 v. most), az 1946–47-es Triestina (25), a 2020–21-es SPAL (28) és a 2022–23-as Sampdoria (25) után. + Olivier Giroud a Milan legtöbb gólt szerző játékosa 34. életéve betöltése után: 38-sor talált a kapuba (a korábbi rekorder Zlatan Ibrahimovic volt 34 találattal), a liga történetében is csak idegenlégiós, Cristiano Ronaldo (64) és Miroslav Klose (42) jobb nála.

SERIE A, 38. forduló. AMC Mikro (Sport3) 18:00 (Sport2 23:00, felv.) Juventus FC–AC Monza (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 20:45 AC Milan–US Salernitana 1919 (kommentátor: Faragó Richard)