A Bologna őrizné a bronzot • SportTV

A Bologna őrizné a bronzot

2024. 05. 24. 12:28    
Olvasási idő: 2 perc

A Serie A idei négynaposra széthúzott záró fordulójából péntekre két meglepetéscsapat, a jó teljesítő Genoa és a szenzációs idényt futó Bologna mérkőzése került. Utóbbi ha már lehajrázta a rekordbajnok Juventust, meg is őrizné dobogós helyét.

Thiago Motta a BL-részvétel mellett egy bajnoki bronzzal tenné fel a koronát kétéves bolognai ezdőségére (Fotó: Getty Images)

Az olasz liga programbizottsága még az utolsó pillanatokban is támogatja az elmúlt időszakban jól teljesító kupacsapatokat. A szerdai Ekl-fináléra készülő Fiorentina is megkapta a kedvezményt és csütörtökön játszhatta le elvileg utolsó, praktikusan utolsó előtti – az Atalanta elleni tragikus okokból halasztott meccs még hátravan – meccsét, amelyen a második félidő 103. (!) percében szerzett góllal győzött 3–2-re.
Mivel csak a bajnoki cím és a kiesés eldöntésére alkalmaznak spareggiót (külön mérkőzést), a többi pontbéli holtversenyt az egymás elleni pontok és gólkülönbség dönti el, majd az abszolút gólkülönbség, így ha a Bologna győz Genovában, már csak azt kell kiszurkolnia, hogy a Juventus kora este ne győzze le néggyel nagyobb gólkülönbséggel az Allianzban a Monzát, mint ahány gólos az emiliaiak sikere. Ha döntetlenül végez mindkét vetélytárs, vagy a Bologna több pontot szerez az öreg hölgynél, marad a jelenlegi sorrend, azaz a Bologna 57 év után ismét érmet nyer a Serie A-ban! (Akkor bronzérmes lett, 4 ponttal a bajnok Juventus és hárommal az ezüstös Inter mögött.)
A Romától ugyan kikapott legutóbb, de sérülés és eltiltás sem sújtja a Genoát, azaz Alberto Gilardino legjobb csapatát állíthatja ki a záró mérkőzésre a Luigi Ferrarisban. Még a lázas betegségből visszatérő Junior Mesias is leülhet a kispadra, s akár néhány percre be is állíthatja a mestere. A 14 gólos csatár, Gudmundsson csak csereként állt be Rómában a második félidőre, de a Juve és a Tottenham által is csábított játékos alighanem visszatér a kezdőbe, Ekuban helyére.
Az ufgyancsak BL-résztvő klubok által keresett Zirkzee is talán pályára léphet – őt a hírek szerint az Arsenal és a ManUnited is szívesen szerződtetné – , akkor Castro marad ki Thiago Mortta búcsúcsapatából, hiszen a brazil-olasz Eb-ezüstérmesnek edzőként ez lesz az utolsó meccse – egyelőre – a bolognaiak kispadján. A skót Ferguson szalagszakadás miatt nem játszhat – s nem lehet ott az Eb-n sem a mieink ellen. Így a rossoblu közel azonos összeállításban léphet pályára, amellyel hátomgólos előnyt szerzett közvetlen vetélytársa, a Juve ellen a múlt héten – amit aztán el is tékozolt, ha nem így járt volna, most egy iksszel is meglenne az áhított bronzmedália. A semlegesek azonban örülhetnek, hogy így lett – ezért most a Bolognának nyerésre kell játszania Genovában.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 5. 24.)

A januári 1–1 után,  ha most is remiznek, 1958–59 után 65 évvel lesz két ikszük egyazon idényben oda-vissza.  + A Bologna 68 pontot szerzett eddiga 37. játéknapon, csupán három idénye volt, amelyben ennél több sikerült (3 pontosra átszámítva az 1994 előtti győzelmeket ), 69-et 1930–31-ben, 71-et 1931–32-ben és 76-ot 1963–64-ben (mindannyiszor 18 csapatos volt a Serie A) . + Riccardo Calafiori 7 gólban volt közvetlen érdekelve a 2024-es naptári évben (2 találat, 5 assziszt), ez védőcsúcs a ligában. Ezenkívül amióta 20 csapatos a Serie A (2004–05 óta) csak egyetlen Bologna-védőnek volt a legtöbb gólhoz közvetlen köze egy teljes idényben: Stefan Poschnak  2022–23-ban (8, 6 gól+2 gólpassz).

SERIE A, 38. FORDULÓ. Sport1 20:30  Genoa CFC–Bologna FC 1909 (kommentátor: Petur András)