Egy nem világbajnok elődöntős lesz • SportTV

Egy nem világbajnok elődöntős lesz

2024. 05. 23. 10:29    
Olvasási idő: < 1 perc

Csütörtökön megkezdődik a csehországi jégkorong-vb kieséses szakasza, s egyben megfeleződik a korábbi világbajnokok száma. Mind a hat korábbi aranyérmes világbajnoktárssal csap össze, a negyedik párban a nyolcas két olyan tagja mérkőzik meg, amelynek még nincs vb-címe.

Svéd gólörömből 35 volt eddig Ostravában. Csütörtökön este a finnek ellen vajon hány lesz és elég-e az elődöntőhöz? (Fotó: Getty Images)

Amennyire a 21. század sportja a gyors, kemény, dinamikus jégkorong, annyira 20. századi a nemzetközi élmezőnye. Az első vb, 1920 (az antwerpeni nyári olimpia) óta a sportágnak mindössze 8 világbajnoka volt összesen, közülük a 87. tornán hét is jelen volt a mezőnyben (a nyolcadik az ismert politikai-történelmi okból maradt távol). Közülük egy – az 1936-os olimpia-vb-n győztes Nagy Britannia kiszállt már a csoportkörben, a többi hat ott van a negyeddöntőben,, Nem mellesleg a másik kettő, a svájci és a német is volt már legalább ezüstérmes, méghozzá 3-3 alkalommal, utóbbi éppen a tavalyi tornán.
Ha a negyeddöntők ”követnék” a csoportsorrendeket, akkor a svéd, kanadai, svájci, amerikai négyes alkotná az elődöntő mezőnyét, de a sportágak döntő többségében a negyeddöntő az a fázis, amelyik mindig tartogat egy – vagy több – meglepetést. Csütörtökön a prágai O2 és az ostravai Ostravar Arénában kiderül, az élmezőnyében konzervatív (egyik) legmodernebb sportág követi-e a nemzetközi trendet…
Az elődöntőben az alapszakasz alapján összeállított kiemelési sorrendből a legjobb életben maradó a leggyengébbel mérkőzik, a második meg a harmadikkal, azaz ha a két csoportelső, Kanada és Svédország versenyben marad, csak a döntőben találkozhatnak egymással.

JÉGKORONG-VB, Csehország. Negyeddöntő. Sport1 16:15 Kanada–Szlovákia (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kangyal Balázs); Sport2 16:15 Svájc–Németország (kommentátor: Engyel István), szakkommentátor: Stipsitz Bence); Sport2 20:15 Egyesült Államok–Csehország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs); AMC Mikro (Sport3) 20:15 (felv. Sport2  22.45) Svédország–Finnország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Stipsitz Bence)