Hoki-vb: csoportzárás rangadókkal • SportTV

Hoki-vb: csoportzárás rangadókkal

2024. 05. 21. 12:58    
Olvasási idő: < 1 perc

Kedden lezárul a jégkorong-világbajnokság csoportköre, megtudjuk, ki nyerri mmeg az A-csoportot (a B-t már tudjuk), ismert lesz a második kieső a britek mellett , és kiderül a nyióolcadik negyeddöntős kiléte is.

Samuel Hlavajnak. a vb eddigi legjobnb kapusának a félelmetes svéd támadókkal szemben kelll helytállnia a csoportzárón (Fotó: Getty Images)

Samuel Hlavajnak, a vb eddigi legjobb kapusának a félelmetes svéd támadókkal szemben kell helytállnia a csoportzárón (Fotó: Getty Images)

Mindkét csoportban a teljes forduló mindhárom találkozójára sor kerül. Mi matinéidőben az Ausztria–Nagy-Britannia találkozóval kezdünk, amelyben egy lehetséges jövő évi ellenfelet is figyelhetünk az osztrákokban (a britekkel „osztálycsere” van, ők most esnek ki, mi nemrég jutottunk fel).

A középső meccs a prágai A-csoport csúcsrangadója, két érem-, sőt aranyesélyes között. A házigazda Csehoszág és a rekordvilágbajnok Kanada egyaránt veretlen még. a juharleveleseknek két ponttal van többjük, így a képlet végtelenül egyszerű: hatvanperces cseh győzelem esetén a hazaiaké, minden más eredménnyel a tengerentúliaké a csoportgyőzelem, s annak „jutalma”, a szlovák vagy a lett együttessel vívandó negyeddöntő.
Az esti találkozón a már biztos csoportgyőztes és szintén még veretlen Svédország csap össze Szlovákiával. Előbbinek csak presztízs- és gyakorló mérkőzés az ostravai találkozó, a szlovákoknak viszont legalább egy pontra szükségük lesz a biztos továbbjutásra. Ha a német-francia meccsen a tavalyi vb-ezüstérmes pontot szerez, a szlovákok kikapnak a háromkoronásoktól és Lettország esetleg legyőzi a amerikaiakat, akkor pontegyenlőség alakul ki, s mivel a lettek rávezetésekkel vasárnap felülkerekedtek a két együttes csatájában, északi szomszédaink ki is  eshetnek.
Ha a hatodik kör után egyik táblázat első négy helye sem változik – erre megvan az esély – akkor  kanadai–szlovák, cseh–német, svéd–finn (!) és amerikai–svájci negyeddöntőre kerül sor a csütörtöki versenynapon, két-két találkozó lesz Prágában lépés Ostravában. A szombat-vasárnapi elődöntők és éremcsaták helyszíne a főváros O2 Arénája lesz.

JÉGKORONG-VB, Csehország. Csoportkör, záró forduló. Sport1 12:15 Ausztria–Nagy-Britannia (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kangyal Balázs); Sport1 16:15 Kanada–Csehország (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 20:15 Svédország–Szlovákia (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Stipsitz Bence)