A rekordbajnok felzárkózna a csoportelsőhöz • SportTV

A rekordbajnok felzárkózna a csoportelsőhöz

2024. 05. 18. 14:34    
Olvasási idő: < 1 perc

Szombaton a 28-szoros világbajnok – ezzel rekorder – Kanada Finnországgal vív rangadót. Ez párosítás 2019 és 2002 között három egymást követő alkalommal aranycsata volt (egyszer közben „Covid-szünetet” tartott a vb), most kisebb a tét. Kanadának a felzárkózás, Finnországnak a versenyben maradás a közvetlen cél.

Harry Säteri, 2022 olimpiai és világbajnoka most azért véd, hogy csapata bizonyosan eljuthasson a negyeddöntőbe (Fotó: Getty Images)

A juharlevelesek négy forduló után veretlenek, de nem százszázalékosak voltak. Három meccsüket nyerték meg 60 percben, az Ausztria ellenit hosszabbításban (miután 6–1-ról engedték egyenlíteni ellenfelüket). A prágai A-csoportelső Svájcnak is egy egypontos győzelme van – büntetőkkel a rendező csehek ellen – , csak eggyel több győzelmük és 6-tal jobb gólkülönbségük. Mivel a két együttes csak vasárnap csap össze, egyelőre a gólkülönbség differenciál köztük, azaz a kanadaiaknak hatgólos győzelem kellene a finnek ellen, hogy már az ötödik kört az élen zárják, ez azért több mint meglepő lenne. Finnország viszont az utolsó továbbjutó (4.) helyen áll, de egy ponttal többje van két mérkőzéssel kevesebből, mint a követő Dániának. Negyeddöntőjét ugyan nem fenyegeti érdemi veszély, ám a felzárkózáshoz, az esetleges 3. helyhez és a relatív könnyebb negyeddöntős ellenfélhez azért nekik is nagyon jó lenne a hatvanperces győzelem. Ami a két legtöbbet emlegetett egyéni statisztikai mutatót illeti, a két együttes legeredményesebb hokisának egyaránt 6 pontja van, Oliver Kapanennek hat góllal, Connor Berdard-nak öt góllal, egy assziszttal. A kapusok rangsorában a finn Harri Säteri 93.44%-os hatékonysággal a második, a kanadai Jordan Binnington csupán a 18. azon a listán, amely a játékpercek legalább 40%-át a jégen töltő kapuvédőket listázza.

JÉGKORONG-VB, Csehország. Csoportkör, A-csoport. 5. forduló. Sport2 16:15 Kanada–Finnország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szélig Viktor)