A Viola a bajnoki utat (is) járná Európába • SportTV

A Viola a bajnoki utat (is) járná Európába

2024. 05. 17. 15:44    
Olvasási idő: 3 perc

A Fiorentinának továbbra is két útja van az őszi európai kupasorozatokba, a Serie A-ösvény az exbajnok Napoli testén keresztül vezet – a Partenopeinek csak az esetleges szép búcsú marad egy igencsak elfuserált idény végére, ki tudja, az legalább sikerül-e…

Nico González félelmetes fejelőtudásától a nápolyi védőknek is tartaniuk kell (Fotó: Getty Images)

A 2022–23-as Ekl-döntő hibáinak kijavítása a Viola egyik célja az idényben, Firenzében már számolják is vissza a napokat a május 29-i fináléig, amikor Athénban (a jelen állás szerint) kap majd lehetőséget egy helyi csapat, a Olympiakosz ellen javítani a tavalyi kudarc után. Az a döntő lesz Vincenzo Italiano utolsó előtti találkozója a Fiorentina vezetőedzőjeként, mivel az idény végén távozik a lilák kispadjára. Csapatának összesen három Serie A-fellépése van, két „rendes” és egy elmaradt találkozó (pótlása), utóbbi az Atalanta ellen esedékes, amelyet június 2-án, az Ekl-döntő után tartanak meg, s amely csak „kozmetikázza” majd a bajnokság végeredményét, kupaindulásról aligha dönt.
Az együttes nem panaszkodhat az elmúlt időszak eredményeire, a bajnokságban legyűrte a Sassuolo és a Salernitana után múlt vasárnap a Monzát is – Nico González és Arthur Melo góljaival, 2–1-re –, miközben a Bruges ellen 3–2, 1–1-gyel vette a nemzetközi kupaelődöntő akadályát. A Coppa Italia már lejátszott és az El még hátralévő döntője is módosíthat a képen, a Violának akár a 8. hely is elég lehet a kupaporondon maradáshoz, a BL-t elérni viszont roppant nehéz lenne, 6 ponttal vannak elmaradva az 5. Laziótól, s kilenc a megszerezhető pontok száma.
Mindenesetre a gárda a Franchiban lejátszott 7 legutóbbi bajnokiján szerzett és kapott is legalább egy gólt. és december óta egyetlen clean sheetje sem volt sajt pályáján.

A nyáron újabb váltás lesz az idényben háromszor is gazdát cserélő nápolyi kispadon, Spalletti méltó utódját nem sikerült még megtalálnia De Laurentiis elnöknek és stábjának. A tavalyi bajnok minden bizonnyal Európától is elbúcsúzhat a 2024–25-ös „felépülési szezonban”. Az éves visszaesés mértéke a szezon legutóbbi részében is felmérhető: a legutóbbi 15 megszerezhető pontból csupán 3 került a Partenopei birtokába. A legutóbbi találkozón is a Bologna ellen a Maradonában a 12. percben már 0–2 volt az állás Ndoye és Posch góljával, aztán a piros-kékek meg is tartották az előnyt a meccs végéig, amihez persze kellett Politano rontott 11-ese is, még a 21. percben. Ezzel tovább romlott a legjobb 8-ba kerüés azaz legalább a Konferencialiga-selejtező elérési esélye. A bukdácsolás ellenére egy firenzei sikerrel ideiglenesen vendéglátója fölébe kerülhet az azúrkék gárda, persze egy mérkőzéssl többet játszva ellenfelénél. A legkínosabb a nápolyi védelem „áteresztő képessége”, az elmúl 15 mérkőzés mindegyikén kapott gólt a sok mindennek, csak szilárdnak nem mondható védősor. Még Rudi Garciával a parancsnoki hídon a Napoli decemberben otthon kikapott 3–1-re a Violáktól bajnokin, de a szuprkupa januári elődöntőjében 3–0-val visszavágott Szaúd-Arábiában. A lilák hazai pályán több mint öt éve, 2018 árilisában győzték le a délieket, 3–0-ra, az óta Nápolyt is megjáró Giovanni Simeone mesterhármasával.

Miután a csapat személyi állománya sértetlenül megúszta a Monza-meccset, Italianónak egyetlen komolyabb sérültje van, a buges-i Konferencialiga-visszavágón kulcscsonttörést szenvedő Sottilt meg kellett műteni, ő tehát az idény hátralévő időszakában már bevethetetlen marad. Italiano csapata egyébként erős formában van péntek estére, és egyelőre visszatarthatja a változtatásokat, mivel csapata egyhetes szünetet fog élvezni a mérkőzések között. ez után. Jonathan Ikone és Andrea Belotti nem vett részt a Monza legyőzésében, de Italiano bízott benne, hogy a duó itt is elérhető lesz, bár valószínűleg a kispadról, mivel a Viola főnöke minden felesleges kockázatot kerülne.
Mindeközben a Napolinak
lehetséges, hogy meg kell birkóznia a sztárcsatár, Victor Osimhen hiányával, aki a Bologna elleni 90 percig pályán volt, de térdpanaszokra panaszkodott, amelyek már egy ideje gyötrik. Osimhen távolléte megnyithatja az utatt az ex-Fiorentina-csatár, Simeone előtt, hogy beszállhasson régi csapata ellen, de valószínűleg Giacomo Raspadori lesz az első számú megoldás, ha a nigériai talizmán nem játszhat. Mario Rui, Pierluigi Gollini és a távozó Piotr Zielinski (comb) szintén hiányzik, míg Jesper Lindström ezen a héten egyéni edzéseken is részt vett, de alighanem csak a kispad jut neki a mérkőzés elején.

SERIE A, 37. FORDULÓ. Sport1 20:30 ACF Fiorentina–SSC Napoli (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)