Egy korábbi bajnok, három újonc az El-döntőért • SportTV

Egy korábbi bajnok, három újonc az El-döntőért

2024. 05. 11. 12:50    
Olvasási idő: 2 perc

A románoknak eggyel „alacsonyabb” kupasorozatban összejött, ami nekünk tavaly igen, idén nem a női kézilabda BL-ban: két csapattal képviseltetni magukat egy európai kupa final fourjában. A Gloria Bistrita és a Dunarea kvalifikálta magát grazi végső négybe. Ám „házi” döntőt nem vívhatnak, hiszen egymással küzdenek meg az egyik párban, a másikban a norvég Storhamar és a kvartett egyetlen korábbi kupagyőztese, a Neptunes Nantes méri össze erejét a vasárnapi fináléért.

A kék-sárgában támadó Storhamart tartják a fogadóirodák a legesélyesebbnek az Európa-liga elnyerésére (Fotó: ehfel.eurohandball.com)

BUZAU–DUNAREA

A Dunarea az egyetlen olyan csapat, amely a selejtező első köréből indulva eljutott a sorozat final fourjába, A másik román együttes, a Gloria Bistrita viszont az egyetlen, amely veretlenül került a legjobb négy közé. Utóbbi a Motherson Mosonmagyaróvárt győzte le a negyeddöntőben, a Braila a horvátok korábbi sokszoros BL-indulóját, a  Podravka Koprivnicát verte ki ugyanabban a fázisban.  A brailaiak házi gólkirálya, Katarina Jezics 41-szer talált a kapuba a sorozatban, benne van a góllista első háromjában, akárcsak a rivális legeredményesebbje, Cristina Laslo, aki ugyancsak 41 találatot jegyez.
A Gloria mindössze második európai kupaszezonjában jutott el ilyen messze, korábban a 2019–20-as, be nem fejezett EHF-kupa-sorozatban indult. A Braila eddigi legjobb európai eredménye a Challenge-kupa 2007–08-as elődöntője és a 2020–21-es El-negyeddöntő volt, amelyből a szintén román Minaur Bauöia Mare ejtette ki.
A két fél korábban európai kupában nem találkozott, idénybeli három találkozójukból a két bajnokit a Gloria nyerte meg (27–26, 27–24), a Román Kupában viszont döntetlent játszottak (31–31), a hosszabbításban viszont a Braila bizonyult jobbnak (36–35).

STORHAMAR–NANTES

A Neptunes Nantes-nak van egyedül négyes döntős tapasztalata az idei négy résztvevőből, az első 2020–21-es kiírásban a korábbi EHF-kupa helyébe lépő sorozat final fourjában nemcsak rész vett, hanem el is nyerte a trófeát. A Storhamar a három debütáló közül az egyik, amely az előző idényben a három norvég BL-csapat egyikeként szerepelt.
A Nantes ebben az idényben már kiejtett két norvég klubot, a Molde Elte-et a selejtező kieséses második körében és a Sola HK-t az ugyancsak oda-vissza negyeddöntőben. A Storhamar viszont a négyes döntőbe jutásért a 2023-as final four-résztvevő német Thüringer HC-t verte ki 71–62-es összesítéssel. A norvégok házi gólkirálya az irányító Anniken Obaidli 50 találattal, a Nantes legeredményesebb csillaga a cseh Tamara Horacek 36 góllal. A skandináv együttes a főtáblás 16 klub közül a legjobban védekezett, mindössze 138 gólt kapva.  A franciáké viszont a mezőny leghatékonyabb lövési teljesítménye (65.2%) a négyes döntő csapatai közül. A két együttes először mérkőzik meg az európai kupaporondon.
„Az elemzésekkel töltött idő után úgy érzem, jó esélyünk van a meccs megnyerésére. Sok erőssége van a nantes-i csapatnak, de számos olyan dolgot is láttunk, amiben jobbak lehetünk náluk. Szóval szerintem szoros meccs lesz, és nagyon hiszünk a győzelemben” – bizakodott az EHF El-konlapjén Kenneth Gabrielsen, a norvégok vezetőedzője.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA négyes döntő, elődöntők, Graz, Raffeisen Sportpark Arena. Sport1 14:45 CS Gloria 2018 BN–HC Dunarea Braila (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 17:45 Storhamar Handball Elite–Neptunes Nantes (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)