A Bologna az exbajnokhoz megy a "bronzpontokért" • SportTV

A Bologna az exbajnokhoz megy a „bronzpontokért”

2024. 05. 11. 11:10    
Olvasási idő: 2 perc

Csupán két meccs jut a Serie A 36. fordulójából szombatra, ám közülük az egyik különleges: az idény nagy csalódása játszik az idény egyik legkellemesebb meglepetésével

A bajnokság "kanadai pontlstájának" legjobb olasza, Matteo Politano szeretne ismét gólt ünnepelni Victor Osimhennel és a társakkal – ezúttal a bronzra hajtó Bologna kárára (Fotó: Getty Images)

2023 nyarán senki sem gondolta volna, hogy az idényt végig ragyogó, nagy fölénnyel harmadik bajnoki címét megszerző Napoli egy évre rá szinte még az európai kupaszereplésben sem reménykedhet, vagy hogy az előző idényben 9., a legutóbb 56 esztendeje az évonalban a legjobb hat közé jutó Bologna a 10. forduló óta egyszer kerül csak a 7. hely alá és három körrel a vége előtt még esélyes lesz akár a bronzérem megszerzésére is. Márpedig ez történt, s a Juventus mélyrepülését elnézve, reális, hogy az emiliaiak pontot vagy akár pontokat is elvigyenek az immár csak exbajnok otthonából, és szorosan tapadjanak a a SerieA győzelmi örökrekorderére.
Bár Raspadori (boka) és Zielinski (vádli) aligha épül fel a meccsig sérüléséből, amely miatt Udinébe el sem utazhattak a csapattal, Kvarachelia (comb) viszont alighanem visszatérhet a kezdőbe. Ha ez így lesz, Lindströmnek kell leülnie újra a cserepadra, s a grúz egészíti ki trióvá a Politano, Osimhen csatárkettőst.
A Bologna támadósorát viszont Zirkzee vezeti, valószínűleg a Milan-kölcsönjátékos Saelemaekers támogatásával, aki legutóbbi nápolyi fellépésekor, a Milan színeiben betalált a kapuba, s nem mellesleg a bolognaiak legutóbbi két gólját is szerezte. A nemrégiben a Bulgarelli 8-díj (a csapat egykori olasz válogatott, Európa-bajnok klasszisa ezt a mezszámot viselte) kitüntetettje, a skót Lewis Ferguson hónapokra kiesik keresztszalag-szakadása miatt, s hasonlóan hosszú időre nem állhat Soumaoro (térd) a régebbi sérült Thiago Motta rendelkezésére.

A Milan ezüstjét nem fenyegeti a Juve bronzához hasonló veszély, ugyanakkor a Cagliari a hatos menekülő boly egyi tagja, azaz alighanem mindent meg kell tennie a pontszerzésért. A rossoneribe ketten is visszatérhetnek eltiltás után, a kapitány Calabria, aki az Inter elleni rangadó pirosa miatt kétszer 90 percet hagyott ki,  Musah pedig csupán egyet. Két középpályás és az első számú kapus, Pobega, Loftus-Cheek és Maignan „friss” sérült. Kjaer hajlítója pedig sokkal korábbról rakoncátlankodik, egyikük sem bevethető. Giroud, aki talán utolsó előtt hazai meccsét játssza a rossoneriben, itáliai pályája első két gólját 2021 augusztusában éppen a Cagliari ellen szerezte, s betalált a három legutóbbi San Siro-beli meccsből kettőn, szeretné stílusosan góllal, gólokkal befejezni milanos szép éveit.
Míg a Milannak két embere eltiltásból tér vissza, a szárdok két játékosa, Augello és Gaetano ugyanezért hiányzik a szombati meccsről. Viola és Mancosu ismét sérült, a vádliproblémákkal küzdő gólerős középhátvéd Minát (ld. keretes statisztikánkat) csak-csak „összedrótozzák” a doktorok a meccsre. A veterán csatár Pavoletti már felépült lábtörése után, elvileg már bevethető, de Ranieri mester alighanem a Lapadula, Luvombo, Somurodov hármasből választja ki a támadóduót, amelynek feltétlenül eredményesnek kell lennie, hogy legalább egy pontot hazavihessen Szardínia (még) élvonalbeli együttese.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 5. 11.)

NAPOLI–BOLOGNA

A Napoli legutóbbi 14 meccse mindegyikén kapott gólt, legutóbbi clean sheetjét a Lazio elleni 0–0-val idén januárban jegyezte. Egyetlenegyszer volt eddig ennél hosszabb „gólkapó sorozata” a Partenopeinek, 1997 augusztusától 1998 januárjáig (17 mérkőzés). + A Bologna hátrányból indulva 16 pontot szerzett eddig a bajnoki idényben, ennél többre csak a Cagliari (17) és a Napoli (20) volt képes. Mindazonátal tavaly a Bologna 20-at hozott össze hátrány után, a Napoli rekordja pedig 28 (a 2017–18-as idényben). + Az olasz játékosok közül Matteo Politano volt közvetlenül részes a legtöbb gólban a Serie A-idényben (14, holtversenyben Gianlica Scamaccával) 8-szor talált a kapuba és 6 gólpasszt adott. Ha még egyszer sikeres lesz, megdönti egyéni csúcsát, hiszen ugyanennyije volt 2017–18-ban, még a Sassuolo színeiben.

 MILAN–CAGLIARI

 A Milan győzte le a legtöbbször  a Cagliarit az első ligában, 46-szor (27 d., 8 v.), a legutóbbi 8 találkozójukból 7-et megnyert, közben mindössze két gólt kapva. + A  Milan 12 gólt szerzett közvetlenül szöglet után az idényben, ez legalább hárommal több mint bármely más csapaté a Serie A-ban. Az öt európai topligában ennél többet csak az Arsenal (16) és a Mönchengladbach (13) ért el. Ugyanakkor a Cagliari 9-szer kapott gólt azonnal sarokrúgás után, ennél többször csak a Frosinone kapujába találtak be többször (11) az ellenfelek ily módon. + Jerry Mina szerezte a Cagliari legutóbbi két gólját a legutóbbi két meccsen, amit a szardíniai csapatban játszott. A hárompontos győzelmi rendszerben (1994 óta) egyetlen Caglari védő sem szerzett három egymást követő meccsen gólt az olasz élvonalban.    

SERIE A, 36. FORDULÓ. Sport2 17:45 SSC Napoli–FC Bologna (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: László Csaba); Sport2 20:30 AC Milan–Cagliari Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: László Csaba)