Milan–Roma „többcélú” csúcsrangadó a San Siróban • SportTV

Milan–Roma „többcélú” csúcsrangadó a San Siróban

2023. 01. 08. 11:20    
Olvasási idő: 4 perc

A vasárnapi öt mérkőzés mindegyike élőben adásba kerül a Sport2-n vagy az AMC Mikro alkalmazáson. Mi a milánói derbit választottuk közülük részletesebb ajánlásra.

Dybalának kulcsszerepet szán Mourinho mester a San Siróban (Fotó: Getty Images)

Miután mindketten nyertek a hét közben, a 2. Milan és a hat ponttal mögötte álló Roma egymással meccsel a vasárnap utolsó találkozóján. (Hétfőre is maradnak mérkőzések a 17. játéknapról.)  Mindketten fontos rövid távú célt is kitűztek: a címvédő közelebb szeretne kerülni a veretlenségét elvesztő Napolihoz, a fővárosi óriások egyike pedig előre felé furakodna a BL-t jelentő első négy hely valamelyikére, vagy legalábbis közel maradni azokhoz.

A házi gólkirály Rafael Leao segítségével a Milannak sikerült gyors vezetést szereznie az idei első játéknapon, Tonali pedig negyedóra után növelte az előnyt. Az ördögök 11 győzelmét a címvédést célzó idényben még jobban aláhúzta, hogy néhány órával később az addig veretlen Napoli kikapott a San Siróban, ezzel a bajnok hátránya öt pontra csökkent a Partenopei mögött.
A Roma elleni legutóbbi három bajnokiját megnyerte Pioli együttese, a klub 1990 óta most nyerhet újra négyszer egymás után a fővárosi farkasok ellen. A Lazio korábbi mestere az egyetlen edző, aki José Mourinho ellen 100%-os mérleget tud felmutatni, a portugál trénerguru visszatér most egykori sikerei fő színhelyére, ahol sok-sok győzelmet hozott össze az Interrel a dicsőséges triplázás évében (2009-10). A hasonlóan dicső napok most még rávoliak és bizonytalanok a Roma jelenlegi mesterének, de az esztendőt legalább góllal kezdte meg a kapitány Lorenzo Pellegrini révén. Ez előrelépés a vb előtti utolsó fordulókhoz képest, amikor csupán két pontot szereztek három forduló alatt. Most a fővárosiak azonos pontszámmal állnak a városi rivális Lazióval, esetleges milánói bravúrgyőzelemmel három pontra kerülhetnének házigazdájuktól. A BL-kvalifikációs hely tehát reális cél a tavalyi Konferencialiga-győztes számára, bár a Juve, Milan, Inter trió javuló formája megnehezíti a feladatot, hogy 2008 után visszajussanak a milliomos elitligába. Az El kieséses playoffja előtt szükséges a támadójáték további erősítése, vagyis Abraham és Dybala együttes jó teljesítménye is kell ahhoz, hogy minden sorozatban eljuthassanak a végkifejlet közelébe.

A Milan sérültlistája továbbra is hosszú a folytatás előtt, a kapus Maignan neve is felkerült rá Rebicé, Kjaeré, Origié, Krunicé, Junior Messiasé és Lorenzié mellett, akik külön edzéseken vettek részt a héten. Ibra továbbra is hiányzik, ő Miamiben folytatja rehabilitációs programját, Maignant Tatarusanu helyettesíti a kapuban, elöl meg Giroud az egyetlen igazi hatékony csúcsék.
Piolinak tehát nem túl nagy a mozgástere, a szerdai győzteshez nagyon hasonló csapatot küldhet a pályára a rangadón is.
A Roma még mindig Wijnaldum nélkül kénytelen kiállni, a holland a hírek szerint a hó véglén lesz először bevethető az idényben. A bokasérülést szenvedő Mada Camara részvétele is felettébb kétséges, Dybalának tehát mindenképpen bevethetőnek kellene lennie. Utóbbinak a hét közben görcsös fájdalmai voltak, de csütörtökön visszatért az edzésbe. Eddig 12 gólban volt közvetlen részes a Milan ellen (7 gól, 5 assziszt), de ezek közül csak egy született Milánóban, még a Palermo játékosaként talált a hazaiak kapujába 2014 novemberében. Nick Karsdorp nyilvános konfliktusa nem oldódott meg Mourinhóval, Premier League-csapatok érdeklődnek utána, aligha van sok maradása Rómában. Így Zeki Celik kerülhet a középpályássor jobb oldalára. Az  új szerzeménynek, a norvég Solbakkennek és Andrea Belottinak alighanem csak a kispadon jut hely az esti kezdéskor.

Három statisztikai adat a mérkőzésről. 1. Rafael Leao első találatával együtt már 10 meccsen 8 gólban volt benne közvetlenül (5 találat, 3 assziszt), azaz „szokásosan” jól kezdi az esztendőt. 2. A városi rivális Inter az egyetlen csapat, amely április óta több meccset nyert otthon a Milannál, azaz a San Siro a legfélelmetesebb stadion az arra járó vendégcsapatoknak. 3. A Roma legutóbbi 7 idegenbeli meccsén mindössze egyszer úszta meg kapott gól nélkül – ez nem túl jó előjel a San Siro-beli csata előtt.

NÉGY STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉG TOVÁBBI MECCSEKRŐL

SALERNITANA–TORINO

+ A torinói születésű és nevelkedésű Davide Nicola, a salernói edző szeretné megállítani jelenlegi klubja visszacsúszását gyerekkori csapata ellen. Legutóbb ugyanis az USS 1919 legutóbb 2021 végén kapott ki négyszer egymás után, akkor meg ki is esett az élvonalból. =  16 eddigi tétmeccsükből  9-et nyertek meg a bikák, 5-öt a déliek, 2 döntetlen mellett – de mind a négy Serie A-bajnokijukon a Torino nyert. o A legtöbb gól az első találkozójukon született, az 1947 novemberi meccsen a Frande Torino – Loikkal, Gabettóval, Valentino Mazzolávak többek közt – 7:1-re söpörte le a pályáról a salernóiakat. + Szerdán Bonazzoli a salernóiak örök élbvonalbeli góllistáján utolérte Marco Di Vaoót, most mindketten 12-vel állnak, a 13. nem balszerencsés lenne, hanem rekorddöntő…

LAZIO–EMPOLI

+ 28 meccsük összmérlege (benne 2-2 kupa- és Serie B-találkozóval) erősen a Lazio javára billen el  (26–7–5), az Empoli legutóbb 2015 novemberében nyert 1–0-ra otthon, Rómában meg még egyszer sem sikerült nyernie 1986. Január, azaz első összecsapásuk óta. = Maurizio Sarri kiváló védekezést produkáló együttese legutóbbi öt hazai meccséből négyen gólt sem kapott – azt megelőzően 16  mérkőzésen sikerült csak ennyiszer megőrizni kapuját a góltól. o 2022 rettenetes első fele után a klubvezetőség Paolo Zanettit ültette a kispadra, az ő vezetésével 18 pontot szerzett az együttes és ö pontnyira elrugaszkodott a kiesőzónától. + Francesco Caputo visszahozatala a Samptól eddig remek húzásnak bizonyult, Ciccio arra törekszik, hogy az első időszakban Empoliban 79 meccsen szerzett 42 találatára építsen veterán támadóként is.

SAMPDORIA–NAPOLI

+ A Samp egykori edzője, Luciano Spalletti most egy olyan csapatot vezet, amely legutóbbi 7 meccsét megnyerte vasárnapi házigazdája ellen, s 46-szor volt eredményes a párosítás legutóbbi 18 találkozóján (ez meccsenkénti 2.6-es átlagnak felel meg). = A Samp legutóbbi 7 hazai találkozójából 6-ot elvesztett a Napoli ellen, ennyi vereséget előtte 28-ban szenvedett el – jó mutatója a két együttes közti differenciának. o Már a döntetlen megszerzése is igen nagy bravúrnak számítana a genovaiaktól, egy valószínűtlen győzelem meg azt, hogy 1987 óta első ízben nyerné meg első két mérkőzését egy naptári évben. + A vendégek csatársorában Giacomo Raspadori igyekszik támogatni a gólkirályjelölt Victor Osimhent, aki korábban három Serie A-gólt szerzett a Samp ellen – átlagosan 57 percenként egyet.

SERIE A, 17. forduló. Sport2 12:15 US Salernitana 1919–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport 2 14:45  SS Lazio–Empoli FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport2 23:00) Spezia Calcio–UC Lecce (kommentátor: Fülöp László); 17:45  UC Sampdoria–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 AC Milan–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)